Радев: Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа

Радев: Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа

Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да бъде част от обединена Европа, като изпълни всички изисквания, които се представят от нея от ЕС така, както е било за всяка страна членка. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим. Моето послание към президента на Република Северна Македония е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата, добави държавният глава.

Президентът обясни, че българската делегация не е успяла да се срещне с делегацията на Република Северна Македония, която е в Рим. Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска -Давкова води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото „Македония в чест на Св. Кирил“. От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск и ще се срещне с държавния секретар на Светия престол монсеньор Пиетро Паролини на 23 май.

Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви стремеж за такава среща, отговори Радев на въпрос дали е искана среща между него и Силяновска-Давкова в Рим. Той обясни, че програмата е натоварена и разчетена до минута. Очаквам, че в скоро време такава среща ще се случи, добави той. Вчера имахме много задълбочен и приятелски разговор с президентите на Италия, Португалия и Гърция, каза още Радев. Аз отдавна от години наред каня президента на РСМ в България. Каня я, разбира се, каза на въпрос дали я кани и сега.

Аз намирам като положителен знак стремежът на РСМ към диалог. Само с диалог ще укрепим доверието помежду си, ще решим всички спорни въпроси и ще отворим вратата на РСМ към ЕС. Надявам се и моят призив е тази среща да се случи час по-скоро. Ред е на президента на РСМ, ако не се лъжа, да дойде в България, коментира държавният глава, , съобщава пратеникът на БТА Николай Трифонов.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • old_beggar

    23 Май 2024 17:38ч.

    “Oh mother, tell your children Not to do what I have done”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • <a href="https://ecoenergy.org.ua/news/rybolovnye-snasti-polnoe-rukovodstvo-dlya-rybakov-vseh-urovney.html">Williamgrick</a>

    23 Май 2024 18:05ч.

    Мы рекомендуем посетить веб-сайт <a href="https://ecoenergy.org.ua/news/rybolovnye-snasti-polnoe-rukovodstvo-dlya-rybakov-vseh-urovney.html">https://ecoenergy.org.ua/news/rybolovnye-snasti-polnoe-rukovodstvo-dlya-rybakov-vseh-urovney.html</a>. Кроме того, не забудьте добавить сайт в закладки: <a href=https://ecoenergy.org.ua/news/rybolovnye-snasti-polnoe-rukovodstvo-dlya-rybakov-vseh-urovney.html>https://ecoenergy.org.ua/news/rybolovnye-snasti-polnoe-rukovodstvo-dlya-rybakov-vseh-urovney.html</a>

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Animals - The House Of The Rising Sun

    23 Май 2024 18:54ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=k5jayBgsSDU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все повече се разкрива, че в РСМакедония са останали да живеят и работят истинските българи! Под прикритие!

    23 Май 2024 17:40ч.

    Балканите предпочитаме руснаците, защото дават, дават и не тормозят народите с бедност и заплахи и изнудване и насилствено авансово плащане на милиарди срекщу нищо. Като ти вземат Енергетиката, защо да влизаш в ЕС?! А президентката им Силяновска има български произход от Охрид! Умни хора са българите в РСМакедония! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    23 Май 2024 19:37ч.

    Това е така. Щом са си наумили няма да се отметнат ........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палец нагоре и за двамата кометирали

    23 Май 2024 19:58ч.

    Обединение на Балканите ще има въпреки злостните интриганти от далечни чужди земи, колкото дълго и напоително да текат лигите им по Балканските земи! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    23 Май 2024 17:51ч.

    Като ги нагънат албанците коги тръгнат да правят велика Албания и да съединяват Македония с Косово. Затваряне на границата и им махаме с бели кърпички на прощаване през оградата. Ще видят тогава господаря от САЩ как го е грижа за пуделите му, като ги остави да се изпоръфат до смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Май 2024 18:18ч.

    Радеви вълнения! Трябвало РСМ да покаже, да изпълнява изисквания, очаквал нещо, синергия ли, що!? Много се радвам за макетата, че си избраха политици дето ще водят независима политика в интерес на страната, за разлика от наште пудели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Aaron

    23 Май 2024 18:29ч.

    Повече от логично!Едва ли укрите ще управляват техниката,вероятно в апаратите ще са поданици на Чарлс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румен Мустафа Радев

    23 Май 2024 18:53ч.

    След прекратяване на доставките на природен газ през Украйна от 1 януари 2025 г. се подготвя преустановяване на транзита на природен газ от „Турски поток“ през България за региона, съобщи председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов. Той коментира срещата на служебния министър Владимир Малинов в Белия дом, след която от пресцентъра на министерството на икономиката публикуваха изявление на служебния министър, че България ще доставя американски газ за Украйна и региона. Пламен Павлов обясни какво предстои да се случи в газовия сектор в България и Източна Европа: „Не гадая, нито ходя на гледачи, никога не съм печелил от лотарията, но от известно един глас ме убеждава за предстоящи събития в газовия сектор. А гласът ми напомня: На 03.01.2023 год. „Булгаргаз“ ЕАД подписва с „БОТАШ“ 13 годишен договор за транзит на 1,5 млд. м3 природен газ на година, без пазарен тест, без обвързващи оферти, без потребители. В резултат на тази необяснима инициатива на служебния министър Росен Христов „Булгаргаз“ ЕАД заплаща по 500 000 щатски долара на ден за резервиран капацитет за регазификация и транзит през турската система на „БОТАШ“, което не ползва и формира загуби на държавното предприятие. Търсейки мотивите на служебния кабинет за дългосрочния и необезпечен с потребители договор на българския обществен доставчик с турския газов оператор и търговец се връщам на 25.04.2023 год., когато в София министрите на енергетиката от Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария и Словакия подписаха Меморандум за “Solidarity Ring” – „Пръстен на солидарността“, от което нищо не произлезе, но На 22.05.2024 год. служебният министър на енергетиката на България Владимир Малинов посещавайки САЩ се среща със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, излизайки със заявление за ограничаване доставките на руски газ по „Турски поток“ чрез доставки на втечнен американски природен газ. Стивън Бърнс и Джереми Лонг декларират готовност за подкрепа и търсене на възможности САЩ да предоставят американски втечнен природен газ за Украйна и целия регион, а На 23.05.2024 год. в Атина представители на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова представят пред заинтересовани страни проектите си за реализация на Вертикалния газов коридор. Вътрешния глас почти ме убеди, че след прекратяване доставките на природен газ през Украйна от 01.01.2025 год. се подготвя преустановяване транзита на „Турски (Балкански) поток“ през България за региона. https://obektivno.bg/plamen-pavlov-podgotvya-se-spirane-na-dostavkite-na-gaz-ot-turski-potok-prez-balgariya/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко е предпоследно човеко

    23 Май 2024 20:05ч.

    Нахалните американци на всяка цена искат да спечелят нещо от Балканските народи и да не изпуснат нещастните им долари чрез газовите доставки. САМО ОБЕДИНЕНИЕТО МЕЖДУ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ЩЕ НИ СПАСИ от алчните егоистични американски интереси. Те вече многократно доказаха, че народите, човеците, хората не струват пукната пара - БОМБИХА БАЛКАНИТЕ/ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА С ОБЕДНЕН УРАН със смъртоносният радиоактивен уран и още не са казали защо, но нахалстват да ни тормозят всякак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    24 Май 2024 0:56ч.

    Стига с тъпите клишета и общи лафове, Радев! "Обединена Европа", "език на омразата".... И стига си се кланял на оня йезуит в Рим, достатъчни са господарите ви от Вашингтон, Лондон и Брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи