Радев: Преди 7 месеца енергетиката ни беше без газови доставки, без договори, без интерконектор

Радев: Преди 7 месеца енергетиката ни беше без газови доставки, без договори, без интерконектор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Явно сме достигнали до етап, в който можем много по-свободно да говорим за нашето бъдеще – за нашето зелено бъдеще. Само в месеци назад беше много трудно да говорим за бъдещето, защото се борихме за всеки ден от настоящето. Българската енергетика в началото на август миналата година изглеждаше така: без доставки за газ, без договори, без организирани търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на ядреното гориво. Това каза президентът Румен Радев на конференцията "Енергия за зелено бъдеще".

„Борбата беше не само България, но и много европейски държави, бяха в тежка енергийна криза. Само 7 месеца по-късно, днес можем да направим разликата – къде остана енергийната криза. Имаме дългосрочни договори за втечнен газ, имаме работещ интерконектор с Гърция за газ от Азербайджан на цени, договорени преди деселетие. Имаме споразумение с Гърция за достъп до терминалите за втечнен газ“, заяви Румен Радев.

"Проблемите в енергетиката са решени със стратегически ходове напред", посочи Радев и изтъкна, че това база за надграждане за зелено бъдеще.

По думите му преди години се е говорило от сутрин до вечер за България като "газов хъб", но единствено с руски газ и нищо повече. Според държавния глава сега страната ни прилича много повече на истински газов хъб.

"През България минава не само руски газ, но през България постъпва газ от Азербейджан, втечнен газ от седем терминали", посочи Радев.

По-рано в присъствието на президентите Румен Радев и Илхам Алиев подпис под меморандума Solidarity Ring положиха министърът на енергетиката на Република България Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Върджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Република Азербайджан Парвиз Шахбазов. Усилията по реализацията на инициативата започнаха миналата година с активната роля на България, като днес българският президент изказа признателност за своевременните действия на министрите от петте държави.

Меморандумът за сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан ще повиши свързаността между страните и ще повиши капацитета на газопреносните им мрежи. Това посочи президентът Румен Радев, който заедно с азербайджанския си колега Илхам Алиев участва в церемонията по подписване на документа в София.

Меморандумът поставя началото на инициативата Solidarity Ring, която цели да повиши сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. 

"Името на инициативата е Solidarity Ring, защото в нейната основа са заложени именно сътрудничеството и солидарността. Точно когато нашите партньори имат най-голяма нужда от сигурни, надеждни доставки, от диверсификация, ние всички заедно да направим така, че да можем да предоставим, защото войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и солидарност подтиква ни да търсим нови маршрути, нови източници, нови начини на доставка, за да може да прекроим изоснови международната логистическа карта. Тази инициатива е пример за успех в това направление", каза президентът Румен Радев.

По-голяма енергийна сигурност за Европа и повече количества азерски природен газ за европейските държави ще осигури подписаният днес меморандум за сътрудничество, подчерта президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Той посочи, че Баку е надежден партньор на Европа и припомни подписаният през юли миналата година меморандум за енергийна сигурност между страната му и Европейския съюз:  

"Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 година. През 2021 година доставяхме 8 млрд. кубични метра синьо гориво. Планираме количествата тази година да са 24,5 милиона кубични метра. Това е производство от съществуващи газови находищата. В следващите години очакваме добив на синьо гориво и от нови находища. Днес Азербайджан доставя природен газ до Турция, Грузия, България, Италия - като тази година започваме да доставяме и до Румъния. Ако до края на годината всички междусистемни връзки са налице се надяваме газ да получават Унгария и Словакия. Надяваме се да увеличим доставките си от шест до поне десет държави". 

Източници: "Труд", dariknews.bg, БНР

 

 

 

Коментари

  • Да, а сега сме Швейцария ..... на Луната!

    25 Апр 2023 16:24ч.

    за нашето зелено бъдеще ................ сакън! Искам си хляб от пшеница, а не от хлебарки! Зеленото ви бъдеще...... wtf! ..... Първо отровихте и опоскахте всичко, а сега тръгнахте да го "спасявате"! Зелени терористи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    25 Апр 2023 16:29ч.

    еее де, вие пък, нали трябва малко да се направим на послушни, иначе.. полша майка....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хляб от хлебарки скоро няма да ядеш

    25 Апр 2023 17:03ч.

    Пич, то и хлебарки вече няма да има, щом като няма хляб (какво ще ядат тия “хлебарки”?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    25 Апр 2023 16:35ч.

    Мистър Смешко... направо не се понасям, че ти повярвах! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заеби

    25 Апр 2023 16:39ч.

    Аз пък питам (извън темата): Кой управлява МВР и за кого точно работи полицията (на която ние данъкоплатците плащаме по два милиарда годишно)? Наказани са 50 полицаи, които работили за Семерджиев (някакъв престъпен малоумник) и имало още. Аз пак питам: Ако това престъпление не беше извършено от някакъв идиот Семерджиев, а от самия вътрешен министър, той дали щеше да намери 50 полицаи да го прикрият? Съмнявам се, и пет няма да го сторят. Кой тогава е авторитета в това ведомство? Аз предлагам министърът да иде в затвора за 20 години, а Лицето (по-скоро Задникът) Семерджиев да стане министър. Ако не друго, поне ще го слушат полицаите. Иначе те си правят бъзик с министъра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2012 г.

    25 Апр 2023 16:49ч.

    След свалянето на правителството на Орешарски, с помощта на "жълтопаветния" слугинаж и РБ на Кунева-Пръмова, правителството на ГЕРБ с подписи на техни зам. министри на документите спира строежът на Белене и ЮП. При Орешарски тръбите пристигаха и се търсеше подкрепа за 3-ти енергиен пакет, спряха и Белене. За които платихме около 2 милиарда глоби арбитраж Париж, изгубихме лиценз за площадката - нарочно бавен и изчезна оборудване за над половин милиард. Спряха чрез всяване на страх и "референдум" на местните директни доставки на нефт от Русия и Кавказ -пряко Б. А. За капак ГЕРБ ни пратиха на борсата. Подкрепените от вас ПП продължиха чрез санкциите политиката на ГЕРБ, като за подарък минахме през посредник, което оскъпи крайната цена за бизнес и потребители с 30%. Да не говорим за последното решение на кабинета ви, да зареждате неподходящо гориво от Уестинг и "складирането" му, както и изборът на Франатом, която работи по руски лиценз, т.е. натоварвате народа с минимум двама посредника, без отчитане на цени и конкурси. Изводът е: За 33 г. съсипахте България и енергетиката й, пряко населението изнемогващо от цени на ток, вода, парно, и вие за съжаление, сте част от тези процеси чрез избор на "обслужващ персонал". Турция строи 2-ра АЕЦ, терминали, газопроводи, нефтопроводи, защото Ердоган мисли за народа и държавата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    25 Апр 2023 18:52ч.

    Хвани единия, удари другия, не пропускай и третия - Орешарски: "Идеята за седми блок на АЕЦ Козлодуй датира от времето на първото правителство на ГЕРБ и Борисов, което през 2012 спря проекта “Белене”. Създадена беше дори проектна компания „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ ЕАД. Следващият кабинет на Пламен Орешарски отиде по-далеч и броени дни преди да се разпусне подписа споразумение с американската компания “Уестингхаус”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Апр 2023 16:50ч.

    Ех, благодарение на тоя златен юмрук, ни го завират все по-дълбоко, и по-дълбоко, докога ли, до изчерпване на мандата, а после яловата. Откъде у урките се взеха толкова Су25, всеки ден ги свалят като круши, а свършък няма?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2012

    25 Апр 2023 17:20ч.

    Да добавя, благодарение на ГЕРБ и посочените от вас ПП, дългосрочните договори с Русия бяха окончателно прекратени. Не говоря за Костов и продадените реактори на Шкода, за които плащахме на ден наем на чужди държави за складиране 15 000 долара дневно. И откога "ултимативна нота" е задължителен документ в икономическия живот на дадена държава? Ако утре "евроатлантическите" ви "партньори" издадат Указ да скочите дружно от Аспаруховия мост в името на синергетичните ви "въжделения", ще скочите ли? Разбира се, народът плаща, но ви интересуват повече семеен кодекс, домашно насилие, концесии, БНБ, евро, води - за да досъсипете окончателно България. А загуби вода 60%, сградни инсталации, фалити на малки и средни предприятия, поради високи цени, инфлация, дългови спирали. За тях и дума не обелвате. Да не говорим за Прогресивен Данък. Данъкоплатец с 4000 лева, плаща колкото милионер с доход милиони левове. Няма таван на печалби, борба със спекула и др. Няма проблеми, по-важни от опоскването на резерва - евро, концесии и ЛГБТ обучение в училищата? Само за предателството Македония, трябваше да си подадете оставката от морална гледна точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ббббб

    25 Апр 2023 18:25ч.

    Упралаващите направят някаква поразия, която рефлектира пряко върху положението на българите, пък после се бият в гърдите как ни изваждат от кризите, които сами създадоха. И какво значи зелено бъдеще, та ние все по-вече затъваме в тинята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    25 Апр 2023 19:04ч.

    Нямам време да търся сега, но по спомени, с азерския май се занимаваше приятелката на ББ Цветелина Бориславова по времето на ББ? Защо Радев сега си приписва заслугите за азерския газ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    25 Апр 2023 19:12ч.

    И кой предложи харвардците, дето докараха държавата до това положение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    25 Апр 2023 19:31ч.

    Кики и Кокорка не успяха, РРадев ще ни довърши като държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    25 Апр 2023 19:40ч.

    А ако се върнем години назад,какво ще кажеш а,Радев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    25 Апр 2023 20:58ч.

    Нашите "партньори" вече доставят снаряди с обеднен уран за Украйна: https://rusvesna.su/news/1682439505 . Очевидно е, че радиацията, пренесена по река Днепър, ще засегне всички черноморски държави. Но нито едно правителство не реагира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    25 Апр 2023 21:29ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА на р. радев вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @old_beggar

    26 Апр 2023 3:33ч.

    На шайката ще започне да й пука, когато всички гласуват за Възраждане. До тогава боко и кико ще си разиграват коня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благодаря Ви, Читател

    26 Апр 2023 7:33ч.

    Ако в Русия имаше достойни управляващи щяха да отговорят реципрочно на Британия, и да им върнат изпратеното. За пореден път се убеждавам, че прозопадното руско лоби води Русия към "унищожението" респективно и България. А България можеше да изпрати поне "протестна нота" по отношение на Черно море. Те ще ни тровят, а ние ще им плащаме проценти от БВП и целуваме обувките за същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи