Радев: Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, доходите. Не се повдига темата за образованието

Радев: Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, доходите. Не се повдига темата за образованието

"Всеки ден слушаме за Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), инфлацията, доходите, необходимостта от инвестиции и висококвалифицирана работна ръка. Но в сферата на обществения и политически дебат не се разгръща темата за основния носител на просперитета на нацията – децата и младите хора на България". Това мнение изрази президентът Румен Радев по време на Кръгла маса „Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество“, която се провежда днес в София. 

Отново сме в предизборна кампания и тя отново ни кара да погледнем с интерес и да се замислим за стратегическите цели на България, каза Радев. Според него от тази водеща национална цел зависи реализирането на всички останали цели. „Образованието е ключът към успеха на всеки отделен човек, към разгръщането на неговия талант и потенциал, към един по-добър живот“, добави Радев.

По думите му, трябва да бъде подложен на дебат въпросът дали да се учи по един или няколко учебници. „Дали едно типизирано съдържание или всякакви безразборни съдържания“, уточни той.

Румен Радев заяви, че бъдещето на образованието е в повече гъвкавост, иновативни модели и автономия. Това са прогресивните модели, които са налагани в Европа. Държавите, които постигнаха голям успех и напредък, залагат именно на тази автономия, обясни Румен Радев. Тази автономия трябва да бъде прилагана и насърчавана в природоматематическите науки, в тясно профилираното професионално образование, каза президентът и добави, че трябва да бъде проведен дебат дали в българския език и литература, география и история държавата ще бъде морален и духовен вектор за развитието на младото поколение.

Според него без образование не може бъде говорено високотехнологични производства и високо добавена стойност. „Не може технологичният прогрес да бъде превърнат в икономически растеж, а оттам в по-висок стандарт и качество на живот. Не може да говорим за съвременна сигурност без образование“, посочи той.

Ако искаме държавата да се развива успешно в един все по-динамичен и оспорван свят, трябва да бъде заложено на силно образование, на по-голям дял на образованието в държавния бюджет, на нови прогресивни методи, водещи към устойчиви знания и умения, които да подготвят младите хора за предизвикателствата на бъдещето, каза Румен Радев.

Образованието е водещ елемент от нещо много по-важно и всеобхватно – духовното развитие на младите хора. Преди да бъдат добри инженери, IT специалисти, лекари, следователи, успешни граждани на света – трябва да бъдат достойни и пълноценни граждани на България, посочи държавният глава. 

„Модернизацията, дигиталната и зелената трансформация, повишаването на благосъстоянието, на стандарта и качеството на живот няма да имат този принос за развитието ни като държава, ако не успеем да предадем на идните поколения историческата памет, ценности и нашата благородност“, каза още Радев.

Ще могат ли младите хора да оценяват по достойнство достиженията на глобалното човешко развитие, ако те не познават достатъчно и не се гордеят с огромния принос на България в културното развитие на човечеството, каза президентът. 

„Ще могат ли нашите млади хора в бъдеще да устояват на изкушенията и натиск в едно силно агресивно глобално пространство да устояват своята българска национална идентичност, ако не направим така, че българските автори да не отпадат и да бъдат подобаващо изучавани в учебниците по български език и литература“, добави Радев.

Държавният глава отбеляза, че трябва да бъде анализирано съотношението количество – качество и разположението на съдържанието в отделните класове, програми и дисциплини. „Дали младите хора ще могат да устояват на предизвикателствата на бъдещето, ако в учебниците по история нашата история се пренаписва или се подлага на насилствена забрана“, каза още той и добави, че е важно да бъде отговорено на тези въпроси.

„Говорейки за тежките демографски проблеми, няма ли опасност да угаснем духовно преди да сме се стопили физически и не е ли физическото чезнене на нашата нация резултат от морална и духовна деградация“, каза Радев и допълни, че тези неща са дълбоко свързани.

Президентът посочи, че тук идва въпросът дали страната ни ще бъде адекватна на сериозните предизвикателства на бъдещето със сегашните учебни програми и учебниците по български език и литература, история и география. „Ще бъдем ли адекватни с тяхното съдържание и с начина, по който тези учебници се създават, контролират и отпечатват“, каза Румен Радев.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • читател

    28 Март 2023 12:56ч.

    Радев е по-голям лицемер от "евроатлантическите ни партньори" : ❗️? ?? Болгария готова переломить ход войны в пользу Украины ?Болгарское правительство через посредников собирается продать Украине значительное количество советских боеприпасов. Об этом говорится в публикации Euractiv. ?Минобороны Болгарии передает старые боеприпасы стоимостью почти 175 млн. евро государственному военному заводу ВМЗ, а взамен получает новые боеприпасы. «Это самое большое перевооружение болгарских сухопутных войск в новейшей истории. Это огромное количество боеприпасов - сотни тысяч», - сообщает СМИ. «Братушки», выступавшие против России в обеих Мировых войнах, верны традициям. Если есть в этом мире что-то стабильное, это болгарская «благодарность».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    28 Март 2023 13:02ч.

    Сорос се грижи за образованието, а Гейтс за здравеопазването, а ел президенте е отговорник за "небесната натовска храна" за всички живи същества от територията на смъртта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Март 2023 13:02ч.

    И Турция още от времето на Ататюрк, вярваше, че е направила европейски избор и е избрала да бъде западна страна. Но Западът не я иска. Западът я използва - като страна от НАТО използва въоръжени й сили, но той не я възприема като своя, не я признава за равна…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    28 Март 2023 15:59ч.

    Европейският избор на Ататюрк - т.нар. катастрофа в МалаАзия - след нея там не остават гърци, стотици хиляди мирни жители гърци са убити, над милион изселени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    28 Март 2023 13:04ч.

    С образованието всичко е ТОП, едва ли има какво още да се пипне - виж учебника за 6-ти клас., например. Предполагам, че и в другите учебници има какво да ни замисли. На Територията образовани хора явно не й трябват или пък някой е решил, че не й се полагат. Хайтов, лека му пръст, още преди години биеше кмбаната /"Троянските коне в България"/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    28 Март 2023 13:25ч.

    А защо така срамежливи се заобикаля темата за войната?! Ще участваме ли с жива сила или не?! Питам, щото на миналите избори въобще не беше засегната темата за РСМ, а после видяхме какви ги о..а Киро умното. Самите американски телевизии бяха инструктирани да ме засягат тази тема. Та сега е същото. Кво образование, ква инфлация, ква Еврозона, къв растеж, ако не спре тази безумна война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    28 Март 2023 13:25ч.

    Радев дали ще благодари на нашите евроатлантически партньори, за огромната и напълно безплатна помощ, която ни оказват в областта на джендър-образованието, от детската градина до университетите. В резултат от тази безценна помощ , при навършване на пълнолетие повечето от децата / но не всички /, ще знаят от какъв точно пол са, от няколкото десетки пола известни до сега и от тези които ще станат известни в бъдеще. Ето това е истинския прогрес в образованието, с което ще спасим следващите поколения от духовна и физическа деградация , за която намеква президента. С това по косвен начин отговарям на дълбокомислените , риторични и буквално тъпи въпроси , които задава Радев, интересно към кого. На тези въпроси трябва да отговори той от името на назначените от него правителства .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    28 Март 2023 13:51ч.

    Кризата в страната е всеобхватна - политическа, икономическа, социална, кадрова и т.н. Няма как върховете на държавата да са прогнили, страната да се управлява от хора, без авторитет, без необходимите знания и опит, и да се надявате, че надолу всичко ще е цветя и рози! Мнозинството българи, живели при "лошия" социализъм и "прекрасната" демокрация, могат да сравняват. Да, образователната система произвежда НЕГРАМОТНИ и НЕПОДГОТВЕНИ ХОРА (с малки изключения). Но нали така искат новите "благодетели"! Необразован и болен народ, лесно се манипулира за измислени "ценности". То не бяха реформи, не бяха стотици страници безсмислени документи, не бе чудо! Резултатът е пред очите на всички - погром и разруха, липса на кадри във всички области. За Ваше сведение днес затвори един от големите автосервизи в София - този на Ситроен, поради липса на кадри. А вие си говорете, правете политически поректи, избори по 3 пъти в годината - резултат - нулев. Защото мнозинството българи осъзнава, че нищо не зависи от така нар. "избранници" и тези, които са инсталирате във властта! Повечето от тях се подчиняват на "благодетелите" и нехаят за българските национални интереси! Срамувам се от Вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    28 Март 2023 13:56ч.

    Потресаващо лицемерие! За какво духовно развитие говори този човек, след като стана ясно, че неговите министри са дали от Фонд "Култура", създаден да подпомага и стимулира развитието и разпространението на българската култура и духовност 93 000 лева за трансшоу в столичен гей бар! Кой и кога реши, че транссексуално шоу представлява българската култура? Търпението на българския народ е пословично, но не безгранично!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Март 2023 14:29ч.

    „Какъв духовен подем! Писателите станаха повече от читателите, ловците — повече от зайците и рибарите — повече от рибите.“ Чудомир

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Март 2023 14:33ч.

    Образованието, превърнато в образувание, под егидата на джендъристката дъга, за какви ценнокти сега се пъне, освен за субсидии европейски и държавни, да може по-демонстративно да си вее достойнството по гей-паради и всякакви други паради за равноправие и нищонеправене! Светът се превърна в непоносима смрад и прокиш, от тия "правила" и нещата ще стават по-зле в бъдеще за бачкащите и надяващите се на нещо позитивно, нормални хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каруцата пред коня

    28 Март 2023 14:42ч.

    И за какво ни е това образование, какво ще правим с него? Какво ще обучаваме? Сервизни специалисти (на какво?), филолози, "европеисти", икономисти, медици, джава драскачи, инженери (по какво?), научни работници по фундаментална наука? Каква индустрия е останала тук, че да трябва да се обслужва? Каква фундаментална наука имаме все още? Има ли си на идея г-н президентът какви инвестиции са нужни за "производства с висока добавена стойност"? Кой ще инвестира и кой и какво ще произвежда? Хайде първо да започнем с производствата с ниска добавена стойности? Има ли останали български такива? Кой и как ще осигури енергията за каквито и да е производства.... Много въпроси, никакви отговори. Ако искате да разберете как се прави наистина, изучавайте България в периода от 1945 до 1990г. Включително и в училище, може да върнете старите програми отпреди 1990. Съвсем сериозно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    28 Март 2023 14:50ч.

    А в гимназиите още от осми клас подготвят децата за западните хуниверситети. Изяви ли се някое едете на международни състезания по точните науки мисирките го нападат с въпросите си "смята ли да продължи образованието си в България или ще отиде на ЗАПАД"? ;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е проклятие за България

    28 Март 2023 15:06ч.

    Тиквата си призна - три пъти седмично ходи на инструктаж на козяк. А пРезидента по колко пъти го инструктират?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Март 2023 15:31ч.

    "че трябва да бъде проведен дебат дали в българския език и литература, география и история държавата ще бъде морален и духовен вектор за развитието на младото поколение." Ko? Дебат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    28 Март 2023 15:33ч.

    дЕбат с простфесорките по история, които пишат учебниците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    28 Март 2023 16:11ч.

    Доколкото разбрах от казаното, най-големият проблем в нашето образование са учебниците и учебните програми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    28 Март 2023 16:27ч.

    Този човек всеки ден с действията си и тези на министрите му зачерква понятията родолюбие и историческа памет. Срам ме е, че два пъти гласувах за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    28 Март 2023 16:54ч.

    Какво Образование бе, Радулев? Ти в час ли си? Господарите отвъд океана са разпоредили, да сме тъпи, прости и разцентровани! И тази програма се изпълнява успешно през последните 30 години - резултатите са налице!... Май, пак нещо на криво ходиш Румене!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ВЪЗПИТАНИЕТО?

    28 Март 2023 17:26ч.

    Защо всички плещят за образованието, а никой не споменава ВЪЗПИТАНИЕТО? Китайската пословица гласи: "Ако искаш да победиш врага си, направи така, че да ВЪЗПИТАВАШ децата му!" Не да ги образоваш - а да ги ВЪЗПИТАВАШ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голям талант

    28 Март 2023 17:49ч.

    Трябва да му се признае - празнословието му се отдава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи