Радев: Според България и Унгария мирът в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломация

Радев: Според България и Унгария мирът в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломация

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия. Това каза държавният глава Румен Радев след срещата си с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещение у нас. 

Споделяме нашата обща тревога от развитието на средата за сигурност в контекста на войната в Украйна, от която нашите две страни са пряко засегнати, не само като географска близост, но и като наличие на значителни общности – унгарски и български, в Украйна, заяви Радев и добави: В нашата подкрепа, която е безусловна към справедливата война на украинския народ, в нашето общо осъждане на агресията на Кремъл, не можем да пропуснем и нашето безпокойство от ескалацията на конфликта и от растящите рискове пред нашите страни.

Според Радев конфликтът все повече ще се разраства като глобален икономически сблъсък, а неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Този конфликт се превръща във война на изтощение не само за воюващите страни – Русия и Украйна, но и във война на изтощение за Европа, за нашите икономики, за нашите социални системи, заяви българският държавен глава.

Той посочи, че е изключително важно да се работи заедно, за да се гарантират сигурност и надеждност на източниците и на маршрутите за доставяне на енергоресурси. 

 

Относно Западните Балкани държавният глава отбеляза, че е важна ролята на ЕС и мерките, които ще се вземат, за да се гарантира справянето на държавите от Западните Балкани с негативните ефекти от кризите и от войната в Украйна. Това трябва да става при условие, че тези страни следват стриктно поетите ангажименти, базирани на придържане към европейските ценности и принципите на добросъседство и сътрудничество, обясни той. 


Източници: БТА, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Военeн парад в Сталинград

  02 Фев 2023 15:32ч.

  Сегодня в Сталинграде прошел военный парад посвященный 80-й годовщине разгрома немецко-фашистских войск под Сталинградом. ( Читать дальше... )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  02 Фев 2023 15:36ч.

  лъже мръсникът! и неслучайно остави същия военен министър, за да продължи (още 2 месеци) далаверата с оръжие за укрофашистите, както и вътрешния министър - за да продължи скъпо платения трафик на афгански мигранти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мирът в Европа

  02 Фев 2023 15:47ч.

  ще дойде в момента, когато европейските управляващи (и национални, и на ниво ЕС) се движат от интереса на европейските народи, а не от външни такива. Лично и от Орбан: https://twitter.com/EvaVlaar/status/1620448333826514946

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  02 Фев 2023 15:48ч.

  "България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия" - тогава защо не наложи вето на решението на НС за военна помощ за Украйна? И след като Възраждане и БСП свършиха неговата работа, като атакуваха това решение пред КС, защо правителството му бърза с военните доставки, преди КС да се е произнесъл?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лицемерие

  02 Фев 2023 15:58ч.

  Заключението е правилно, но от страна на Радев е лицемерно. Орбан не разрешава транспортирането през Унгария на оръжие, предназначено за Украйна. Парламентът на военолюбците вече е в историята. Нека правителството да прояви воля вместо лицемерие и да наложи забрана за транспортирането на тежка бойна техника през територията на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има план

  02 Фев 2023 16:26ч.

  След посещението на Рашидов при папата последваха тези симпатии към България от Хърватска и сега Унгария. Това е добра линия, за да имаме възможност да вземем завоя от симулирана русофобия към лагера на трезвениците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  02 Фев 2023 16:38ч.

  Действително е добре да следваме Унгария, Хърватска и всички, които следват Унгария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  02 Фев 2023 16:32ч.

  Генерале на 3 самолета от които 2 са за части. Ти си боклук и лъжец. Имаш ли кураж да дойдеш в наше село (това е просто израз,аз съм на 3000 км от колонията ) ей така сам без охрана и пазванти? Имаш ли кураж да отидеш в студиото на Евроком в предаването Делник или при Карбовски или Поглед?Не....нямаш....ти си страхлив натовски плъх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава

  02 Фев 2023 16:40ч.

  Подкрепям казаното за Радев! Пълно разминаване между думи и дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  03 Фев 2023 7:43ч.

  Много точно казано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Блага Триморска Синергия блика из суратя на натовския ни генерал

  02 Фев 2023 17:46ч.

  Да 'иляди дано, нашия велик назначител на временни правителства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  02 Фев 2023 18:06ч.

  Червеният президент РРадев с путинолъчка на челото мичтае да забие руското знаме над президентството! Не трийте постовете. Пак ще го напиша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булава

  02 Фев 2023 18:16ч.

  С танкове и оръжие за бандеровците не се спасяват човешки животи. Ние Българите няма да даваме никакво оръжие на двта братски народа да се избиват един друг. И нека помним, на днешната дата при Сталингрод нацистката 6 армия беше разгромена ,пленена и унищожена. От 02.02 1943 година третия райх започна да планира днешния четвърти райх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видимото противоречие

  02 Фев 2023 18:16ч.

  с оценки в коментарите + това посещение ме навеждат на съвсем други мисли по действията на нашия Президент . Линията към Ватикана ...... !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достоевски

  02 Фев 2023 19:18ч.

  Сатанистката слуга мисли, че ще мине метър. Кохортата ще продължи с ограбване, спекула и геноцид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миро

  02 Фев 2023 21:26ч.

  Браво! Подкрепям разумните идеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи