Радев: Всеки ден от опустошителната война на Русия срещу Украйна е заплаха за глобалния мир

Радев: Всеки ден от опустошителната война на Русия срещу Украйна е заплаха за глобалния мир

Светът навлезе във фаза на големи политически, икономически, социални и технологични сътресения. Това каза президентът Румен Радев при откриването на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България. Държавният глава е домакин на приема в Националния исторически музей, съобщава БТА.

Измина една година на задълбочаващи се предизвикателствата, посочи Радев. По думите му сме свидетели на нови конфликти, които носят нестабилност и ескалация.

Президентът заяви, че очаква Европейският съюз да докаже, че е съюз, основан на правила, и че не може повече България и Румъния да бъдат извън пълноправното Шенгенско пространство.

Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна. Всеки ден от тази война носи стотици човешки жертви, разрушения, неимоверно страдание. Всеки ден от тази война е заплаха за глобалния мир, сигурност и икономическо развитие, каза Румен Радев пред дипломатите.

Дезинформацията, рисковете, свързани с използването на изкуствен интелект, климатичните аномалии и природни бедствия, демографията – всички тези предизвикателства поставят човечеството пред нови изпитания и решението в нашите колективни усилия, добави президентът.

По думите на държавния глава на този фон България продължава да дава своя принос за гарантиране на мира и стабилността. Очаквам, че България ще продължи да дава още по-голяма добавена стойност в процеса на изработване на общите позиции в ЕС, НАТО и ООН, които са основните вектори на българската външна политика, посочи Радев. Според него още повече нашият принос е особено важен в процесите на диалог за необходимата трансформация на ЕС към по-активна геополитическа роля и стратегическа автономност. 

Енергийната криза и войната в Украйна ни подтикнаха да преосмислим понятията добросъседство, сътрудничество и солидарност, каза Радев. Той очаква правителството да бъде още по-активно в довеждането докрай и подписването на меморандумите, които остави служебното правителство, за третия мост между България и Румъния над р. Дунав и за съвместно управление на северните гръцки пристанища. 

България винаги е била и ще бъде най-силния поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, заяви още Румен Радев.

В днешния динамичен и все по-глобален свят няма страна, в която да нямаме българска общност, каза държавният глава на посланиците и им благодари за подкрепата, която оказват на сънародниците ни. 

Дипломатите усещаме, че България е нашият втори дом, а дружелюбният български народ е станал наше по-голямо семейство, заяви посланикът на Ливан Туфик Жабер от името на ръководителите на дипломатическите мисии. Посланикът отбеляза "прекрасния български народ", който винаги е готов да помага и съдейства.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Това си знай Тримореца, това си бай...

    08 Фев 2024 19:09ч.

    Няма такова нещо като "война на Русия срещу Украйна". Достатъчно сме се обосновавали в тоя форум. Точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Празнословието му е знаково

    08 Фев 2024 19:15ч.

    Йотова има слаб ученик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йакхъ

    08 Фев 2024 19:33ч.

    Абе радеф, атлантически национален предател, а всеки ден война на иСраел не е л изаплаха за мира?! Кажи, защо не споменаваш масовите убийства на иСраел?! Защо?! България те мрази, радеф, защото си същата евроатлантическа мижитурка като роШен офшорнелиеф! България ви мрази! Искате евроатлантизъм - напусни България и марш в ГЕЙсащ, смени си пола и никога не се връщай в България! Ще ми говори за Русия, която брани православието, а ПРЕДАТЕЛ радеф мълчи за зверствата, причинени от иСраел! румен радеф е изверг като другите в парламента. Прави са хората, като казват, че ще има смъртни присъди! Не може да плюете по християнството и да се гаврите с българите и да се занимавате само с чужди държави! Мразим те, българоубиецо радеф!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н президент, предложен е поредният крайно грешен ход на НАТО

    08 Фев 2024 19:36ч.

    Военни самолети Ф-16 да използват молдовски летища, за да нанасят удари с далекобойни ам. крилати ракети AGM-158D (радиус на действие 2000 км) със заход около Одеса (и бързо изнасяне отново извън границите на Украйна) по цели не само в Крим, но и дълбоко по територията на РФ. В името на истината би следвало да отбележите, че това би било недалновиден и рисково приближаващ ни към термоядрен сблъсък ход на НАТО, защото намесва в конфликта трета страна, без изобщо тя да е "нападана от Русия", както твърдите Вие. Целта е прозрачна, да се настрои отново не само част от молдовския народ, но и от европейското и световно обществено мнение срещу Русия, при условие че последват закономерни ответни атаки спрямо тази провокация от руска страна. - https://tsargrad.tv/articles/moldavija-stala-bazoj-dlja-f-16-molnienosnyj-otvet_957497

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    08 Фев 2024 19:43ч.

    елит - това не е богатство, не е влияние, не е слава, не е популярност. елитът е съвкупност от възможност и отговорност, въплътено в специално самосъзнание и затвърдено чрез специален кодекс на поведение, който го отличава (елита) от тълпата. а т. нар. български "елит" е част от тълпата и то от най-лошата й част – всъщност е каймакът на помията...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Фев 2024 19:45ч.

    Единственото нещо, което ми хареса е използването на термина "добавена стойност". Нищо друго. Но аз не съм от дипломатическите мисии, още по-малко ръководител и тези президентови думи не са ппредназначени за мен, демек не е задължително да ми харесат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необходимо уточнение

    08 Фев 2024 19:50ч.

    "...Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна...", казва Радев, но трябваше да уточни, че войната беше неизбежна, защото Зеленски не желаеше да спазва Минските споразумения и терорът върху руското население в Донбас продължаваше, като нагласата на Зеленски беше, това население да бъде изгонено от Донбас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    08 Фев 2024 19:52ч.

    Ще му напиша на тоя плондер-язък че се имаш за военен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй тъй

    08 Фев 2024 20:10ч.

    ...Втора година съвсем близо до нас бушува опустошителна война на Русия срещу Украйна...", казва Радев. В същото време Съдът в ООН реши, че Русия НЕ Е АГРЕСОР. А пък аз казвам, че имаме работа с поредния плондер на повикване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха

    08 Фев 2024 20:26ч.

    Инициативен комитет с предложение за Президент! Няма такъв цирк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия, която брани православието,

    08 Фев 2024 20:39ч.

    като избива изповядващите го в Украина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    09 Фев 2024 5:44ч.

    докарва се на посланиците, защитава еврото, затова рейтингът му спада, вече негативният е повече

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи