Радев: За РСМ има национален консенсус, правителството трябва да е наясно

Радев: За РСМ има национален консенсус, правителството трябва да е наясно

Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи и последния Консултативен съвет за национална сигурност, колкото по-дълбоко се вслушват в българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на Европейския съюз и се придържаме към ценностите на съюза, толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решението спрямо РСМ.

КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. По отношение на РСМ широк национален консенсус не само, че има, той е силно изразен. Управляващите трябва да са наясно с това. Ако диалогът в самата управляваща коалиция е нарушен, това трябва ясно да се каже, какви са причините за това.

Това коментира пред журналисти днес президентът Румен Радев, след като министър-председателят Кирил Петков го призова да свика КСНС по темата за РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът попита дали има промяна в позициите на европейските ни партньори по темата и дали има прогрес от страна на РС Македония по изпълнение на договора. По тези въпроси трябва да чуя министър-председателят, заяви Радев и увери, че ще продължи да отсвтоява историята и културата, че ще работи за правата на българите в РСМ и добави: "Нашите братя в РСМ да получат гаранции и в същото време за един устойчив и необратим процес на интеграция. По-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало, най-сетне политиците там да отворят перспективите за така мечтаното европейско бъдеще", каза още Румен Радев.

Първо искам да чуя премиера по тези въпроси, каза държавният глава.

Според него, България има нужда от стабилност, прозрачност и принципност в управлението.

Нито интеграцията на Република Северна Македония, нито въздушния суверенитет на България могат да бъдат обект на договорки. За човешки права няма пазарлък, заяви още Румен Радев.

 

Източник: БГНЕС

 

Коментари

  • Не му се връзвайте на простокиро. В никакъв случай!

    23 Май 2022 14:04ч.

    Под диктата на САЩ и тукашната им шпионска мрежа с база на "Козяк", тоя продажник търси възможност ДА ИЗВЪРШИ АКТ НА ПРЕДАТЕЛСТВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААhoxzpdi

    23 Май 2022 16:14ч.

    https://t.me/filmfilmfilmes/25

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jackierairl

    23 Май 2022 16:16ч.

    [url=pastukhrodion.ru]Отопление в доме[/url] [url=https://pastukhrodion.ru/]http://pastukhrodion.ru[/url] [url=http://www.earth-policy.org/?URL=pastukhrodion.ru]https://google.us/url?q=http://pastukhrodion.ru/[/url]

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААkopgrzj

    23 Май 2022 16:42ч.

    https://t.me/filmfilmfilmes/25

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро е ясен. Радев е опасен

    23 Май 2022 14:30ч.

    Радев пак прави опит да се изплъзне като мокра връв. У нас е патриот, та дрънка, но пред чужденците е доста по-обтекаем в разсъжденията си за Македония. Така е и по много други въпроси. Пак ще реве, когато някоя европейска медия напише, че има две лица - едно за навън и едно за пред баламите в България. Киро е ясен. Радев е опасен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    23 Май 2022 15:39ч.

    Национален консенсус на национални предатели, да поискат българите в Македония да се откажат от българския си произход в Конституцията си. Този позор ще си остане на имената ви, ще се погрижим историята да не ви забрави. Някой ден македонците ще осъзнаят всичко и също ще осъдят България, която ги е накарала да се отрекат от корените си, наследството ви ще е срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Май 2022 17:23ч.

    Всъщност, точно ти си тази, която не само имплицитно, но и с явна, директна агресивност, безусловност, казва на т.н. севм-ци, че всички (без изкл) са ДЛЪЖНИ да се чувстват и заявят българи. Коя си ти да раздаваш ултиматуми. Как се чувства и заявява човек е личен, интимен въпрос. М/у 78 и до около 100 г. текат процеси. Няма времеви, истор. стандарт. Едни са, други не са!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    23 Май 2022 18:31ч.

    Произходът не е въпрос на лично усещане. Когато е издадена заповедта „да почиташ майка си и баща си“, не е пояснено, че може да си ги ИЗМИСЛИШ и да почиташ въображаеми образи. Има се предвид онези, от чиито чресла произлизаш, които очакват да продължиш техния род, да следваш техните завети и мисия в света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Наследствеността е закон!

    23 Май 2022 18:48ч.

    Той не само показва кой си генетично, но също така ти дава право на наследство, което е трупано за теб стотици и хиляди години, наследство на култура, опит и постижения на твоите предци! Ако човек сам иска да се откаже от това наследство, проблемът е негов, но не може раднините да те принуждават и да те изнудват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    23 Май 2022 19:07ч.

    Нашето правителство и всички продажни политици, обслужващи антибългарските интереси в света, се явяват подобно на едни роднини, които искат да забранят на други роднини да получат голямо наследство, за да си го задържат. В действителност останалите българи там ще бъдат като изгубени кутрета в големия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    23 Май 2022 16:49ч.

    Г-н президента знае ли, че правителството предизвиква тъжни усмивки, което е трагедия за България?! Известно ли му е, че комични и неподготвени хора се подиграват със съдбата на организации и живеещите все още в страната българи? Търпението ни не е безгранично! Тези са позор за всеки средно-интелигентен човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елмо

    23 Май 2022 19:08ч.

    Знае, как да не знае, нали той ги промотира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    23 Май 2022 17:32ч.

    Вече сме в теч, че Киро прави опит за прехвърляне отговор-т другиму. Радев очевидно не се дава. Всичко е ясно, промени няма, последният кснс по темата е бил преди 3 мес. Някому се привижка радево лицемерие. По атлант. и укр. тематика има някакво разноговорене, но по РСМ Радев е последователен и железен (дотук). Дори малко грубично играе с/у партньорите. Като разочарован и обиден?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Не Радев е железен, а антибългарският интерес се оказа „железен“

    23 Май 2022 19:13ч.

    Толкова „железен“, че се подкрепя и от двата извънбългарски властови центъра, които в момента имат най-добри позиции у нас. Тази измишльотина да се делят българите на българи и небългари, не я е измислил Радев. Иначе нямаше да остане без опозиция, очевидно има управленско глобално сътрудничество! Т.е. за определени неща вече светът не е двуполюсен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    23 Май 2022 20:39ч.

    заткис бля.., анннет - за да ме разбереш веднага, на езика на който приемаш заповеди - шат ъп бич!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MAG

    23 Май 2022 22:17ч.

    Най-сложните проблеми винаги имат най-простото и лесно решение. СМ признават че са си българи с албанско и сръбско малцинство на територията, сваляме границите и се прегръщаме братски. Като оня брат дето от деца сме мечтали да върнем дома! Лесно, просто и възможно! Т.Е. проблем няма, докато сами не си го създадем...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи