Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел

Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.  „Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за Вас", каза Радев и ѝ пожела успех.

Според Конституцията Габриел има седемдневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група („Продължаваме промяната – Демократична България) кандидат за министър-председател.

Снимки: БТА

Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство. Това каза кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, след като получи папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Тя посочи, че нейното предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитета на България.

От името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство. Искам да Ви благодаря за това, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България, Конституцията, обърна се тя към държавния глава Румен Радев. 

На вицепрезидента Илияна Йотова Габриел каза, че последните дни е мислила много за нея, защото „когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейските институции“.

Искрено вярвам, че подкрепата, която ще търся, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и направим редовно работещо правителство, че ще работим за авторитета на България в Европа и света, и ще разгърнем потенциала на страната и неговите таланти, и разбира се, в сърцето на всичко това ще стои ангажиментът към хората и родината, добави Габриел.

Тя каза, че е имала възможност последните дни да разговаря с парламентарно представени сили. Тези общи приоритети сега вече трябва да бъдат очертани в много повече детайли, смята тя. И добави, че срокът, определен от Конституцията, ще използва и за това.

Точно защото казвам приоритети, искам и вас да ви уверя, че ще разчитам на широка подкрепа по тези приоритети, зад които всички заставаме, че са важни за България, посочи Габриел. 

Кандидат-премиерът отбеляза, че днес е Международният ден на семейството и много би й се искало да излъчат послание, че в този ден всички обединени, са способни наистина да направят най-доброто за нашия общ дом – България.

Представителите на ГЕРБ-СДС си тръгнаха от президентството без да коментират нищо пред медиите.

По-рано днес от БСП не дадоха окончателен отговор дали ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и посочиха, че ще питат членовете на партията. От ДПС заявиха, че профилът на кабинета трябва да изглежда европейски и имат експерти в почти всички сфери. От ИТН посочиха, че нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепят и съответно няма да подкрепят и такъв тип правителство.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Мюнхенският Сговор

    15 Май 2023 15:58ч.

    Ще си имаме втора "Мадам Йес", предателството на България чака "ратифицирането", а народът дори не чака в коридора, а е изтикан извън "Желязната Завеса" на "евробюрократите". Няма да се изненадам ако политиците заплачат от щастие, толкова много милиарди евро за харчене, и толкова наивен и безучастен народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    15 Май 2023 16:15ч.

    Най-важното е в този хаос да не позволим България да бъде включена във войната. Тази ми е ясна - нейните задачи са да направи колкото се може повече поразии, да вкара държавата във войната и да избяга в родината си Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Май 2023 16:50ч.

    Искрено се надявам другата седмица да върне папката, размер А4, празна. От друга страна снимката е доста издайническа. Когато се снимат предмети, чиито размери е трудно да се определят, до тях се поставя предмет с познати размери - монета, молив, линийка. В случая имаме една папка. Така разбираме, че шията на г-жа Габриел е размер А4. С това неизвестните станаха с едно по-малко, което е радостно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    15 Май 2023 17:00ч.

    Еврожирафът Габриел приключи днес, скоропостижно, след Гешевгейт драмите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    15 Май 2023 17:11ч.

    В 15 часа шансовете за успешно състявяне на кабинет силно намаляха. За това има две, макар привидно странни, причини. Първата, е, че Габриел пое мандата под портрета на Ботев. В българската история няма успешно изпълнен мандат, връчен в в зала 2 на президенството, точно под портрета на Ботев. Второ - мандатът бе сложен в папка оцветена като опашка на плъх, живеещ в бюфета на парламента. Според вещи когнитивни екстрасенси, мандатът трябва да се връчва северно от портрета на Ботев, там където висят братя Миладинови и Раковски. Папката, в която той е се поставя следва да е в цвят липов листак, облян от следобедни слънчеви лъчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сговорът

    15 Май 2023 17:20ч.

    "Икономическата война" срещу българският народ е не по-малко страшна от реални военни действия. Тя взима своите жертви, само че бавно и мъчително, болезнено. Загубихме 3 милиона млади, инициативни и способни хора, на първите места с Прибалтика по смъртност. На първо място по инсулти и инфаркти в ЕС. А какво ни чака само след още 30 г., с управленци като "Мадам "Йес". На няколко "фронта" се води война срещу българите: икономически, военен, псиисторобиологически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кой и коя минпред

    15 Май 2023 17:52ч.

    Мария Габ, член на ЕК, неизбирана от никого Комисия, назначена от вие знаете кой, с настоящ шеф урсулката, а предишен шеф жан клод юнкер. ... Образованието на Мария: българска филология в Пловдив с френски,после в Бордо, Франция, учи политическа наука: междунар отношения, история на европейски институции, сравнителна политика (?), политическа социология (?) каквото и да значи това.... 2003 диплома по Сравнителна Политика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте Уикипедия

    15 Май 2023 17:59ч.

    за повече информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейските институции

    15 Май 2023 17:57ч.

    Kвоооооо?!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А в Канада, филоложка

    15 Май 2023 17:58ч.

    била дори финансов министър! Е да, с украинска филология и биографка на дедо Шорош.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    15 Май 2023 18:11ч.

    Тея французите вярно нямат вкус за жени. Да вземеш такова. Мъка и ужас

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд

    15 Май 2023 18:36ч.

    Нека всеки глупак, който е гласувал за герб и пп да си спомни това, когато той или детето му се окажат на фронта, защото след като са ни натикали в еврозоната това ще ние е единственият поминък. Война или гладна смърт. Как не разбирате колко е сериозно положението, как?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фактът

    15 Май 2023 18:44ч.

    че подобна мисирка ще се гласи за премиер означава, че външното управление на територия бивша България е тотално. Колкото по-слабоумен е аватарът, толкова по-здрава и черна е ръката която го води. За справка: светилата на олимпийскта мисъл Фон дер Лайн и жрицата на храма "Мисъл" - Беарбок. След тях са все женички: на Естония, на Молдова, на Финландия (бивша премиер кокошка) все цъфнали и вързали "демокрации" водени от неизбрани. Молете се българи само Господ може да ни помогне!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    15 Май 2023 19:48ч.

    Свободата не ще молитва, Факт! И още България спи дълбок непробуден сън и е на път да заспи вечен сън...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    15 Май 2023 19:38ч.

    Тая по никакъв начин не би могла да управлява малка агенция, камо ли министерски съвет. Съмнявам се да я подкрепят достатъчен брой депутати, но ако ги сбръчкат от Посолството, ще заеме поста, за да провали наред със себе си и министрите също уредилите я с гласове партии. Мизерията в псевдополитичския партиен елит ще достигне дъното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    15 Май 2023 19:50ч.

    Ама тия детепути не са там за да подкрепят, а за да изпълняват, бурятмонголецо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Семов

    15 Май 2023 20:18ч.

    Утре ПП/ДБ ще поискат отново ареста на ББ този път с всички доказателства от Барселона гейт и Кюлче хейт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Перфектен

    15 Май 2023 20:35ч.

    Също ПП ДБ трябва да заяват официално че Габриел номинирана от Гаргамел е френска снаха на конци и марионетка на борисов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи