Радев: С "реформата" на службите управляващите искат да скрият безчинствата си

Радев: С "реформата" на службите управляващите искат да скрият безчинствата си

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правителството и Народното събрание следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии. Това каза пред журналисти в Карнобат президентът Румен Радев по повод предложението България да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети. „Мисля, че съм ясен в това отношение“, коментира той, цитиран от БТА.

По темата за експулсирането на руските свещеници, Радев посочи, че не е чел доклада на ДАНС. „Но дори и да го бях чел, нямаше да ви кажа. Защото не съм като някои други политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация“, заяви президентът.

Има дълбоко непознаване за работата на ДАНС. Когато някой се разбере, че е агент, не означава, че моментално трябва да бъде изгонен от страната. Напротив, тогава започва същинската оперативна работа. Да се установи кои са обектите на неговото въздействие в България. Кои хора е вербувал, ако го е направил. На кои хора въздейства и от кого получава информация. Когато се експулсира, всички усилия за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност, пропадат. С тези действия България се лишава от една такава възможност. Това коментира президентът Румен Радев.

Според президента Радев политическите лидери атакуват службите, защото не срещат отпор от обществото.

"Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитета под концесия, за опорочаване на изборите и за приватизиране на държавността, окуражава тези лидери да атакуват институциите", добави президента.

Президентът е убеден, че единствената цел за реформи на службите е тяхното подчиняване.

"Такива действия се прикриват зад шумни декларации, и реално ни отдалечават от ЕС и НАТО. Хора, които снемат документи с гриф секретно и ги разпръскват по разни сайтове и които ръсят в ефир класифицирана информация, трябва да отговарят пред закона", подчерта Радев.

"Шизофренно е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната и да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони. Досега не съм чул някой лидер да спомене и дума за своите служби. Призовавам за повече професионализъм и повече национално отговорно отношение за националната сигурност. ДАНС е важен елемент от националната сигурност, ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици и когато ги атакуват по невеж начин, службата е длъжна да се защити", обясни още Радев.

Държавният глава добави, че има много неща, които трябва да се свършат по отношение на Шенген.

"Неслучайно повдигам тази тема от миналата година 3 пъти, с настояване да започне това разглеждане. Интензивна работа имаше на всички нива, произнесоха се и ЕС, и Съветът на ЕС, всички евроинституции, много системна работа на дипломатическо и всяко ниво, постигнахме ангажимент за октомври месец тази година, поне най-късно до края на годината. Ще се радвам ако правителството с по-активни действия навакса темпото на служебното правителство", допълни Румен Радев.

Президентът е на посещение в Карнобат по повод празника на града.

Източници: epicenter.bg, dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Куци Коньов

    26 Sep 2023 19:12ч.

    Зеления чорап е прав - трябвало е да започнат разработка за "агентите", ако действително са такива, за да се разбере кой евентуално са вербували да работи за чужда държава. А не тъй демонстративно и левашки да ги гониш, като нашите роболепни слагачи, напиращи да се докажат пред Господаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Sep 2023 19:15ч.

    Зеления чорап е прав - трябвало е да започнат разработка за "агентите", ако действително са такива, за да се разбере кой евентуално са вербували да работи за чужда държава. А не тъй демонстративно и левашки да ги гонят, както направиха нашите роболепни политически слагачи, само за да се докажат пред Господаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Sep 2023 19:38ч.

    "...някои други политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация". За кого намеква? Да не би за главния контрашпион на Републиката ген. Наско? Че как тогава ген. Наско ще гледа важно мисирките: "Аз колко работи знам, не ме гледай, че съм млад!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам кратичък въпрос -

    26 Sep 2023 19:41ч.

    защо няма все още никой от управляващите не е арестуван за национално предателство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служби

    26 Sep 2023 20:06ч.

    Може и да не го обичате "зеления чорап", но с този случай е напълно прав. Службите ни разполагат със секретна информация за всички тия, които искат да ги "реформират" и решат ли да я извадят на бял свят тия заминават на подсъдимата скамейка, но е по-вероятно да побягнат към Нова Зеландия, Канада или Южна Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    26 Sep 2023 20:29ч.

    Съгласен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    26 Sep 2023 20:28ч.

    "ДАНС не е боксова круша". Това същият ДАНС ли е, дето една седмица преди избухване на войната докладваше, че война няма да има? И дето след започването пророкуваше, че ще свърши за 3 дена? За другите им "подвизи" да не споменваме, че срамно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо е срам за България, която е член на Ес и Нато, но Мунчо не знае това.

    26 Sep 2023 21:56ч.

    Един от многото рубладжии, които лъснаха след войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    26 Sep 2023 22:13ч.

    За съжаление, лъснаха не СЛЕД а ПРЕЗ войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • от партньорската разузнавателна общност на откачените питат

    26 Sep 2023 22:37ч.

    Ама кога македонските партньорски специални служби ще подадат информация за нацистките агенти по висшите етажи на властта вербовани от руските служби. За гейовете,лизбиянките,джендърите и всякакви ,революционери, "бешани сабаки",извратеняци - дегенерати жадни за власт и пари, потенциални rготови агенти за вербовка от руските спец служби,китайските, иранските,индийските, монголските ,арабските и афганистанските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев, Радев какво направи с България след вдигнатия юмрук на 09.07.2020 г.?!

    27 Sep 2023 1:18ч.

    Скакалците, дето ни представи като работливи умни пчелички, изгризаха душата ни българска, изгризаха държавата бе, Радев президенте. Българските деца, децата ни умират с рекордна смъртност!! .......... Ама милиардите от плана за възстановяване са по-важни от българите. Праскайте законите за кеф на САЩ . (само Орбан е мъж в Европа - каза, че няма да промени политиката към унгарския народ, за да угоди на САЩ) .... Та закривайте енергетиката, закривайте болниците, закривайте земеделието, закривайте училищата на български език ... то като няма българи, няма да има и България. За национална сигурност пък хептен, няма да има нужда и от ДАНС ДАР ФАР НСС ХСС, та няма и да се чешете. Бива и бива неродолюбие, ама това минава всички граници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи