Радев: Само свободни медии отстояват истината. Не може обществените медии да бъдат зависими от изпълнителната власт

Радев: Само свободни медии отстояват истината. Не може обществените медии да бъдат зависими от изпълнителната власт

Не можем да се развиваме като демократично общество без силни, свободни и независими медии, заяви президентът Румен Радев на Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата. Днес е последният ден от форума, чиято тема е „Медии и свобода“.

Само свободни медии могат да отстояват истината и тържеството на справедливостта, заяви държавният глава. Той посочи, че медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество. Свободата на медиите приключва там, където журналистът, неговият редактор, или самата медия, са зависими от икономически, политически, корпоративни или външни интереси. Свободата на медиите трябва да е наша първостепенна задача, подчерта президентът Радев.

Той заяви, че темата за свободата на медиите винаги е била актуална, но в нашето съвремие има особена тежест, когато медийната среда все повече се превръща в критерий за свободата на самото общество, за нашата зрялост, за нашата култура, за състоянието на нашата демокрация. Отдавна медиите не са само коректив на властта, инструмент за надзор над обществения договор, каза Радев. Медиите според него са нещо много повече, те са част от имунната система на обществото, защото едно общество не може да се развива демократично, ако няма медии. Те са трибуна и пазител на националните ценности и култура. Ние трябва да ги подкрепяме в тази толкова важна мисия, каза Радев. Той припомни времената и годините, когато медийната среда у нас непрекъснато се влошаваше. Немалка част от медиите вместо да бъдат коректив на властта, влизаха в ролята на неин рупор, заяви държавният глава.

Румен Радев каза, че свободните медии отразяват факти, а не ги измислят. Те уважават аудиторията, правят ясно разграничение между фактите и субективните интерпретации, свободните медии не налагат критерии за тълкуване на информацията извън професионалните стандарти. Според Радев все още се нуждаем от сериозни законодателни промени. Изключително важно е да знаем собствеността на всяка една медия и да има прозрачност в механизмите на нейното финансиране. За Румен Радев обществените медии по закон трябва да имат гарантирано финансиране, примерно процент от брутния вътрешен продукт. Не може обществените медии да стават зависими от изпълнителната власт, заяви той.

Президентът Румен Радев каза, че за първи път е на Празника на розата в Казанлък и още е под въздействието на емоциите, които се леят по улиците на този прекрасен град. „Днес географският център на България се превръща в център на света с много силно послание за доброта, разбирателство и особено за красота“, посочи Радев. Той благодари на генералния директор на БТА Кирил Вълчев за поканата и каза, че той наистина успява да улучи времето и пространството за тези световни срещи на българските медии, което е важно, защото те се утвърдиха като един изключително важен форум, на който професионалната общност се сплотява в търсене на важни дискусии по теми и въпроси, които вълнуват и медиите и обществото. Според Радев тази среща има особен заряд, защото тя е част от силната връзка на България и нашите общности зад граница.

По думите на Радев интересът на България към нашата общност зад граница непрекъснато расте. "Българите от времето на Възраждането сме запазили този дух да оцеляваме, като разширяваме нашето духовно и културно пространство", заяви президентът. Според него българските медии в България и в чужбина, имат огромна, съдбовна възрожденска роля да сплотяват нашия народ около българската култура, ценности и невероятните достижения, които заедно трябва да отстояваме и популяризираме. „Затова вашата роля е изключително важна  - да предоставяте обективна, надеждна, навременна информация за България на нашите общности навън“, каза Радев. Той подчерта, че винаги, когато пътува зад граница, се среща с българските общности в съответните държави. С огромно вълнение те следят и попиват всички новини за България, много от хората навън са по-заинтересовани от обществения живот в България, отколкото понякога ние, борейки се с ежедневието тук“, заяви президентът.

Той поздрави БТА за организацията на този форум и затова, че съхранява и развива традициите в името на качествената и обективна българска журналистика.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Su38

    04 Юни 2023 15:09ч.

    Просто е невъзможно да има свободни медии. Разберете го най-сетне. Просто медийната политика е обществено задължение. И това не е свобода, но е по-добро от хаоса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    04 Юни 2023 15:15ч.

    Само свободни медии като „Соросоидна Правда“, „Реститутски Зов“ ,"Козяшка мисъл", "Гъдел нюз" и “ Фекалий Нюз“ и "Каспичански устрем", могат да отстояват истината и справедливостта в Булгаристан !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Юни 2023 15:15ч.

    в българия няма свободни медии имах забрана да коментирам за 6 месеца в дуга медия ми изтриват веднага коментарите повечето медии искат регистрация за да коментираш а в пик отмениха писането на коментари по каква причина така и не разбрах иначе всички се нагласят към властта и парите нямам никакво доверие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    04 Юни 2023 15:36ч.

    основоположникът на американската "демокрация" - Aбрахам Линкълн за политиката: "Може да мамиш част от народа през цялото време, може да мамиш целия народ за известно време, но не можеш да мамиш целия народ през цялото време..." И по време на гражданската война в САЩ, Линкълн закрил около 300 вестници и арестувал над 1400 вестникари, които проявили смелост да противоречат на заявленията му...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    04 Юни 2023 15:55ч.

    Каква медийна свобода у нас, при положение, че самата държава прекрати излъчването на руските телевизии, след наложена от ЕС забрана? Това ли е демокрацията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврофашизъм. Каквото винаги си е било, само дето след 1945 г. им се налагаше да се прикриват

    04 Юни 2023 16:05ч.

    Сега решиха, че нямат време за губене поради разкапването на западната система и по спешност свалиха всички карти н амасата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Кехая

    04 Юни 2023 15:56ч.

    Частните медии няма как да бъдат свободни, това е нещо като дървено желязо. Няма никакъв шанс. А за БНТ например, не съм сигурен че това е държавна телевизия. Но основно манипулациите и внушенията протичат през НОВА ТВ, БТВ и БНТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато съществуват Уолстрийт и Сити, в поробените от тях 40+ държави (виж коалицията срещу Русия) свобода на словото няма да може да има

    04 Юни 2023 16:04ч.

    Докато тази страница на историята не бъде откъснта и пусната в канала, ще има медии само като днешните в райхскомисариата с гаулайтер американския посланик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юдомасон

    04 Юни 2023 16:20ч.

    Мислиш ли, че от теб нещо зависи, от напън да не се посереш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги съм се чудил, как така Шиклгрубер е дошъл на власт

    04 Юни 2023 16:04ч.

    Сега вече не се чудя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Третият райх, както и двете световни войни са продукт на противоборството между Уолстрийт и лондонското Сити

    04 Юни 2023 16:09ч.

    Такъв е, един вид, диалектическия материализъм на англоезичниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Два свята

    04 Юни 2023 16:16ч.

    Тези световни срещи започнаха амбициозно, после се превърнаха в туристически преживявания за отбрани и вече сме видимо в процеса на залеза. Много скромен залез, апропо, както и е подходящо да бъде. Президентът казал нещо на Световна среща на български медии. За свободата говорил човекът, дори си направил труда да я дефинира. Полезно занимание е дефинирането на медийната свобода, доколкото на този фон може да се забележи много ярко, че журналистиката се превърна почти без изключение в крайно уродлива пропаганда и отвратителен служинаж, а медиите станаха трансмисия за довеждане на пропагандата до гражданина (и не само) потребител. Звучи почти невероятно, но умни и образовани хора, като примерно живеещите в Западна Европа, масово повтарят подадения рефрен, а погледът им е странно изцъклен. Дали вярват във всичко това?! Трудно е да го приемеш. Те не са глупави и не може да не разбират, но вероятно интуитивно усещат, че все пак им е дадено (за разлика от мнозинството останали хора на Земята) да живеят при далеч по-добри условия и правят някакъв отчаян и нескопосан опит със скромните си сили да защитят своя живот. Какво се прави в тази среда?! Търсиш местата, където все пак и поне донякъде е поносимо и истината за нещата срамежливо се прокрадва. Интересно е, но тези места по-скоро могат да се срещнат в нашия скромен и пропаднал Източен свят. Говориш, обясняваш, крещиш. Никой не те чува и причината е проста - и други крещят, но всеки слуша само собствения си глас. После те цапардосват по главата и те свалят в подземието, опитват се да ти сложат намордник, дори успяват, защото все пак някой е чул, че си казал нещо криво, което не се харесва. Правите организация на репресираните и заедно с другите политически затворници от подземието изпращате нелегални съобщения при спазване на правилата на подполието. Пак не те чуват! В момента четат баналностите на големите хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде холан

    04 Юни 2023 16:56ч.

    Решетниковия чорап да не се прави на честната Калудка,защото от 2020 год. насам "демократичните" телевизии и медии в България с часове показваха вдигнатия за бунт юмрук и погребалните "демонстрации и протести" на шайката от платени протестъри. Всички бяха срещу избраното законно българско правителство,дори било то на Бойко Борисов.Айде,чорап у Евразия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ода за гадовете

    04 Юни 2023 18:56ч.

    Тъп си като гъз, братко Холан! Какъв Решетников, каква Руска Федерация. На друго място ви стягя чепикът вас - продажниците, които са на ясла и копаня към козяк. Бидейки мързеливци, тъпанари и негодници, единственият ви доход е в протегнатата с милостиня ръка на Мустафа, Ким, сега и Мъртън. Като видите центовете, очите ви светват, защото и вас деца в чакат в къщи, а ви е срам да си признаете, че за нищо не ставате. Миг преди да се пусне милостинята в протегната ви шепичка, ръката на господаря се отдръпва назад и заповеднически изрича: Я, демонстрирайате, че сте си научили урока и ще си заработите центовете. И вие започвате да сричате като първокласници: Аз обичам Америка! Да се боря за интересите на Америка, първа радост е за мен! Аз мразя България, която беше някога моя родина, но получих възмезден мандат от Америка да руша българския държавен суверенитет и в крайна сметка да прамахна тази страна, докато от нея остане само неназована територия, където са останали само американски бази. Блага усмивка пробягва по суровото лице на посланик Мъртън, той пуска милоситнята. Днес гледах широка медийна изява на Бг министър на Иновациите и растежа - Ал. Пулев. Питат го - протестиращите разправят, че барабар с Радев сте хора на Москва. А той се смее човекът и отговаря. Не обръщайте внимание, това са немислещи индивиди, повтарящи заучени фрази, подадени незнайно от кого. (не бях там, щях да му кажа!) Има сили, които са нервни от факта на съществуването на България. Пулев си разказа биографията. Елитно либерално училище, после бакалавър в американски ун-тет, после магистър в Оксфорд. Добавям - Зам. премиер Пеканов - възпитаник на видни английски и австрийски университети. Министър Стоянов (икономика) - виден възпитаник на Лудвиг Максимилиан Мюнхен и после Лондон. Велкова (финанси) - през 1989 г. ученичка, завършила УНСС, целият и профес. път е в министерство на финанси, специализации на Запад, работи и за Юнеско. Никой от изброените, които се занимават с икономиката, финансите и развитието на страната НЕ Е ВИЖДАЛ РУСНАК ПРЕЗ ЖИВОТА СИ. Вие американските клакьори и платени омразници имате един огромен проблем в сбърканите си глави - мразите факта от самото съществуване на България. Как докосвате децата си с тези мръсни ръце и усти?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tуземната на ФАЩ колониална администрация е жестока към българите,

    04 Юни 2023 18:00ч.

    ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ * Организатор: Посолство на САЩ в България * Изпълнители: Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, Бледата Спирохета Денков, Лена Бориславова, Христо Бойкикев, Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Мария Неделчева-Габриел, Десислава Атанасова, Томислав Дончев и цялата измет от ПП, ДБ и Герб. * Парламентарна подкрепа за преврата: ДПС * Задкулисни машинации в полза на преврата: Румен Радев - президент на Републиката, извел ПП на политическата сцена, подпомогнал с "ала-бала" влизането им в НС и връчил им втория мандат, без да използва всички законови лостове, за да осуети преврата, след като стана ясно, че ПП и ДБ са фалшифицирали изборния вот на българските граждани и не са "втора парламентарна сила". * Бездействие в услуга на преврата: Иван Гешев - главен прокурор на Републиката, осигурил чадър на превратаджиите с мълчанието и отказа си да изиска незабавно задържането им след изявленията на шефовете на службите пред НС, че признанията на ПП в записите, представляват държавна измяна. * Дипломатическа подкрепа за преврата: ЕС и САЩ * Въоръжена подкрепа за преврата: НАТО и САЩ * Подкрепа на преврата от страна на агентурните сили: НПО-тата на Сорос, лумпените -клиенти на олигархията. * Неволен съучастник в преврата: Българският народ с патологичното си равнодушие. Мълчанието на агнетата е знак за съгласие с касапите. Етническите българи са обречената жертва в този адски заговор. Те подлежат на изтребление. Но продължават равнодушно да немеят. Действащите лица в тоя кратък списък са известни на всички. Съставих го само за хрониката. Пускам го да се носи във времето, както корабокрушенецът хвърля бутилка в океана. Някога, някъде - в друга епоха - хората трябва да са наясно кои са убийците и кои жертвите. През 1876 година Виктор Юго заявява пред Националната Асамблея на Франция, в защита на българския народ, дивашки клан от турците след Априлското въстание: "Убиват един народ. Къде? В Европа. Има ли свидетели този факт? Един свидетел, целият свят". Днес се извършва ново посичане на българския народ. Но кой ще ни се притече на помощ, щом ние самите нехаем за съдбата си! Започва терор, унищожение на свободното слово и на гражданските свободи. Започват политически убийства. Българските чеда ще бъдат изпратени на украинския фронт, не за да защитават някаква кауза, а само за да погинат. Да изчезне българският ген. България трябва да се превърне в пепелище, а по-късно да се засее отново - със семето на завоевателите. Дръвникът е готов, сатърът е издигнат над главите на децата ти, българино! Какво още чакаш? Милена Върбанова

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи