Радев за смяната на военния министър: Мнозинството да се ръководи от разбирането за суверенитет

Радев за смяната на военния министър: Мнозинството да се ръководи от разбирането за суверенитет

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. Това се посочва в позиция на президента Румен Радев.

 

„В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес“, подчертава държавният глава, който изразява надежда, че „тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество“.



Той предупреждава: „Не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние“.

 

Радев призовава за „енергични действия“ по отношение на развитието на въоръжените сили, укрепването на енергийната и продоволствената сигурност и засилване на колективната отбрана „при влошаване на средата за сигурност“.

 

„На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни“, пише Радев в навечерието на националния празник 3 март.

 

Цялата позиция на Румен Радев:

 

„След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни.

 

Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет.

 

Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа.

 

Не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние.

 

Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност.

 

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес.

 

Очаквам да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора.

 

Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ.

 

Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество”, посочва президентът. 

 

Източници: бТВ, NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Гражданин

    28 Фев 2022 14:55ч.

    Киряккировци нямат място в България! Гледайте и помнете - младостта, съчетана с неграмотност и преклонение пред силните на деня, е път заникъде! България се нуждае от ДЪРЖАВНИЦИ, които защитават националните интереси, от хора с опит и отгледани в страната, а не от безродници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само факти

    28 Фев 2022 16:41ч.

    1. Днес румен радев предаде своя бивш другар - достойният български офицер и министър на отбраната - генерал Стефан Янев. 2. румен радев се доказа като клетвопрестъпник - веднъж през 1982 г., когато се е заклел да защитава социалистическата си родина НР България, с чест и достойнство, без да щади живота си. Като президент, отново, втори и трети път е клетвопрестъпник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само факти

    28 Фев 2022 16:46ч.

    През 1877 г. не е имало никакви украинци, а руснаци, малоруси и новоруси в днешна Украйна. Предателят румен радев, дважди, за по една година, възпитаник на школата на ЦРУ "Максуел", щат Алабама, САЩ, да не се опитва да ни прави на глупави! Който му повярва на лъжите, той наистина е глупав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Glas4etru

    28 Фев 2022 14:56ч.

    пРезидентот се мисли за по-умен отколкото изглежда и се сърди като чуе ,че е по-глупав отколкото е - марш на висилката и след това 5/16 лицеви опори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    28 Фев 2022 15:03ч.

    За украинския народ - добре,съгласет съм.А за руснаците,осем години подлагани на изтребление и задушаване,за тях какво,мистър президент?Или "свободните" и "демократични" европейци отново върнаха времето на унтерменшите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    28 Фев 2022 15:15ч.

    Ех г-н Президент, подлъга ви Прокопиев да назначите негови хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    28 Фев 2022 15:22ч.

    Много иезуитско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жената ластик

    28 Фев 2022 15:24ч.

    На времето Димитър Йончев казваше, че един политик трябва да е гъвкав, но не чак толкоз, че да си вижда стоповете на завоите. Този няма спирка, вече е прежалил Янев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елмо

    28 Фев 2022 15:34ч.

    Радев изглежда е най-добрата политическа инвестиция на САЩ. Не вярвах обаче, че така лесно ще прежали военния министър. Жалко за хората, които се подлъгаха и тръгнаха след Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалка работа

    28 Фев 2022 15:36ч.

    Във Фейсбук циркулират сведения, че сме щели да предоставяме самолети МиГ-29 на укропитеците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашисткият хор няма умора

    28 Фев 2022 15:42ч.

    Така би изглеждал светът на Оруел, ако имаше интернет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мутра стажант

    28 Фев 2022 15:44ч.

    Радев и Янев са единствените истински мъже във властта ,бою заешкото сърце се е свряр в миша дупка и гледа много,много да не диша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бибипката

    28 Фев 2022 15:45ч.

    първо трябва да се изрита от страната мустафата .да ходи при склерито

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателю Румен Радев,

    28 Фев 2022 15:45ч.

    Къде да си чукам главата, че първия път гласувах за теб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • urii

    28 Фев 2022 15:45ч.

    Голям напредък на радев, пак ще гласувам за него

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАНЕ ГАРИНЧА

    28 Фев 2022 15:49ч.

    Президентът на Бразилия Жаир Болсонароотказа да наложи санкции срещу Русия, заявявайки, че украинците са поверили н а комик съдбата на нацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сИН

    28 Фев 2022 15:52ч.

    Старият номер за лошото ченге (Кирчо§Кокорчо) и доброто ченге Янев: Хвани Бойко Мустафа Борисов и удари Румен Мустафа Радев и Стефан Мустафа Янев! WIKILEAKS: ОЩЕ ОТ 2009 -ТА РАДЕВ И ЯНЕВ СА ПОСОЧЕНИ ОТ САЩ КАТО ТЕХНИ ХОРА ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    28 Фев 2022 15:58ч.

    Радев подкрепя Янев, но трябва да го изкаже по-ясно , и твърдо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    28 Фев 2022 16:01ч.

    Невежата колониална администрация не може да повярва, че"червената линия" ба Путин е минала доста по-западно от Калотина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    28 Фев 2022 16:17ч.

    Радеев, Радев Украински войници е нямало. Това са били войници от руската армия, а откъде произхождат - по онова време не е било повод за разделяне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Фев 2022 16:31ч.

    Американските подлоги да публикуват спуснатият им от САЩ списък на тези, на които се разрешава да са министри, на които се разрешава да са депутати, за да не си хаби народа гласовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Фев 2022 16:51ч.

    Трябва да си изключително невеж за да не си наясно защо имаме държава.Руския царизъм ВЕКОВЕ отвоюва малки парчета в причерноморието и кавказ от османската империя.Едва в края на този процес става възможно освобождаването на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Фев 2022 16:56ч.

    Има България изключително заради волята на руския царизам.Има православие пак заради тяхната воля!Чехия снабдява Украйна с оръжие днес но е забравила малцината си национални герои-Ян Хус и Ян Жижка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Фев 2022 17:02ч.

    На един пруски офицер са словата ''По добре ужасен край отколкото ужас без край''Предаден от аристокрацията той наистина завършва ужасно в бунта срещу Наполеон.Днес Янев демонстрира офицерски дух.За съжаление е сам.Но пък чехите за 500г имат двама герои!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    28 Фев 2022 17:05ч.

    Радев, Радев, стратего синергетик на общите фрази и заучените клишета. В РУСКАТА армия на РУСКИЯ цар в РУСКО-турската война е имало войни от всякакви етноси - малоруси /у краинци/, великоруски, белоруси, грузинци, арменци, поляци, фини и т.н. сигурно са десетки. Дай да благодарим на всеки пооотделно ако искаш, с трите имена и егн-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    28 Фев 2022 17:07ч.

    Солидарност с Украйна днес е предателство към 250 000 етнически българи там.Харвард едва ли и знае.Затова трябва да си ходи откъдето е дошъл.И да ''капитализира'' майка си и баща си.А не Българския народ.Вътрешните врагове винаги са най-опасните,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    28 Фев 2022 19:27ч.

    Смяната на министъра на отбраната, особено в момента е недопистим, а да си го кажем е престъпление. Той е най-способния в това неадекватно правителство. Сега слагат компроментирана американска марионетка! Нито един български войник не бива да воюва с Русия. Но ние сме слугите на чужди господари... .!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи