Радев: Разговаряме за бойни самолети със САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел

Радев: Разговаряме за бойни самолети със САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни. Това каза президентът Румен Радев от Чехия. Българският държавен глава представлява страната ни на първата Среща на Върха във формат „Европейска политическа общност“.

„Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и охрана на въздушното пространство. България не може да си позволи да се откаже от охрана на собственото си небе. Това ще е поне до 2030 година, не за година или две. И това ще е, ако следващият парламент благоволи да каже „да" за следващите 8 самолета. Изпратени са писма, проведени са срещи, има начални информации за платформи от САЩ, Франция, Швеция, Нидерландия, Израел и се търси най-доброто решение. Колко самолета ще вземем, зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", каза президентът. 

Справянето с енергийната криза изисква нови подходи. От преодоляването й зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентноспособност, коментира още Радев.

„Днес трябва да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон.  Форумът се провежда по негова инициатива.   Има множество предизвикателства  - преодоляване на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени усилия, не само от всички страни членки на ЕС,  но и от всички държави от стария континент и от разширеното европейско пространство. Това означава диалог, координация, търсене на общи механизми и решения”, допълни той.

Стана ясно и, че Радев се е срещнал с Ердоган днес. По думите му е много важно страните партньори на ЕС, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция.

„Единственият сигурен газ, с дългосрочен договор, е от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за техните танкери за втечнен газ. България много закъсня с осигуряването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, но има шанс“, обясни държавният глава.

„Изключително важна е засилващата се роля на България, която се превръща в инициатор на иновативни решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция”, каза още президентът на България.   


Източници: NOVA TV, "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • критерии

  06 Окт 2022 19:47ч.

  В обществената поръчка за бъдещите самолети влиза ли наличие на допълнителни ръкохватки по колесниците и фюзелажа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха-ха,

  06 Окт 2022 20:51ч.

  ех, котьо, тия шведски комисонни трябва да се заработят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Окт 2022 20:54ч.

  С кой ще се пиеш бе Рапунцел? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  06 Окт 2022 22:48ч.

  Аман от измекяри . Нещастна фамилия български ,, политици" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  06 Окт 2022 23:25ч.

  Защо закупуването на междинната платформа самолети е обвързана със закупуването на още 8 ефки? "И това ще е, ако бъдещият парламент благоволи да каже "да" за следващите 8 самолета", казва Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  06 Окт 2022 23:34ч.

  С никой няма да се бие,защото ,ако утре хипотетично Францата ни достави 8 или16 бр.Рафал с пълно бойно оборудване,един въпрос виси със страшна сила-кой,кои ще лети(летят) на тях.Времето за приучване на нов тип самолет ще е минимум 6 месеца до година,говоря за натренираност във всички метео условия.За натренираност по бойното използване въобще не отварям дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкоз много простотия

  07 Окт 2022 1:20ч.

  На едно място. Иновации, дет вика президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Окт 2022 3:03ч.

  Видох ви писмото, дето сте им го пратили. Да ви открехна, министър в англосаксония е само попа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Окт 2022 3:05ч.

  "Омуртаг 06 Окт 2022 23:34ч. С никой няма да се бие,защото ,ако утре хипотетично Францата ни достави 8 или16 бр.Рафал с пълно бойно оборудване,един въпрос виси със страшна сила-кой,кои ще лети(летят) на тях." *** Е, как кой - украинците, ако ги има дотогава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Окт 2022 3:09ч.

  А самолетите на сгъстен газ ли ще летят? Стигам до този извод прочитайки статията - и все на към туркие и азърбайджан отива работата - дето викат едни - све исти еуропци! и баш верни приятели на артисалия БГ народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи