Радев: Важно е да се гарантира енергийната сигурност на гражданите и бизнеса в ЕС

Радев: Важно е да се гарантира енергийната сигурност на гражданите и бизнеса в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

На фона на задълбочаващата се икономическа и социална нестабилност за предстоящия отоплителен сезон е важно да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В идващите критични месеци е необходимо държавите да поддържат енергийната си автономност и да имат възможността да използват оптимално собствените си енергийни ресурси в съответствие с настоящите европейски изисквания, заяви българският държавен глава.

Румен Радев запозна Шарл Мишел с предприетите от българските институции и служби проверки, за да се опровергаят спекулациите, обвързващи България като съпричастна към експлозията на Кримския мост. Българската държава отхвърли всички неверни твърдения за тази атака, заяви президентът.

Разговорът се проведе в рамките на подготовката на предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на ЕС. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от президента Радев. Очаква се преди срещата на върха Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза.

БТА припомня, че темата за енергийната сигурност и за евентуалното въвеждане на таван на цените на газа бе обсъждана на неформалната среща на Европейския съвет в Прага преди седмица. "Има желание да се справим с ценовата криза, но все още тепърва ще се обсъждат и на други съвети тези механизми", каза тогава Радев. По думите му лидерите на ЕС са препоръчали на Европейската комисия да предложи стъпки за овладяване на цените и за реформа на европейския пазар на газ. Именно тези предложения се очаква да бъдат разгледани на Европейския съвет на 20 октомври. 

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • ЕНЕРГЕТИК

    17 Окт 2022 14:51ч.

    България е ПРОИЗВОДИТЕЛ на ел.енергия и изнася голяма част от нея. Защото няма толкова консумация вътре в страната. И тези говорят за проблеми със енергията ?????? Гавра и нищо друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А сега и две тарифи

    17 Окт 2022 15:02ч.

    Служебното правителство на Радев готви две тарифи за тока, явно иска да накаже тези, които нямат парно и не се отопляват на дърва. Или може би иска да осигури допълнителни количества ток за износ, след като хората започнат да мръзнат в домовете си заради непосилните цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    17 Окт 2022 15:20ч.

    Вече за никого не са интересни тия "мерки", които ще начертае ЕК, за преодоляване на енергийната несигурност, която сама натресе на Европа, поради политическа импотентност. Жонглирането с понятия, когато не си дори жонгльор, води до пагубни последствия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дълбоко ми е транс пенис енергийната сигурност на гражданите и бизнеса на ЕС

    17 Окт 2022 15:21ч.

    Не виждам да имаме нещо общо с тия паразити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • митето

    17 Окт 2022 15:39ч.

    Щеше да е вярно и някак си приятно,ако и ние не бяхме натикани в тяхната кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да излезем на чист въздух

    17 Окт 2022 17:07ч.

    Кочината така или иначе се срутва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    17 Окт 2022 15:38ч.

    Когато държавата ти закъсва и си член на съюз,който ти налага решения,задълбочаващи кризата в която се намираш,какво е логичното и оздравяващо действие на управляващите тази държава?Отговорът е ясен на всички,но малцина са способни да го превърнат в дела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    17 Окт 2022 16:26ч.

    Българският президент се загрижил за европейските граждани, колко жалко за Радев! А на нас ще ни въвеждат разни двойни тарифи, неясно по какви правила и ред, но най-вероятно нищо добро не ни чака с тези безгръбначни политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • битовите потребители

    17 Окт 2022 16:31ч.

    Освен Възраждане, никоя от така наречените евроатлантически партии не говори, че сме поели ангажимент към ЕК, от 01.01.2023 г. битовите потребители да излязат на сбободния пазар при европейски цени на тока и при българско ниво на доходите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    17 Окт 2022 17:38ч.

    Выведенный из себя наскоками Зеленского Орбан заявил: «Мне плевать на Штаты и на Украину. Я – венгр по национальности, и я не хочу потерять свою страну из-за идиота, устроившего бойню в центре Европы и с кем – с Россией».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    17 Окт 2022 17:41ч.

    Ренегатът румен мустафа радев е загрижен за европейците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха

    17 Окт 2022 19:45ч.

    Да, прав е. Масово да се запасим с дърва !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    17 Окт 2022 21:19ч.

    Нямам нерви да дочета статията, само като прочета заглавието и ми става зле. Още се питам защо като станахме газово независими от Русия, както искаха една шепа хора, говорим за проблеми и как да се решат. Отврати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи