Радев: Във време на кризи и войни не можем да неглижираме Българската армия

Радев: Във време на кризи и войни не можем да неглижираме Българската армия

Румен Радев: Във време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, както започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти

 

Държавният глава участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май

Необходима е много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика, в планирането и разходването на ресурсите, така че да градим адекватни отбранителни способности и хората да виждат в Българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективната отбрана. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия на пл. „Свети Александър Невски“ в София по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

 

 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителните части на Българската армия и отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя и тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили. Водосветът беше отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, а по време на изпълнението на националния химн на България бяха произведени 20 артилерийски салюта.

 

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежките изпитания. Затова и днес българите отдават заслужена почит на своите воини“, каза Румен Радев и пожела на всички военнослужещи здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия.

„Напоследък започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на Българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно“, подчерта държавният глава. Румен Радев напомни за проведените по негова инициатива няколко последователни заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, посветени на модернизацията на Въоръжените сили и повишаване на възнагражденията на военнослужещите.

 

 

„Отдавна призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за пресичане на тревожния отлив от Българската армия със силна социална програма“, подчерта държавният глава и добави, че на настоящия парламент е отнело почти година, за да приеме разработената и внесена от служебното правителство на Гълъб Донев програма за модернизация на Българската армия. „Искам да поздравя Народното събрание и партиите, че най-сетне се вслушаха и взеха решение за повишаване на заплатите – една важна, но закъсняла и недостатъчна мярка“, посочи президентът и призова за цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. По думите на президента, динамиката на промените в средата за сигурност налага повишаване на разходите за отбрана, като 2% от БВП вече не са достатъчни и много държави членки на НАТО се ориентират към повишаване на този дял.

 

 

В отговор на въпрос Румен Радев посочи, че водещ критерий за работата на служебното правителство е организацията на честни и прозрачни избори и изрази очакване както правителството, така и ЦИК да създадат нужната организация за това. В прерогативите на правителството е и пресичането и борбата с купения и корпоративен вот, подчерта още държавният глава.

 

 

Относно приетото от Министерски съвет и след това отменено от служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев решение за изграждане на частна детска болница в София, президентът посочи, че опити за лобизъм в детското здравеопазване е имало и по време на служебните правителства с премиери Гълъб Донев и Стефан Янев, но тези служебни кабинети са отстояли категоричната позиция, заявена от държавния глава. Румен Радев подчерта, че в здравеопазването има място за частна инициатива, но детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет. Държавата трябва да стои на мястото си и е закъсняла с много години в изграждането на национална детска болница с всички необходими отделения и условия, в която децата и техните родители да намират на едно място качествени услуги на най-високо ниво, посочи още президентът.

 

Запитан за приетите от народните представители промени в Закона за хазарта, президентът Радев посочи, че текстовете се разглеждат от експертите в президентската институция и предстои той да се произнесе. „Едно е ясно – че бързото законодателство, а ние все виждаме такова прибързано законодателство, не води до желания резултат“, подчерта държавният глава.

 

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, Гергьовден, на пл. „Свети Александър Невски". Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев участва в тържествения ритуал и прие почетния строй на представителните гвардейски части. Сред присъстващите бяха още Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание, служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, кметът на София Васил Терзиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, както и представители на държавното ръководство, на военно-патриотичните съюзи, дипломати.

Държавният глава поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин, след което се състоя тържествен марш на представителните блокове на Въоръжените сили.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини беше отслужен от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителни блокове.

При изпълнението на националния химн по време на водосвета на бойните знамена бяха произведени 20 артилерийски салюта. В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ прелетяха три изтребителя МиГ-29.

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • онуфри

    06 Май 2024 11:40ч.

    С всичко се свиква. И с това ще свикнем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Май 2024 14:34ч.

    Засега само това се прави от цялата ви кохорта от 1989 г насам без изключение !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кумпитенция

    06 Май 2024 12:06ч.

    Току що по Националната телевизия репортерът доложи ,че над празненството прелетяли "тройка изтребители СУ 29" ... За Баба Яга нищо не каза, прелетяла ли е или не ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    06 Май 2024 13:02ч.

    Не останаха. "Баби Ягите" ги пратихме като военна помощ на Украйна, на нас ни останаха само Деди Тагаретата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайдукът Софиянски

    06 Май 2024 14:58ч.

    МиГ - 29 или СУ-27 - изберете сами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    06 Май 2024 13:22ч.

    Някой знае ли кой е генералът с анцуга и тъмните очила от снимката, дето потупва Румбата по рамото?! Искам да им благодаря на всички варшавски офицери, за дето разтуриха българската армия и ни направиха една миролюбива държавица! Благодаря и на генерал Радев за небето над родината, което е така приятно осеяно със следи от самолети, които всъщност са пясък от Сахара....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акула

    06 Май 2024 15:59ч.

    Така е, грани рукола Z.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ празнуваше на 23 Септември!

    06 Май 2024 14:57ч.

    По времето на НАРОДНАТА Република предателите, като тези нищожества на снимките лежаха в Старозагорския затвор. Ето как се правеха ученията некогa,когато имахме държава: „ЩИТ-82” – най-голямото бойно учение в историята на българската армия https://petel.bg/---SHHIT-82--------nay-golyamoto-boyno-uchenie-v-istoriyata-na-balgarskata-armiya__70788

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парад на Славната Българска Народна Армия, 1981 г

    06 Май 2024 15:02ч.

    Един спомен от славата и мощта на истинската Българска Народна Армия,по времето което сега плюят и искат да накарат децата никога да не помнят.Гледайте след 35:00 мин,каква техника,какъв ред и дисциплина,каква сила и мощ.Слава на истинската някога социалистическа Народна Република България! Уникално ВИДЕО: Парад на Славната Българска Народна Армия, 1981 г. https://www.youtube.com/watch?v=jz_LMEfGX1s Унищожението на Българската Армия https://www.youtube.com/watch?v=mZYRRCptsgA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяко зло - за добро!

    06 Май 2024 15:12ч.

    Точно в днешното време на кризи, войни и несигурност всяко зло е за добро. Защото няма Българса армия, а изпразнено от съдържание двубуквия БА = СЛУГИНАЖ на нАТО. Българските теляци на натовците в Афганистан - достойни за уважение теляци. Българският слугиняж на нАТО - достоен за презрение слугинаж. Натовският ни пРезидент в синергия с дневния ред на САЩ, заедно с натовските плужеци лази в краката на натовските си господари. нАТО превърна 6-и май в ден на позора за българския слугинаж от БА. Еничари на нАТО, на Турция и на САЩ, в синергия с дневния ред на САЩ. Триморски пингвини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    06 Май 2024 15:21ч.

    Мостът "Пон Авал" в Париж беше преименуван на "ЧЕРВЕНА АРМИЯ". https://topwar.ru/241876-gorodskoj-sovet-parizha-prinjal-reshenie-o-pereimenovanii-mosta-pon-aval-v-most-krasnoj-armii.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    06 Май 2024 18:20ч.

    Точно обратното - който е в НАТО не му трябват оръжия, защото балъците от САЩ ще го пазят. Ако не вярвате, вижте израел и украйна. Когато ни потрябват оръжия, подлеците ще ни хи подарят в ръцете с удоволствие.. да се бием за техните изконни имперски интереси. Вижте украйна, вижте израел, вижте афганистан. На никоя нормална миролюбива държава не и трябват оръжия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • о.з. ефрейтор доц. Карачибук

    06 Май 2024 19:09ч.

    Колко напети бяха гвардейците в моите войнишки години! Сега повечето от тях имат излъчване на отегчени чичаци. Това проличава и от фоторепортажа към дописката. На снимка номер 1 няма гвардейци. Позира само държавното ръководство. Подредили са се като празни бутилки, готови за връщане на амбалажа. Впечатлява единствено Росица - застанала мирно, с опънати по кантовете ръце, изпъчила в южна посока напращели си нянки - машала! Снимка 2 - Радев оправя лентичките на положения венец. Това ритуално занимание той е усвоил до съвършенство. Лицето задължително става сериозно, с един диез по-скръбно. Главата леко се свежда, ръцете деликатно ровичкат лентичката на венеца. На тази снимка има и гвардейци. Най-любопитен е най-ниският, крайният вляво. Навярно е към 35. Сигурен съм, че живее заедно с тъща си. Личи си, че тя не го обича и ежедневно го тормози. Ту му крие калпака, ту насърчава току-що проходилото внуче да ака в него. Друг път сменя калпачното орлово перо с пауново за да опозори зет си. Или пък кара котарака да пикае в гвардейските му ботушите, специална ръчна изработка. Възможно е тъщата да се казва Теофана и на младини да е била любовница на руски солдат от 154 комендантски Преображенски полк - същият който марширува на всички Путинови церемонии в Москва. Следващата любопитна снимка е тази, на която Радев здрависва шестима милиционери, пременени в черни генералски униформи. С просто око се вижда, че шивачът им е силно повлиян от Хуго Бос и неговите модели за СС униформи. Все пак майсторлъкът на нашичкия не е достигнал. Добре личи, че той работи за модната къща в Подгумер. Милиционерските униформи са с оперетен отенък, характерен за костюмите от "Чо-Чо-сан". Излишно силно се натрапват лампазите, както и плетеницата от аксебалнти. Шапките са претрупани с тежка златиста декорация, плетеница от дъбови орнаменти, в който за съжаление няма поне една катеричка. Има и още снимки с гвардейци, но ми стана тъжно да ги коментирам. Все пак е и гвардейците семейства хранят. Не е като в мой войниклък, когато 18 годишните гвардейци можеха да минат и само с една боб чорба - виж например това https://www.hulite.net/modules.php?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    06 Май 2024 19:20ч.

    бТВ, нова, Стоичков, Балъков, Рачков, цеките, безименните манекенки паметник приживе ще вдигнат на Тримореца, ако върне закона за хазарта. А Брегович песни на два езика ще му пее на ушенце и ще разнася славата му дивна от казино на казино!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи