Радев пред ГЕРБ: Имате голяма отговорност за съставяне на кабинет, но няма изискване да пращаме оръжия на Украйна

Радев пред ГЕРБ: Имате голяма отговорност за съставяне на кабинет, но няма изискване да пращаме оръжия на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Да не се отменя търга на служебното правителство за газа. Това предупреди президентът Румен Радев по време на срещата си с представители на ГЕРБ-СДС. Това е първата от консултациите, които държавният глава провежда с парламентарно представените политически сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

За първи път срещите са разсрочени във времето, а не в един ден, както досега. Няма график, а президентът предупреди, че ще бави процедурата, за да даде време на партиите да се разберат.

Също за първи път почти целият разговор на Радев с ГЕРБ се излъчваше на живо. От партията на Бойко Борисов бяха изпратили шестима свои представители - Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов, Деница Сачева, Делян Добрев и Костадин Ангелов.

По време на разговорите избухна спор между президента Румен Радев и депутата и бивш министър на външните работи Даниел Митов. Темата бе внесеното от ГЕРБ - СДС проекторешение за предоставяне на оръжие за Украйна, а полемиката започна след въпрос на Радев към Даниел Митов как вижда предоставянето на оръжие на Украйна.

Бих наблегнал на термина военно-техническа подкрепа, подчерта Митов. Закъсняхме, сега трябва да измием този срам, смята депутатът от ГЕРБ.

В сътрудничество с МО трябва да видим какви наличности можем да отделим и естествено, да започнем разговори с нашите съюзници. Следим т.нар. ленд-лиз, но българското правителство трябва да знае какво да поиска по програмите за заместване, продължи Даниел Митов.Той обърна внимание, че България няма посланик в НАТО.

"България не стои добре в рамките на НАТО и не се възприема като силен член на евроатлантическата общност", продължи Даниел Митов.

Радев реагира на констатацията: "Дали сме силен или слаб член зависи от нашия военен капацитет и от нашата съвместимост. За десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, за да изнасяте сега. България закъсня с 15 години с модернизацията на армията", каза държавният глава.

Митов от своя страна заяви, че разнопосочното говорене от страна на институциите дава основание да ни смятат за слаб член на алианса. Имайки предвид, че кабинетът на Кирил Петков е заемал много проукраинска позиция, докато Радев смята, че даването на оръжие би ни направило страна в конфликта и е опасно за България.

Президентът обърна внимание на това, че ходи на срещите на високо ниво на НАТО и на ЕС и никъде не е чул укор към България.

Няма изискване страните да предоставят оръжие на Украйна, подчерта Румен Радев. И изтъкна, че неговата работа като върховен главнокомандващ е да не допусне намаляване на отбранителния капацитет на България.

"Нямаме новите самолети, нямаме новите кораби, нямаме новите 3D зенитни системи, нямаме новите бойни машини", продължи със задочните укори към управлението на ГЕРБ Румен Радев.

Затова Десислава Атанасова се намеси в спора, като припомни колко пари за армията са дали трите кабинета на Бойко Борисов. "Да кажете, че над 5,2 млрд. лв. са тотално неглижиране на българската армия, не е коректно", обърна се към Радев Атанасова. И на свой ред попита колко инвестиционни разходи за отбрана е направило служебното правителство, в което участва Кирил Петков. Тя подчерта, че служебното правителство ще получи подкрепата на ГЕРБ за още 8 самолета F-16 блок 70.

 

Нужно е правителство, което да поеме отговорност в тези трудни времена, заяви в началото на разговорите с ГЕРБ - СДС държавният глава. Президентът припомни, че редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат.

"Това, което непрекъснато повтаряте - приемането на еврото, е невъзможно с управител на БНБ с изтекъл мандат", подчерта Радев.

В отговор на това Делян Добрев заяви, че е скептичен относно способността на 48-ото Народно събрание да избере нов управител на БНБ. Помолен от президента, Добрев представи и антикризисните мерки на ГЕРБ-СДС, които според партията не трябва да изискват пари от бюджета, но ще подействат "като Ред Бул на икономиката".

От свожя страна Томислав Дончев увери, че "Възможности за сформиране на правителство в рамките на този парламент има. Въпросът е, че партиите колективно са попаднали в рововете, които са издълбали помежду си в последните години. Политическият егоизъм е взел връх, опасността от нови избори е налице и за съжаление властват тънките сметки кой каква полза може да извлече от създадената ситуация".

"За нас възможните варианти са обединени върху принципи, а не от аритметически мнозинство. От водените разговори до момента не мога да отговоря положително, че има потенциал за сформиране на управляващо мнозинство от партии, които стоят зад общи принципи и цели. Дали би могло да има? Би могло, има процеси на отрезвяване. Ние ще положим всички усилия", увери Дончев.

"Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза", заяви в началото на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предсрочния вот.

"Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната", изтъкна президента. Той подчерта, че формирането на кабинет ще бъде ключово за дължината на живота на 48-ото Народно събрание.
 
"След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа сила. Това го отдаваме отчасти на разбирането на гражданите, че трябва да приключат експериментите в държавата", посочи от своя страна Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. "Положихме всички усилия за да има работещо Народно събрание. Парламентът вече работи и се провеждат изслушвания и дебати по закони", изтъкна още тя.

"Едно от основните предизвикателства ще е зимата, доходите на гражданите, заявките от някои политически сили, че този дебат за евентуален Бюджет 2023 може да се превърне в сватбарско наддаване, в контекста на това, че може отново да има предсрочни избори, е тема за сериозен дебат. Само държавническата апозиция на всички политически сили може да не ни изправя пред следващо предизвикателство на следващ етап, добави Атанасова.

Президентът посочи, че очаква да чуе от най-голямата група в парламента визията им за антикризисните мерки, бюджета, новите изтребители, военната помощ за Украйна, готовността за работа по плана за устойчивост и възстановяване, смяната на ръководствата в редица важни институции в държавата, чийто мандат е изтекъл. "Приемането на еврото не може да се случи от управител на БНБ с изтекъл мандат", категоричен беше той.

Румен Радев подчерта на старта на консултациите, че очаква партиите в парламента да поемат отговорността си и да не се допуска грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата дейност на Народното събрание.

"Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния предизборен елемент, и дали той ще даде възможност за изпълняване на приоритетите. Или ще отидем на 3% дефицит, или на 6.6% в пълно нарушение на Маастрихтските критерии", посочи Радев.

Делян Добрев представи по време на консултациите седемтте антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе в парламента. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. ", информира Добрев.

Източници: dariknews.bg, бТВ, "24 часа", epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • лалю

    26 Окт 2022 14:46ч.

    A сега не се праща оръжие и боеприпаси в Украйна? Заводите за къде произвеждат военна продукция радев дали знае? А "лицемерие" знае ли какво е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Окт 2022 15:32ч.

    "A сега не се праща оръжие и боеприпаси в Украйна?" - Не. Поне като държавна политика. Иначе от къв зор искате закон за това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    26 Окт 2022 16:19ч.

    Ти правиш ли разлика между "продава" и "подарява" ? ГЕРБ и ДБ искат да го подарим, т.е. да го платят данъкоплатците. Справедливият вариант е да го платят от ГРОБ и (про)Дай България, и ти включително, от личните си средства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    26 Окт 2022 18:01ч.

    Заводите ни продават чрез договори, сключени преди повече една година. Не подаряват продукция. А и какво да им дадат? Леко стрелково оръжие, муниции и части. Не правим нито танкове, нито бтр-и.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българка

    26 Окт 2022 14:47ч.

    Точно така.НИКАКВО ОРЪЖИЕ!!! Не давам живота на децата в чужда война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българка

    26 Окт 2022 14:51ч.

    НИКАКВО ОРЪЖИЕ. Митов ще участва ли в чуждата война или ще прати на смърт децата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    26 Окт 2022 15:02ч.

    Мисля си - колко са пропаднали фашистките ятаци щом натовския генерал се опитва да ги озапти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    26 Окт 2022 15:07ч.

    Г-н Президент, с това изказване "за липса на изискване" въвеждате геппсовете в ненужно заблуждение. Ще решат, че по неоповестени причини от козяк е издадено някакво ново разпореждане, което за зла беда не е стигнало до тях. Излишен шум!! Я вижте оцъкления и психясал красивитет - днес пак натъртиха за условията им: 1. ДАВАНЕ ОРЪЖИЕ! Оттук спрях да чета, но козяк е твърд като витошка морена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анонимен

    26 Окт 2022 15:14ч.

    да връщат веднага мандата и да заминават за фронта а ние чакаме избори 2023 г

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бачкатор

    26 Окт 2022 15:18ч.

    Никакво правителство с ГЕРБ. Яташки фатмаци на Козяк. Как не ги е срам пред дедите им, червени комунисти. Как лесно сменят господарите си нагаждачите. ГЕРБ е гробът на територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно има двоен стандарт

    26 Окт 2022 15:27ч.

    на говорене за въоръжаването на У. Дайте да дадем е политическият и медиен дискурс. Не може да ви заставим да дадете, защщото ЕС не е военна структура и по замисъл – миротворец е фактическото и правно положение на нещата. Румен Радев го цитира, защото е вярно. Големите не си говорят така. Политическите плебеи ...те лаят, пазят сайбията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГАГА

    26 Окт 2022 16:17ч.

    Цялата тази политическа измет трябва да се прати на заслуженото й място - политическото бунище. Повече от 70% от народа не ги искат изобщо да ги видят, те се напинят да изпълняват еничарските си задължения заради козяшката копанка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЮРО

    26 Окт 2022 16:19ч.

    Я, гербавите се оказаха и профашисти. Бравос. Така добре се вписват в съвременна Юропа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    26 Окт 2022 16:49ч.

    Аман от войнолюбци! Що за наглост и безумие е това да се иска даване на оръжие?! Как не се намери нормален политик и/или държавник, който да търси начин за преговори и мир!? Митовци да грабват оръжие и марш на фронта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рече и отсече

    26 Окт 2022 17:46ч.

    "Приемането на еврото не може да се случи от управител на БНБ с изтекъл мандат"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    26 Окт 2022 18:04ч.

    Герб решиха да дават военен урок на генерал?! И той ги насоли с право. Какво оръжие да дадем? Може би онова в двора на Военно-историческия музей? И никой няма да ни подари друго, само защото сме в нато!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    26 Окт 2022 21:00ч.

    Смисълът на този натиск за даване на оръжие не е самото оръжие. Точно ние едва ли можем да помогнем реално . Смисълът е официално да се позиционираме на "правилната" страна, официално да козируваме на когото трябва. Затова натегачите от красивитета не могат да си намерят място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    26 Окт 2022 21:06ч.

    Президентът се опитва да запази малко по-достойна позиция, но не му позволяват. Гледах как Даниел Митов едва си намираше място от яд и нетърпение. Наистина такова слагачество е трудно за понасяне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле, колко много букви без смисъл

    26 Окт 2022 22:39ч.

    Ехо, БКП, стига вече метаморфози. То не беше СДС, Царски възход, Герп, дсдпс, патриоти и всички други еднодневки, стига вече. Направете закон за партиите, такъв че партия която не води партиен живот, няма право да участва в избори. И премахнете субсидията, че станаха милионери от политика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без субсидия отиват при чичишорош или си правят фондация "40%по ЗОП"

    27 Окт 2022 8:46ч.

    Политиката и управлението са най-важната и скъпа човешка дейност, трябва да бъде добре обезпечена. Иначе тя сама ще си намери "другаде", стават зависими и всичко пропада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи