Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването на руските дипломати

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването на руските дипломати

"Решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм". Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на Алианса в Мадрид. Ето какво каза още той:

Легитимността на институциите е в отстояването на фактите и осъзнаването на отговорността за собствените си действия. Изпълнителната власт носи отговорност за тях, макар и в оставка.

В президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС за отзоваване на дипломати и сътрудници от руското посолство. На Съвета по сигурност към Министерски съвет, проведен на 9 юни, в който участва представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е обсъдена само по принцип, без да е гласувано и прието решение. Това се потвърждава и от отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения. Не може по толкова важен въпрос решенията да се вземат от правителството по такъв начин, тъй като последствията могат да бъдат изключително сериозни.

Винаги преди да се изпратят официални писма за консултации към парламентарните групи има предварително съгласуване за удобното и за двете страни време. Такова съгласуване беше направено с всички поканени партии, затова не мога да спекулирам какви са причините две от партиите да не се явят на консултациите в рамките на конституционната процедура.

Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени. Ако все пак се стигне до избори, не е целесъобразно те да бъдат проведени преди 15 септември, защото е важно да има възможно най-висока избирателна активност.

От думите на президента стана ясно, че той е информиран, че на въпросното заседание не са били изнасяни никакви доклади за шпионската тема, изнесена е била само обща информация. Той бе категоричен, че дори да свика КСНС по въпроса, то не може да отмени взето вече решение на правителството. Напомням, че органът който контролира МС е Народното събрание. Също така се налага да напомня, че дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своята дейност.

Последствията от решението може да бъдат много сериозни най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Важното е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос.

Той коментира и темата за евентуални предсрочни избори, като подчерта, че провеждането на такива преди 15 септември не е целесъобразно.

По темата за преждевременния край на консултациите преди утрешното връчване на мандата, държавният глава заяви, че по телефона е било съгласувано удобното за всички страни време за среща. Такива консултации бяха направени предходния ден с всички парламентарно представени сили. След това съгласуване бяха изготвени писмата и спрямо предварително подготвения график те бяха изпратени. Какви са причините тези партии да не се явят на консултации не мога да кажа. Сега е важно партиите да се отнесат отговорно към мандатите, които ще бъдат връчени. Аз вярвам, че възможностите за ново правителство в този парламент не са изчерпани. Лично според мен ако отидем изобщо на вариант избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма активност, подчерта Радев.

След срещата на върха на НАТО

„На тази среща на върха бе приета новата ключова концепция на НАТО след 2010 г., която връща Алиансът обратно към неговата същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава. Това решение има важни последици за всички държави членки да укрепват своя отбранителен потенциал, да развиват своята оперативна съвместимост и особено важно за нас – държавите по Източния фланг – да развиваме своята логистична система, инфраструктура, свързаност“, заяви президентът.

Той добави, че това означава да работим активно и да използваме всички финансови инструменти на НАТО, така че да развиваме тази свързаност – включително тръбопроводи за гориво, шосейна, железопътна свързаност, инвестиции в пристанища и летища.

Източници: dariknews.bg, бТВ, NOVA TV

 

 

 

 

 

Коментари

  • Гошко

    30 Юни 2022 14:35ч.

    Ок, нещата са ясни. Въпросът е, ще бъде ли взето някакво отношение по вече станалите системни простотии, извършвани от недоразумението Кирил Петков, вече по-известен като Простото Киро?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    30 Юни 2022 14:44ч.

    Ей зарад такива като Киро,Лена,Кокорчо и другите промени е имало Деветоюнски преврат. А тогава е имало войска! А сега имаме трици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По принцип и сегашната може, но има голям окупационен корпус

    30 Юни 2022 15:15ч.

    Има пиндостански и натовски войски. Гнидите няма да ни оставят да управляваме страната си както си искаме. Те имат планове за това как можем най-полезно за тях да изчезнем като народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    30 Юни 2022 19:25ч.

    Този запали фитила за скъсване на дипломатическите отношения с Русия ,а киркорчо хвърли бомбата. Няма спасение за Българският народ от тези престъпници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво я забатачи синергетика с комбинациите си

    30 Юни 2022 14:46ч.

    Дано само някоя сутрин не разберем, че простокировците са обявили война на Русия, Китай и половината останал свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    30 Юни 2022 14:52ч.

    Борисов е виновен, че си го избра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измихте си ръцете

    30 Юни 2022 15:01ч.

    Прехвърляйки си топката един на друг.За верността ти ,те настаниха до кукуто,нарушавайки собствения си протокол.Не ти е жал за кръвта българска.Тикате ни към нежелана война

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    30 Юни 2022 15:02ч.

    Мълния! 27 от списъка със 70 се оказва, че никога не са били служители на посолството или консулствата на Русия в България. Сред тях 18 са жени под 28 г., притежаващи украински паспорти. Всички те да били засечени от ДАНС да работят като тромбонистки на повикване. Навярно Кики е бил подведен от вербуван служител на ДАНС, който му е дал списък с духачки, вместо искания с дипломати на РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Юни 2022 15:05ч.

    Независимо че НЕНАВИЖДАМ колонията,ме е срам.Ако можех щях да се отрека от гражданството си на БГ .Но нямам 2ро,а никога не съм и искал.Обичам Родината си България, държавата но до 1989 също обичам.Сегашната Колония Мразя!До Смърт.Тия копелета бих ги избил до крак!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предател до предател

    30 Юни 2022 15:09ч.

    Ей, колко неправилно решение, решение с огромни последици, но няма как да бъде отменено? Радев, Гешев, НС, Конституционен съд?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 19:33ч.

    Има, посочил съм начин. Само не мога да разбера, при толкова много "юристи" в тази държава (всеки самозван университет го прави) никой не се сеща, какво се прави при нищожен акт на властта?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    30 Юни 2022 15:16ч.

    Абсолютни глупости. По закон докладите на ДАНС се изпращат и на премиера, и на президента. Невъзможно е ДАНС да не е пратил доклад. Прави се на умряла лисица. Двама депутати, които са били снощи на закритото заседание, са единодушни, че са изнесени данни за шпионаж, решението за изгонването е на МС и Радев лъже, това са Божанков от БСП и Мирчев от ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    30 Юни 2022 15:26ч.

    Божанков напада Димитър Стоянов, който нападна Нинова, от там и президента. Божанков също открехва вратичката БСП да продължи ако може да управлява с ПП. Ако имаха принципна позиция щяха да кажат че или решението е легално, или не е и да поискат отмяна. Сега за сега, само лични нападки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    30 Юни 2022 15:27ч.

    Мнение на още един депутат - Шалъфов от ПП. Радев лично е пратил своите хора на съвета за сигурност, те са го информирали и сега откровено лъже. Вината на т. нар. президент за сегашната трагедия е най-голямата и докато седи на поста си, държавата загива. Много е лесно за разбиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глупости

    30 Юни 2022 15:41ч.

    Мнение не е доказателство, показателна е дружната песен на БСП и ПП че Радев лъжел. Може Радев да лъже, но позицията на БСП е безпринципна. Поиска ли БСП това решение да се обяви за нищожно? Не, а твърдейки че Радев лъже всъщност твърдят че ПП, и в частност К. Петков, са прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 19:29ч.

    бандеровката. Не може да бъде образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката без прокурор. А без ДСП това си остава една проверка на ДАНС, без правно значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 19:32ч.

    Така че, бандеровката, иди... Ако няма ДСП, изобщо не е нужно да докладват на президента. Той да не им е шеф, че му дават информация за проверки, които нищо не носят? Айде спрете с дебилщините си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето затова не бива да се допускат завърнали се имигранти да участват в политическия живот на страната

    30 Юни 2022 15:18ч.

    Също и да гласуват, било тук било в чужбина. Всъщност от чужбина не бива изобщо да се е провеждат гласувания според мен. Трябва да се премахне и двойното гражданство изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    30 Юни 2022 15:50ч.

    Във Великобритания имаше закон: Който живее в чужбина повече от три години губи всякакви права, които са за местните. За учене в университет трябва да плаща както чужденците. Няма право да гласува. Кредита му е на нула. Но … ЕС не позволява тези неща и всичко отиде по дяволите. Затова, предложението ти е невъзможно поради законите на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    30 Юни 2022 15:23ч.

    И тези управляват България! Боже, пази! То все е бивало, но толкова - никога. Хора, събирани от нищото, 32 години рушат страната и се играят със съдбата на народ и държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    30 Юни 2022 15:24ч.

    Президента ни казва, че ПростоКиро е лъжец. Не че не го знаем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    30 Юни 2022 15:29ч.

    А Просто Киро казва, че Радев е лъжец. Не че не го знаем. И двамата са еднакво вредни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    30 Юни 2022 15:31ч.

    Образно казано пенюги и двамката , да им.......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оф, как ти беше предишния ник?!Тогава тролеше и флудеше до полудяване

    30 Юни 2022 18:53ч.

    буквално по 16 часа дневно за "Зеления чорап от НАТО, Льотчика", всички за ГЕРБ! Вчера щеше да правиш на Киро поклон, сега бил вреден. Що за хлебарка форумна си ти изобщо, нямаш ли личен живот, ангажименти, радости, грижи и другите занимания на нормалните хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    30 Юни 2022 15:35ч.

    Всички вече разбрахме. Лена е пуснала две писма до външно, зам. министърката ги е изпълнила и е връчила нотата на Митрофанова. Нито Кирил нито външния министър са участвали. Браво на Лена, изгони 70 руски шпиони. Направо да направят следващото правителство с Лена за Премиер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкриване на картите

    30 Юни 2022 15:53ч.

    Бандеровско-митрофановски остатъчен продукт от преработка на вкиснала яхния, колко пъти за два дни излъга, че на 9-ти 06 е имало Решение на МС за изгонване на руски дипломати заради шпионаж. На същата дата е имало заседание на СС към МС, не е имало такава точка в ДР и НЕ Е ВЗЕМАНО ТАКОВА РЕШЕНИЕ. Обратното, Тончев категор. е казал на закрито заседание, че явни данни за шпионаж НЯМА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    30 Юни 2022 16:00ч.

    Американските подлоги нанесоха такава вреда на България, че скоро няма да се съвземете. Лято е и е лесно с печени чушки на двора. Но когато дойде зимата … тогава ще му мислите. Тинейджърите пишат глупости. Но какво ще правят родителите? Когато вкъщи е студено и децата са гладни. Дали ще им стане по-топло и ще са заситени, ако баща им им обясни евроатлантическите ценности?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    30 Юни 2022 16:19ч.

    В центъра на дневната, с парчета от дъбовия паркет ще пекат чушки в/у ламарина. Синергия, кво да прайш - топло и сито! За едни чушките ще дойдат от бурканите от село. Обаче, за един пълен търбух се не живей, душата също мъчително си иска своето, за други ще са дигитално взаимствани от просълзяващи разкази за евроатлантическите ценности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно, те имат ценности, ще се топлят както Сашо Македонски

    30 Юни 2022 18:56ч.

    с ординареца си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Юни 2022 16:14ч.

    Емиграция българи от тоя гадна мръсна колония,а скоро и военна зона.След 10 г колонията ще е минус 1000000 свестни.Търсете си нова Държава.Послушайте старият майор. Слава на Русия.Да живее старата България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакъв български майор не си ти,

    30 Юни 2022 16:22ч.

    а дезертьор и позор. Ако си войник, ела и се бий за България. Ако не - къш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Откъде да дойде, той/тя си е тука

    30 Юни 2022 18:59ч.

    не виждаш ли, че е провокатор, това им е опорка за европедалите ха изборите, че патриотите призовавали към насилия, убийства, "рашизъ-фашизъм", Русия щяла да окупора Вара и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    30 Юни 2022 16:49ч.

    Синергията на лъжците-агенти, мошеници и безродни престъпници по гл.1 на НК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От думите на президента стана ясно,

    30 Юни 2022 17:40ч.

    че се намираме в състояние на еднолична диктатура на Кирчо и неговата любовница. Нова тоталитарна власт на един идиот по рождение и на неговата празноглава курва. При това идиотът по рождение е в оставка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Юни 2022 19:27ч.

    "Напомням, че органът който контролира МС е Народното събрание." Нищо подобно! ОРГАНЪТ, КОЙТО КОНТРОЛИРА АКТОВЕТЕ НА МС Е ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД. Върховната административна прокуратура има правомощията да депозира пред ВАС иск за обявяване на нищожност на решения на министерства или дори на самия МС. Нещата са прости, какво всички се ослушват като глуха свиня у боб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има как да бъде отменено, но

    30 Юни 2022 21:56ч.

    тези, които имат право да го сторят, или са неадекватни, или нарочно си траят...Гешев? Кириле?...Радев, какво ще кажеш най-накрая?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи