Радев: Войната в Украйна ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност

Радев: Войната в Украйна ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност

Войната на Русия срещу Украйна ни накара да преосмислим понятията сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност, каза президентът Румен Радев на съвместен брифинг с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Държавният глава е на посещение в Гърция, съобщава БТА.

Традиционното добро партньорство между България и Гърция придоби още по-интензивен характер с геополитическите сътресения и прекъсването на веригите на доставки в резултат на войната на Русия срещу Украйна, каза Радев.

По-рано днес беше подписан меморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас от служебния министър на енергетиката Росен Христов и гръцкия му колега Костас Скрекас.

Петролопроводът Александруполис – Бургас има стратегическо значение за България, защото предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към рафинерията в Бургас – най-голямата на Балканите, коментира Радев. Петролопроводът "повишава и сигурността, и ефективността на доставките, защото избягва дългото чакане и риска от преминаването на танкерите през черноморските проливи, каза още държавният глава. 

"Днес сме свидетели на поредната важна стъпка в развитието на стратегическото партньорство между Гърция и България, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени ценности", заяви президентът по повод подписаните меморандуми.

Радев припомни, че беше завършен газовият интерконектор с Гърция през октомври м.г. и удвоен на капацитът за втечнен газ на терминала край Александруполис. Увеличихме износа на електрическа енергия за Гърция, добави президентът. Той отбеляза, че е била ускорена работата по повишаването на свързаността между транспортните и електропреносни мрежи на двете страни. „Увеличи се стокообменът с повече от един млрд. евро“, допълни държавният глава. 

Според него България и Гърция са се утвърдили като стратегическа ос на стабилност и това дава и други резултати. Ползотворното сътрудничество между двете страни вече променя енергийната карта в Югоизточна и Централна Европа и открива нови перспективи за целия регион, заяви Румен Радев. По думите му подписаните меморандуми днес са продължаване в тази посока. 

„Вече мислим как да задълбочим сътрудничеството и в съхранението, обработката и транспортирането на една от най-важните стоки на бъдещето – информацията, където нашите две страни имат огромен потенциал“, обясни Радев.

По думите на президента отношенията между България и Гърция никога не са били по-добри. Според него двете страни са показали, че две държави и два народа могат да загърбят проблемите от миналото, да работят за ползотворно сътрудничество и да гледат заедно към бъдещето. „Давайки пример и надежда, че на Балканите може да има мир, добросъседство, приятелство и истинско взаимно-изгодни отношения“, каза още Румен Радев.

България е готова да сътрудничи с Гърция и за мащабния проект за пренос на зелена енергия от Северна Африка, Близкия Изток през Гърция към Европа, посочи държавният глава. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    16 Фев 2023 13:11ч.

    Какво преосмисляне бре Радев. Има поговорка - който го е страх от мечки да не ходи в гората. Изкарахте Баба Меца от Тайгата с разни Тримория, Крим база на американците и т.н. и сега преосмисляте какво значело сигурност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек в България

    16 Фев 2023 13:24ч.

    По време на БЕЗВРЕМИЕТО в Булгаристан, децата ни заминаха на запад, защото не искаха да живеят под американското иго и в мизерия и робство !!! По времето на социализма, никой никъде не заминаваше, освен предателите, които бягаха от страх !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    16 Фев 2023 19:09ч.

    Първата жертва на О , Браян се оказа Гълъб Донев . Толкова дълга е бил на колене, че спешно е опериран и няма да е на работа тия дни ........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали нашият президент е неграмотен?Той даже не знае кой е започнал войната!

    16 Фев 2023 13:16ч.

    Войната я започна киевската хунта през 2014 г., като изби 14 хиляди цивилни руснаци, жени, деца и старци. Порошенко тогава се ежеше: "Нашите деца ще ходят на училище, а техните ще се крият в мазетата!" Е, сега чии деца ходят на училище, а чии се крият в мазетата от "Геран"-ите? Русия не започва войни, тя ги завършва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Фев 2023 13:16ч.

    "Петролопроводът Александруполис – Бургас има стратегическо значение". Чакай бре, нали имаше Референдум ли, кво ли, че ще се наруши екоравновесието в Странджа планина. Значи като е то руснаците се нарушава екоравновесието, ако не е, не се нарушава?! Политиката ви е с хоризонт не година, не месец, а един ден!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А България и Гърция случайно да са чували за закона на Ом???

    16 Фев 2023 13:21ч.

    "България е готова да сътрудничи с Гърция и за мащабния проект за пренос на зелена енергия от Северна Африка, Близкия Изток през Гърция към Европа, посочи държавният глава. " В президентството има ли съветници, които да са завършили средно образование поне по програмите от преди 30на години? Или да са учили икономика, а не економикс - как се прави транспорт на нещо при 60-80% загуба на това нещо, а не само комисионните от организирането на такава глупост?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Фев 2023 13:25ч.

    Румен Мустафа Радев е клекнал пред ФАЩ за изпращането на българско "пушечно месо" срещу братския Руски народ! н George Soros Urged Use Of Eastern European Soldiers To "Reduce The Risk Of Body-Bags For NATO Countries" In 'New World Order' Article HTTPS://WWW.ZEROHEDGE.COM/GEOPOLITICAL/GEORGE-SOROS-URGED-USE-EASTERN-EUROPEAN-SOLDIERS-REDUCE-RISK-BODY-BAGS-NATO-COUNTRIES?UTM_SOURCE=&UTM_MEDIUM=EMAIL&UTM_CAMPAIGN=1208 TUESDAY, JAN 24, 2023 - 01:11 PM Authored by John Cody via Remix News, As the war in Ukraine rages on, there is little doubt that the human cost has been enormous for Ukraine, including what is likely more than 100,000 soldiers who have died in combat operations. However, there was one man who predicted much of what has come to pass in the battle in the east of Europe: George Soros.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре де - значи държавите от ИЕ не са истински в НАТО - това ли казва?!

    16 Фев 2023 14:55ч.

    George Soros Urged Use Of Eastern European Soldiers To "Reduce The Risk Of Body-Bags For NATO Countries" In 'New World Order' Article = ПРЕВОД = Джордж Сорос призова за използването на източноевропейски войници за "намаляване на риска от трупове за страните от НАТО "в статията" Нов Световен Ред"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    16 Фев 2023 13:34ч.

    Тоя пак е обърнал палачинката. Срещата с О'Брайън ще трябва да е била доста "нравоучителна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    16 Фев 2023 13:59ч.

    Няма за какво да е "нравоучителна", все пак Радев е протеже на янките, както ПъленПровал, Американски възход, Гроб, Гугутков, ДейБъ и останалите еничари от парламента и служебния такъв..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви точно "понятия" преосмислихте,

    16 Фев 2023 13:39ч.

    та решихте заедно със служебното правителство да изпращате децата ни за пушечно месо в Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпрос

    16 Фев 2023 13:39ч.

    Ако е възможно някой да ми обясни на чист български език, Радев какви ги върши, ще съм му безкрайно благодарна - на по-миналия ден беше на мнение, че войната в Украйна не може да се разреши с военни средства, вчера издаде указ за пращане на 50 български военни за подпомагане на обучението на ВСУ. Питам съвсем сериозно. Отговори - той е шизоиден, не ми вършат работа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Фев 2023 14:48ч.

    Представи си един изкуствен задник за секс, но с монетки... пускаш монетката и върти, е Румбата е такъв задник със счупен монетник и върти на всеки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    16 Фев 2023 13:41ч.

    Хванали са за топките ключови български политици и бизнесмени, чрез Магнитски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За топките можеш да хванеш някой, който ги има

    16 Фев 2023 14:48ч.

    Нашите са "доброволци"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • докато България няма цялостна Енергийна Стратегия,

    16 Фев 2023 13:49ч.

    Политици от всякакъв професионален калибър и всякакъв умствен капитал - пилоти, шофьори, айтита, нетруженици, жълтопаветници, дърти кумонета и прочие, нека се въздържат от смели милиардни решения в отрасъл Енергетика, тъй като рискът е 110% да свършат поредната величайша глупост и народът да плати сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • върхът на демагогията и хамелеонщината

    16 Фев 2023 13:50ч.

    Който го е избирал тоз плазмодий, голяма беля ни докара на главата. И първопричината е в ренегатската политика на БСП-върхушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Фев 2023 13:53ч.

    Отношенията между държавите се градят не само върху националните интереси, но и върху националните исторически страсти и памет, но напоследък за съжаление, основно върху страстите и страховете на националните елити и тези от ЕС, под зоркото орлово око на Сащ. Гледайте да предвидите тоя тръбопровод да е реверсивен, та като задуха другият вятър, да ви е по-лесно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    16 Фев 2023 14:04ч.

    Чакам да ми монтират един уред.И си стоя на слънце в градината.Около мен е пълна хармония и разбирателство.Птички на 4-5 метра от мен щъкат. Сложил съм им семена.Няма бой,няма скандали. И пеят някой от тях. Радват се.Извод-човекът е зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    16 Фев 2023 14:08ч.

    Румен Радев е опасен и се държи ,като враг на народа си! Страхливец ! От едно време си беше такъв и такъв си остана мишка и жалък предател! Продаде и предаде българите на сатанистки народи вкарали обучението на сатанизма в образованието на американските деца! Повече няма какво да коментирам ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно - ЗАЩО НЕ ПИТАТ НАРОДИТЕ СИ, как да осигурят енергийно държавите, които са на същите народи?!

    16 Фев 2023 14:38ч.

    РАДЕВ НЕ ТИ ПУКА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ЗА СУВЕРЕНА, КОЙТО ТИ ПЛАЩА ЗАПЛАТАТА БЕ? Или едно говориш - друго вършиш, тайно и зад гърба на българския народ като кирокоркорчовците, срамота. Ще го замеряме ли със снежни топки на Шипка, като вземе да говори за Свободата и Независимостта на България СТЪПИЛ върху земята пропита с КРЪВТА НА ХИЛЯДИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ?! Срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РАДЕВ СЕ БЛЪСКА КАТО ЗАКЛАНА КОКОШКА МЕЖДУ АНГАЖИМЕНТИТЕ, КОИТО Е ПОЕЛ КЪМ САЩ И ОСТАТЪЦИТЕ ОТ ДЪЛГА МУ КЪМ РОДИНАТА

    16 Фев 2023 14:36ч.

    Тежка съдба! И Юда се опита да върне сребърниците. Но не му ги приеха. С тях купиха нивата, на която се заряват негодниците и пришълците. Нарекоха я "кръвната нива". Този човек ще има да плаща голчма кръвнина. Не му завиждам като се изправи пред Него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Фев 2023 14:43ч.

    Румба, виж сега... положението е такова: Изходил си планина от изпражнения и колкото повече ги ринеш, толкова повече на гърба ти падат! Вече не ни е забавно, на една крачка си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евала на Гърция, не си дадоха Александруполис на концесия, въпреки неистовия натиск от посланика на САЩ да го дадат на американски компании!

    16 Фев 2023 14:46ч.

    И днес ГЪРЦИЯ, КОЯТО НЕ ПРИТЕЖАВА НИКАКВИ ЕНЕРГОРЕСУРСИ БИЛА ГАРАНТ ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, ЕВАЛА! Евала на Гърция! ............ Не си даде на концесия пристанището Александруполис въпреки натиска на САЩския посланик да го дадат американски компании и сега ще гушка огромни пари за сметка на унижената България! ........ УНИЖЕНАТА БЪЛГАРИЯ и униженият й НЕРАЗБИРАЩ неразбиращ какво се случва президент! България имаше втората по капацитет на Балканите петролна рафинерия Нефтохим Бургас - построена от българския народ и приватизирана по искане на Световната банка с мотива - имали сме дългове, измислени несъществуващи, както се оказа. ......... И вместо Нефтохим Бургас да храни цялата държава и целия български народ, днес храни няколко човека, това ли е демокрацията - да вземеш хляба на народа, който си е построил предприятие рафинерия за собственото си благоденствие?! СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ! Кой толкова ни мрази, че така да поставя народ и държава на колене, кой?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Фев 2023 14:51ч.

    Много добре разбира какви ги върши, затова е поставен, ама ние не разбираме като гласуваме за всеки който ни говори това, което искаме да чуем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласуването няма отношение към избирането

    16 Фев 2023 15:01ч.

    Негласуването също. Изборите са наужким.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Фев 2023 15:55ч.

    Не мога да се съглася, ако бяха наужким, БОКО нямаше да издигне Цачева за президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    16 Фев 2023 15:10ч.

    как ще звучат същите след преосмислянето..? Радев изокал ли е нещо по темата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    16 Фев 2023 15:14ч.

    Какво е това диверсификация? Да внасяме горива единствено от хамериканците. Когато имаше решение да се строи газопровод Бургас - александруполис, хамериканците забраниха. Сега брадавици им излязоха в устите да повтарят - диверсификация. А дали ще го има този Лукойл, когато си построите този тръбопровод? Прееезидента кога ще даде ясен, обоснован отговор, който хората задават: Защо дадоха още милиарди на америка за самолети, след като те не са изпълнили задължението си за първите осем? Президента забравил ли е как се пазарува в магазина: Да му припомним, че това става едновременно от двете страни: продавачът дава, купувачът плаща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • излъга ни и си го избрахме

    16 Фев 2023 15:16ч.

    Масон, агент на ЦРУ. Двуличник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Захарен памук

    16 Фев 2023 15:20ч.

    Игнорирайте никовете и приемете, че нееднократно съм подсказвал, че на изборите Радев се състезаваше не с влюбения в България и тотално жертвоготовен Божествен Агнец, а с една напълно нелепа креатура, инсталирана за поредно кандидат-магаре от съсипителя на българското общество. Да, сега понякога Радев ме докарва до недоумение, нещо като объркване и дори до ожесточеност, но пак си остава безалтернативен. Едно не мога да разбера - кому са необходими сега тези лъскави приказки?! Не му прилягат като на военен човек. овреди се нещо той! Очаквам и се надявам на стегнато и делово слово, владеене на материята, логичност. А той сипе шербет насам-натам! Ясно е, че американците потягат дисциплината и редиците, препикават за пореден път всички заплюти територии. Вземане-даване с тях не е добра перспектива, но страната ни е докарана до толкова жалко положение, че в момента буквално не се забелязва никаква реална алтернатива и перспектива. След общите бележки, нека поговорим малко за конкретен бизнес, за проекти, за интереси и за пари! Радев да не се прави на смахнат - американските му ментори не познават никакви други алтернативни разговори. Мен по-специално биха ме интересували следните въпроси: Кой, за чия сметка ще проектира, строи и експлоатира бъдещия, засега само потенциален нефтопровод? Усещате ли, че тук нещо не се връзва! С газа беше съвсем различно. Интерконекторът за природен газ свързваше газопреносни мрежи (държавни), можеше да служи за транспорт и направи българския и гръцкия интереси еднопосочни, инвестира се съвместно. Тук в края на нефтопровода имаме едно частно предприятие, а след него няма нищо! Собствеността в Лукойл Нефтохим някъде по веригата нагоре е международна, не е само руска! Лук какво мисли за този нефтопровод?! Не е в негов интерес да преработва чужд петрол! Чрез суровината могат да оказват директна принуда и да го обезкървяват. За да се преработва арабски петрол, в Бургас трябва да се инвестира. Много! Кой ще инвестира при хипотеза да си в пълна зависимост от доставчика на суровина?! Какво значи това - че ще започнат да им извиват ръцете и ще им отнемат собствеността?! Чакайте малко, ама това по какви закони ще се случи?! В Магнитски така ли пише?! Задават се ужасни хипотези, които са свързани с гигантски разходи и напълно неясни перспективи (за какво време говорим), така че захаросаните приказки на Радев са напълно неуместни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • има много възможности, но волята е друг въпрос

    16 Фев 2023 18:18ч.

    Президентът не трябва да се бои да съставя временни и постоянни тематични президентски съвети - по миграция, по енергетика, външна политика и прочие, на база на вътрешни правилници, в които да провежда собствена кадрова селекция.Специално с плаващия санкционен режим с нефта трябва да се възползваме от варианти за смесване на руския нефт извън Бг с определен процент товар на неруски нефт, той да влиза у нас в смесен вид и оттам да не попада под санкции. По отношение на газа: руската страна в усилен ход създава мощности за втечняване и мощен флот за превоз, но нейното слабо място е намирането на западни турбини и други специализирани агрегати по втечняването, които са под западен режим, т.е. България трябва да предложи на руската страна варианти за участие с българска материална вноска машини ДМА в смесени компании за втечняване, застраховане и доставяне до Бг и Европа. По този начин да накараме санкциите да работят за нас и да имаме някаква полза от членството си в ЕС.Но всички тези разчети трябва да се направят и защитят от експертите на държавните ни компании и холдинги или техни външни консултанти, ресорни университети, и те да заемат позиции в проектния надзор.Самият президент би си спестил много лични нерви, ако своята роля на балансьор на държавния и обществен интерес изпълни с определяне на отделни популярни лица като обществен надзор по изпълнението на обектите, които да излизат от негово име редовно пред обществеността в БТА, БНР, БНТ за текуща оценка и брифинг на междинните резултати. При разумна селекция, след известно време, Президентът ще има мрежа от неформални мозъчни тръстове около себе, които не са изрични в Конституцията, но тя не ги забранява. Понеже знанието и умението са власт, значи Той ще бъде голямата и истинската силна пробългарска власт в държавата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тошка от Мадагаскар

    16 Фев 2023 15:21ч.

    Какъв народ в България ? Населението през последните години усилено с чужда помощ е подменяно, циганизирано, турцизирано, американизирано. И какво остава от него - един файтон българи , всичко друго - чужденци, емигранти и българомразци. Президента на какво е президент - на държавата България или на колонията България ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    16 Фев 2023 16:15ч.

    "сигурност, свързаност, добросъседство и солидарност" - никога, под никаква форма не бих седнал да обсъждам тия неща с гърче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тимео данаос ет дона ферентис

    16 Фев 2023 16:28ч.

    още повече - става дума за гърче, което в момента дава вид, че се е съгласило със становището на американците, които сега по стечение на обстоятелствата управляват там, ама едновременно управляват и у нас. Гърция сега е готова на много неща, защото скоро президентът Ердоган ги заплаши, че може да им иде на гости в Атина, но с ... танкове. През май в Турция има избори и от резултатите зависи преформатирането на много неща. Като цяло сте напълно прав - за предпочитане е човек да си няма работа с гърци! Те мислят същото за нас! Съседите на Балканите са ПРОКЛЯТИЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАТО се готви да изпрати Европа на война

    16 Фев 2023 16:51ч.

    НАТО се готви да изпрати Европа на война /Поглед.инфо/ Агенция “Блумбърг”, позовавайки се на свои източници, съобщи, че тези дни министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще подпишат таен документ, който ще очертае действията на Алианса в условията на едновременно участие в конфликт с висока интензивност по член пети от Устава на организацията, а също и - най-интересното - в събития, които не са обхванати от въпросния параграф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази лицемерна натовска подлога

    16 Фев 2023 19:07ч.

    „Въпреки всякаква чувствителност относно ролята на Русия в нашата история, която   ВСЕ ОЩЕ  може да съществува в части  от нашето общество,  България категорично осъжда незаконната, агресивна война на Русия срещу Украйна.“ Това заяви Румен Радев пред гръцкото издание  „Катемерини“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т. Живков

    16 Фев 2023 19:16ч.

    Виждате ли заглавиоето в труд? БСП казало на радев да не бърза с изпращането на военни в украйна. Тоя ТЪПАК радев(умишлено е с малка буква) пак са го намамили нещо, както го излъгаха кирочо и кокорчо. Мисля,че има добри намерения но е глупав и лесен за манипулиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    16 Фев 2023 19:22ч.

    Родени и изучени по време на социализма в български военни училища, давали клетва, от която са се отказали, за да станат подлоги на чужди режими. На каква възраст са тези генерали и полковници и колко още смятат да служат на нато? Защо в края на кариерата си не гледате да си останете българи и запомнени с добро.Предателите никой не ги обича и пренасят лошата карма върху наследниците си заедно с натрупаните милиони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зомбират ги

    16 Фев 2023 20:29ч.

    Всички US и колониални политици са под контрол на съзнанието. На някои много им личи, на други не толкова. Отвреме навреме в поведението има проблясъци на неконтролирано съзнание, затова са тези нелогични, полярни мнения и действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • श्रीिशव

    16 Фев 2023 20:49ч.

    България няма никакъв интерес да участва във игрите на сащ, англия, ес. Защо насила я натискат да влиза във реална война между империи на глобално ниво ? Това е тъпо .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т.Живков

    16 Фев 2023 22:44ч.

    В недяла се организира в САЩ във Вашингтон огромен протест.Организатор на протеста е Роджер Уотерс.Очакват се огромно количество хора да се включат. Някой от исканията ще бъдат разпускане на нато и цру. Намаляне значително бюджета на пентагона и др. Трябва да следим как ще се развият събитията. По СМРАД нищо няма да покажат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синергетика

    17 Фев 2023 3:41ч.

    Уж се репчиш, защото знаеш, че еврогейците са решили да не налагат санкции за руската ядрена енергетика. Гиди двуличен масон! Ама глупаците не абарисват и вярват, че тяхният президент има кураж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи