Радев: Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване

Радев: Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване

"Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват, защото досега те плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения", коментира още Румен Радев.

Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната - подписването на меморандума за производство на евромонети, подчерта Радев.

В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза: "Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към еврозоната. Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката, и както представят решения на много от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а преди всичко на доверие и прозрачност".

Според Румен Радев инфлацията, която ни спира да се присъединим към еврозоната на 1 януари 2024 г., до голяма степен се дължи на предишни управленски решения. "Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват, защото досега те плащаха цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения", коментира още Румен Радев.

ЦИК е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа, но аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

"Очаквам в работата на комисията и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека не обезличаваме допълнително машинното гласуване", призова той.

В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Не трябва да се насажда недоверие в изборите, защото и без това избирателната активност не е такава, каквато трябва да бъде.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • гост

    21 Фев 2023 11:37ч.

    Ползи ще има, но за кого? Определено не за държавата и народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • асенка си мечтае

    21 Фев 2023 11:38ч.

    да стане през задния вход, ама йок!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По делата им ще ги познаете...

    21 Фев 2023 11:43ч.

    Невероятно лицемерене и гърчене. Хем искат на всяка цена да влезят в еврозоната и да усвоят блокираните заради борда милиарди, хем знаят какво е отношението на мнозинството от народа. Има ли някоя ключова тема, по която заявленията на Радев съвпадат с това което правят назначените или промотираните от него правителства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Фев 2023 11:44ч.

    Защо лъжеш хората бе?!? Еврото е пред разпад и търсят такива меки круши да го спасяват и понеже си големият спасител на слепите, си готов да бутнеш всички в пропастта!!! Жалко, дребно човече си Румба!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа рукола Z е права!

    21 Фев 2023 12:27ч.

    И тя, като Господин Рошкев и Господин Калоян Методиев, иска неистово импийчмънт на радев. Яре гнусно, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    21 Фев 2023 11:47ч.

    Вождът на индианците взе да разбира от икономика и от еврозона. И предполага, че ще има ползи за индианците. Вместо да се изказва за еврозоната, от което очевидно не разбира, да натисне МВР да съобщят колко валидни лични карти има издадени на българските граждани и така да се разбере на практика колко хора имат право да гласуват. Защото пак един милион гласове се мотаят насам -натам и ЦИК нехае. Индианското правителство на първо място трябва да организира честни избори. Както върви в момента, белите ще победят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акушерка

    21 Фев 2023 12:02ч.

    Когато кохортата се осере следва децимация. Очакваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батко

    21 Фев 2023 12:03ч.

    пРезидентът такава карма си уреди за 9 поколения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи...

    21 Фев 2023 12:09ч.

    Kaто си убеден, що не ги изброиш, барем убедиш някой от гражданите? Апропо, след като се намираме на приказка, гражданите Стиглиц, Ханке, Варуфакис досега плащаха ли "цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения" в България, та са толкова против общата европейска валута, че някои от тях дебели книги са написали по въпроса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    21 Фев 2023 12:09ч.

    Престанете с тази пропаганда за Еврозоната и еврото. Погледнете на какво прилича България - демографска катастрофа, унижощени са всички системи - образование, здравеопазване и т.н., липсва качествен персонал и работна ръка, висока иннфлация, мръсотия навсякъде, демотивиран народ, но ... стотици никому ненужни партии и партиийки, обслужващи чужди интереси! Време е да се стреснете и да започнете да решавате проблемите на България и на българския народ! Защото, ако погледнете по-задълбочено, ще установите, че страната се управлява от субективната воля на високопоставени чиновници, инсталирани във властта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    21 Фев 2023 12:16ч.

    разбрал е някои неща гусин президентът. това, което не е разбрал (или се прави на ударен) е, че в случая иде реч не просто за замяна на една валута с друга, а за неща от по-висок порядък. иде реч за пълна загуба на национална независимост в името на някои хипотетични ползи, за съвсем не хипопетични особи. е, популацията, колкото и обрулена да е за тия 30 и кусур години - не щем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инспиратор и инсталатор

    21 Фев 2023 12:55ч.

    Поглеждаме структурата на Президентството (администрацията): https://m.president.bg/bg/cat8/Administracia и котнстатираме, че под т. 3.4.7. е предвидено да има секретар по икономиката, чиято длъжностна характеристика не познаваме (да не се окаже, че това е фактически домакинът, който закупува санитарните материали), но трескаво търсим залавни точки, които да обяснят - откъде този човек (Радев) черпи вдъхновение :(( за позициите си! Веднага се насочваме към секретарите и какво да видим?: https://m.president.bg/bg/cat32/Sekretari-na-prezidenta Такъв персонаж липсва! Очевидно не е назначен такъв! Веднага ни просветва, че съответният специалист може да е подслонен на служба, маскиран в качеството на съветник. Трескавото ни състояние ескалира и търсим при съветниците: https://m.president.bg/bg/cat33/Savetnici-na-prezidenta Ужас! Няма и няма! Това в някаква степен обяснява - какви са тези странни, едри, доста хлъзгаво незначещи приказки за "съществени икономически ползи". Един президент не може да говори така! Той трябва вече да е разбрал, че приказките и поведението му, цялата му личност излъчват странни, противоречащи си и объркващи народа сигнали. Как въобще е стигнал до идеята за "съществените"? Човешкият му формат и подготовка вероятно би стигнал за да твърди, че няма да има арбитражни такси, но толкова! Отказът му да съдейства на Възраждане за свикване на референдум в някакава степен - човешки, управленски и от експертна гледна точка беше разбираем. Давахме си сметка и до ден днешен знаем, че в тази тематика той е напълно бос, това не го опорочава като човек и заемането на позиция (каква да е категорична позиция) няма да стои убедително и хармонично, не се очаква от бос човек! Би било проява на крайна и неаргументирана емоция! Пък и защо да влиза в полезрението на финансовия капитал и някакъв условно едър, български бизнес, които ще профитират и желаят еврото. За всички останали, включително обществото и държавата, включително народа - еврото е отрова. Има една специфична линия на разсъждение, че оставайки с лева ние поемаме и определен риск в един определен аспект. Обаче, Радев не казва, че с еврото ние бихме избягнали потенциален риск, а той говори за "СЪЩЕСТВЕНИТЕ" в множествено число. Днешната изява се превръща в нещо крайно съмнително и неприятно! След като няма собствен апарат от специалисти, кой инспирира и инсталира "идеите" му?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    21 Фев 2023 13:03ч.

    Няма как да имам доверие на човек, който като военен е полага клетва да защитава родината си, а сега е в пълна синергия с външните и вътрешните й врагове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ердоган

    21 Фев 2023 13:04ч.

    Един хляб и пакет 250г. масло = 10 лева, т.е. 1/3 от дневната минимална заработка. Слава на кохортата на Радев - българоубийци. Слава на демократите с евроценности за студ и глад за българите. България вижда жертвите в Мугла. Те са пример за управлението от кохортата. Радевата зима ще е пример в учебниците по история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на гост Ердоган Батко

    21 Фев 2023 13:15ч.

    отзад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТРИМОРЕЦ

    21 Фев 2023 13:21ч.

    ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,ПОЗВОЛЕТЕ ДА ВИ ПРЕДЛОЖА ЛИЧНО ВИЕ ДА УБЕДИТЕ ХОРАТА С НИСКИ ДОХОДИ И ПОД ЧЕРТАТА НА БЕДНОСТ,ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ,ИНВАЛИДИТЕ И ТЕЗИ КОИТО ЧАКАТ БЛАГОРАЗПОЛОЖЕНИЕТО НА ТЕЛК, КАКВА ЩЕ БЪДЕ ПОЛЗАТА ЗА ТЯХ!!!ИНТЕРЕСНО,ДА ЛИ ТЕ ЩЕ ВИ ПОВЯРВАТ???ЦЕНИТЕ ГЛАВОЛОМНО РАСТАТ,А ДЪРЖАВАТА Е БЕЗСИДНА ДА ВЪЗДЕЙСТВА!ВИЕ САМО ЗА БИЗНЕСА ЛИ МИСЛИТЕ?И ПОСЛЕДНО:ОРБАН ГЛУПАВ ЧОВЕК ЛИ Е?ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА В ЕВРОЗОНАТА?А ТЕХНИЯТ СТАНДАРТ Е ПО-ВИСОК ОТ НАШИЯ!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ОЩЕ НЕЩО

    21 Фев 2023 13:28ч.

    КАТО ДОПЪЛНЕНИЕ ОТ «ТРИМОРЕЦ»:ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,КАК СЕ ОТНАСЯТЕ КЪМ КАЗАНОТО ОТ СКОТ РИТТЕР В ИНТЕРВЮТО,ДАДЕНО ПРЕД МАРТИН КАРБОВСКИ?АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СТЕ ГО ПРОСЛЕДИЛИ,ГЛЕДАЛИ,МНОГО ПОКАЗАТЕЛНИ И БЕЗПОЩАДНО»ЧЕСТНО»КАЗАНИ ОТ НЕГО,С ДВЕ ДУМИ: КОЛОНИЯ….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бясна инфлация и дългове в целия ЕС - неактуален момент, а по-дборе няма да става

    21 Фев 2023 13:31ч.

    Влизането в токсичната ЕЗ си е направо набутване. Искат го само хора, които винаги са получавали доходите си в чужда валута. Който ни кани в тоя мизантропски клуб на хитреците и мошениците трябва да знае, че няма да се съгласим, докато не се изпълни условието лев към евро единица към единица (а бъдете сигурни, че то няма да се изпълни). Всякакви други курсове в полза на еврото, гарнирани с лицемерно любезна покана, са за кретени или наивници, защото довеждат до загуба на доходи и спестявания. Не пускайте никакъв гювеч на магураджиите, те нищо не могат да ви дадат, само ви вземат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не усещате ли

    21 Фев 2023 14:09ч.

    Че те си работят за приемане на еврото, служебното сключил договор за монети !? Вие ни вземате за глупаци. Американците работят за създаване на електронна централна валута, вие ще ни залъгвате с нови монети. Всичко е за се откраднат българските резерви и да захранят голямото и скъпо туловище на ЕС и пионките, които работят там. И какъв е смисълът да се приема евро, след като след няколко години ще има световна валута. Стига вече, вредни политици, къде ще отидете да живеете след като натрупате беди за България? Да не мислите,че хората ще ви забравят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z 06 Яну 2023 13:00ч.

    21 Фев 2023 14:15ч.

    Това, което ни стори този соросоид румен радев за една година, БОКО и всички управлявали България, не успяха да ни сторят! Това, да съсипваш умишлено енергетиката на една страна, не си го позволи абсолютно никой! Да държиш толкова хора гладни, а да купуваш самолетчета на хартия, да обезоръжиш държавта, да съсипеш съществуващите ни договори с Русия, да скъсаш връзките ни с Русия, да я обявиш за враг и да вкараш страната във война срещу нея.... КОЙ ДРУГ СИ ГО ПОЗВОЛИ? Да тикаш държавата към еврото с ясното съзнание, че няма да оцелее - КОЙ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешка!

    21 Фев 2023 14:53ч.

    Най-напред се напънаха канадскити неандерталци- Киро "Белото" и Асен "Чорапогащника" Пропускате ги нещо. Хайде подред да са. Но и Бацето не е за пропускане. Той беше след онези модерни СДС-ари от 90-те.То бяха метани и клетви....И междувременно всички те си пълнеха офшорните сметки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОЙ???

    21 Фев 2023 14:56ч.

    Боко, през Горанов - подписал е за еврозоната 2018 година. Влязохме в ЕРМ-2 по боково време. Тези неща не се случват за половин година, нужна е подготовка и съдействие на управляващите от поне два изборни цикъла. Съсипването на енергетиката доби нова сила с идването на боко (кой изгони РВЕ от "гьола" Белене?). Щонов (служебен!!! министър) официално приключи южен поток 2014г. Не ги гледайте един по един, всички са вързани и се командват от другаде. Хартиените самолетчетата, партида първа, също ги напазарува боко, тогава Радев игра опозиция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измекяр или измекярин (от арабски език през турското hizmetkâr) е остаряла дума от турски произход, която означава слуга, ратай, наемник. слуга, подлога, човек без достойнство.

    21 Фев 2023 14:19ч.

    Президентчето явно се дави все повече в скандали, все повече в празно говорене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • W.A.S.P. — white anglo-saxon protestants

    21 Фев 2023 14:23ч.

    румен мустафа радев трябва да се замисли за близкото си бъдеще, като вземе пример от съдбата на Хуан Гуайдо, назначен от САЩ на длъжността „президент” на Венецуела ... Гуайдо не е единственият скорошен пример. По подобен начин Съединените щати се отнесоха към така наречения „президент“ на Косово Хашим Тачи, който подаде оставка през 2020 г. във връзка със сериозни обвинения във военни престъпления срещу него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    21 Фев 2023 14:23ч.

    "Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи, но най-важно е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват,..." Като сте убеден г-н Президент, подпишете подписката на Възраждане, включете се в информационната кампания и квото сабя покаже. Другото е левонщини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Меди Доганов

    21 Фев 2023 14:51ч.

    Нискоинтелегентният триморски ренегат румен мустафа радев не е и чувал за Аднан Мендерес (тур.: Adnan Menderes) … Аднан Мендерес (турю.: Adnan Menderes) е турски политик и министър-председател на Турция в периода 22 май 1950 – 27 май 1960 г. Свален е от власт с държавен преврат през 1960 г., организиран от Джемал Гюрсел. Мендерес е арестуван,изправен пред трибунал по обвинения в национално предателство заради избитата до крак турска бригада във войната срещу КНДР и е осъден на смърт и обесен. Турската пехотна бригада по време на Корейската война от 5453 души е петият по големина контингент от силите на САЩ/ООН, който се биеше на страната на Южна Корея по време на Корейската война. По време на боевете турците губят 1717 души убити и 2413 ранени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    21 Фев 2023 15:26ч.

    Защо докато бяхме във Варшавския договор СССР воюваше 20 години в Афганистан, но там не принуждаваше съюзниците си да участват, както това го правиха пак 20 години по-късно сащ които принудиха и останалите натовски държави да вземат участие. Дори и такива натегачи, като българите, които все още не бяха приети в нато, пасито ги изпрати в Ирак, откъдето ни върнаха няколко войници в ковчези

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    21 Фев 2023 15:21ч.

    След като знаеш, че хората масово не вярват в "ценностите", то защо ще гледаш да ги убеждаваш? Както ги убеждаваше, че България няма да изпраща на укрина оръжие, като в същото това време сте ни превърнали в най-голям доставчик - по думите на про100киро, което ти като президент не е можело да не знаеш. Хората не вземат заплати като тебе и като хилядите чиновници, чиито заплати растат на всеки три месеца и са равни на тези, които вземат западните ви партньори. Така и средната заплата у нас се вдига, без това да става със заплатите на по-голямата част от работещите. На вас месото, а на другите киселото зеле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Създателят на валутния борд Стив Ханке

    21 Фев 2023 16:09ч.

    друго каза.С 300 евро минимална заплата чисто и 230 евро минимална пенсия на къде ни водите г-н Радев да ходим с цървулите в еврозоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От кога колониите и робите

    21 Фев 2023 16:13ч.

    влизат в еврозоната освен с една цел да ги ограбят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Фев 2023 16:32ч.

    Радев бил убеден, но гражданите не му вярвали. Еми всичко за заслуги, не му е за сефте. Като говори само общи приказки за неща дето не са му от компетенцията, да прочете експертите какво пишат по темата и как ще се отрази тази еврозона на обикновените хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    21 Фев 2023 19:19ч.

    радев беше убеден и, че ако България има повече министри като кирил петков ще изглежда по-добре, а то стана точно обратното, сега говори, че ще преживеем тази шарлатания, да разбира се, но тя е на гърба на българския народ, а не на неговия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи