Радев пред синдикатите: Ако партиите постигнат консенсус, ще бъде внесен нов бюджет

Радев пред синдикатите: Ако партиите постигнат консенсус, ще бъде внесен нов бюджет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако партиите постигнат консенсус, ще бъде внесен нов бюджет. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Оценявам и споделям напълно вашата загриженост и тревога за сериозната инфлация, която е в страната и за доходите на хората, за предстоящата зима, за най-уязвимите и как те да бъдат подкрепени, за това, че търсите диалог с всички институции, от които зависи това да се случи, каза държавният глава.

Президентът поздрави синдикатите за това, че в трудни моменти отново са на страната на българските граждани. Поздрави ги и за активната им позиция в тристранния съвет. 

Пламен Димитров от КНСБ поиска от президента - страната ни да има редовен кабинет, както и доходите да догонят новите ценови равнища от инфлацията.

"Но това не променя необходимостта да имаме бюджет за 2023-а година, независимо дали от служебен или редовен кабинет, а не удалжаване на настоящия", настоя синдикалният лидер. "Без него няма да могат да се приложат социални мерки за подкрепа на хората и бизнеса", посочи той.

"Няколко пъти съм настоявал да има бюджет, но в края на краищата бюджетът е финансовият план, които изразява политиката на правителството и парламентарното мнозинство, а такова в момента няма. Не е работа на служебно правителство да прави политика по доходите на хората", настоя на свой ред Радев.

По думите му досега служебно правителство никога не е внасяло Закон за държавния бюджет, но е внасяло актуализации към годишния бюджет.

"В момента знаете какво е състоянието на НОИ, за да се стабилизира и тази институция, не, че нашите пенсионери не заслужаат, напротив, но са важни механизмите за това увеличаване", категоричен бе президентът.

Румен Радев отсече, че държи на разделението на властите, "да не давам повод за скепулации, че президентът се стреми към цялата власт".

"Има страх в партиите да вземат властта през зимата, а това не е честно към българските граждани, защото в трудни времена е честно да се поеме политическа отговорност. Това е още един стимул, подканване към партиите да влязат в роля, да намерят диалога и консенсуса, за да има редовно правителство с ясна политика за развитието на икономиката и доходите на хората", обърна се той към партиите в парламента.

Разговорите на "Дондуков" 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната: "За повишаване на доходите и запазване на работните места", парализирал София с митинг и автошествие.

Основното искане на дошлите под знамената е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера.

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    11 Ное 2022 15:44ч.

    Боко колко плати за митинга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Патерицата на Боко

    11 Ное 2022 15:53ч.

    Пламен Димитров иска това, което иска неговият покровител от Банкя. Ако Боко му каже да си трае - трайка си. Ако му нареди да реве - реве! "Искааам правителство!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк -16 иска правителство на всяка цена,

    11 Ное 2022 16:07ч.

    защото не е сигурно, че на следващите избори ще се формира такъв антинароден парламент като сегашния. А това означава, че Козяк-16 може да изпита затруднения за изпращането на български войници и офицери на Източния фронт. Затова на Бай Хуй Боко му се подхвърля кокалче-индулгенция - Бай Хуй да направи правителство на ПП и ДБ, с подкрепата на ГЕРБ-СДС и на ДПС. А "На проста глава кур се набива!" (Боко за Радев)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те само да имат късмет да пробват мобилизация

    11 Ное 2022 17:02ч.

    Що население няма търпение да лентова бойни патрони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    11 Ное 2022 18:00ч.

    Читатилю, не се взирай в дребнотемния текст на дописката, а снимката внимагелно изучи! На нея виждаш Седящия въздушен пешеходец, възседнал стол от епохата "Зүчийн улс". Поантата е върху клинописното писмо, което украсява неговата периферия. Ето и преводът на български: "Канабис сюбиги еба мамата на стария си дом. Разруши го до темели, продаде тухли и кермиди. Закла буюк стада овце, кози, осалами конете и магаретата, наеба чобаните и в робство ги изпрати. Купища меджиите спечели. Пропи ги и пръсна по курви с напращели ненки и задници. И олани си докара, дето изкусно свиреха с кавали затикнати в женствено едрите си задници, същински месечини в 14-тия ден. И като се заобиколи с верни пишколапци ... (Тук главата на Седящия Въздушен пешеходец закрива следващите две изречения).. Човек и добре да живее, му се ебава мамата от зли доктори и клинични пътечки, осеяни с трупове на преснопредставили се бабички. И нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. И да забрави имената на всички сюбиги седели и пърдели върху изписания стол. Покайте се, защото се приближи царството небесно. Амин!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи