Радев: Правителството да вземе отношение към заплахите срещу българи в "Миротворец". Така, както направихме ние за Христо Грозев

Радев: Правителството да вземе отношение към заплахите срещу българи в "Миротворец". Така, както направихме ние за Христо Грозев

Президентът Румен Радев коментира включването на още български граждани като "врагове на Украйна" в печално известния украински сайт "Миротворец":

Против съм да бъде заплашван с убийство който и да е български гражданин. Когато имаше заплахи към журналиста Христо Грозев, държавата се задейства моментално и от всички институции, заедно със службите и нашите партньори направихме така, че да гарантираме сигурността на българския гражданин. Очаквам и сега по същия начин българското правителство най-сетне да вземе отношение и ако са верни сигналите за списък с български граждани под заплаха в украинския сайт „Миротворец“, трябва да има действие. Всеки български гражданин трябва да бъде защитаван, когато е под заплаха неговия живот и сигурност.

Сайтът „Миротворец” е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г. Сайтът се обявява за „интернет представителство на Центъра за изследвания на престъпления против основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на гражданите”.

„Миротворец” нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на също развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След смъртта им върху техните снимки в „Миротворец” се появява диагонален надпис в червено: „Ликвидиран”. Разделът със списъка на хора на този сайт носи многозначителното наименование „Чистилище”.

Преди няколко дни СБЖ излезе с позиция по повод включването на журналистката Диляна Гайтанджиева в зловещия списък на "Миротворец":

През последните дни сред колегията основателно нараства възмущението и тревогата от разгласената вест, че печално известният украински сайт „Миротворец” е включил наскоро в списъка си с „врагове на Украйна” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 г. със „Златно перо” на СБЖ за свои международни журналистически разследвания. „Миротворец” я клейми за нейни разследвания, свързани с Украйна.

Напомняме, че в зловещата листа на „Миротворец” от 2018 г. фигурират и още български журналисти, нарочени за разправа заради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на СБЖ, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков и други. Там са включени и други български граждани – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други.

Съюзът на българските журналисти настоява българското правителство и компетентните органи да информират обществеността у нас какво е предприето, за да бъдат защитени правата и сигурността на българските граждани, сред тях и журналисти, включени в списъка на „Миротворец” и изложени на повишен риск чрез разгласяване на личните им данни. Изискваме властта да гарантира защитата им.

Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо ниво, а ако не е повдиган – защо не е и кога ще бъде сторено това.

Апелираме към Комисията по култура и медии в Народното събрание спешно да излезе с позиция относно казуса с включване на български журналисти в чуждестранен списък със заплашващо правата и сигурността им внушение. 

Също така СБЖ настоява българските представители в структурите на Европейския съюз да поставят най-решително въпроса за съществуването на сайта „Миротворец” в държава, окуражавана в стремежа ѝ за бъдещо членство в ЕС. Чрез списъка си този сайт нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани."

 

 

 

Коментари

  • Американците се бъзикаъ

    19 Юли 2023 20:52ч.

    С робите со от Уркостан. Радев е само говорител на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо е примитивен кьопек, който едва ли

    19 Юли 2023 22:54ч.

    некой ще жали , освен майка му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мимето

    19 Юли 2023 21:13ч.

    Там е работата, че случаят с Христо Грозев се оказа малко въздух под налягане, защото стана ясно, че нито Русия води дело срещу него, нито името му фигурира в Интерпол за издирване. А и там ставаше въпрос за държавни органи и съдопроизводство. В случая с "Миротворец " става въпрос за тероризъм, за ликвидиране на хора за възгледи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментатор

    19 Юли 2023 21:13ч.

    Радев: Правителството да вземе отношение към заплахите срещу българи в "Миротворец". Хубаво, г-н президент, ама сайтът Миротворец не е от вчера. И не от вчера имена на български граждани са на този сайт. По-рано трябваше да се реагира. Медиите също имат вина - колко хора в България знаят за този сайт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То е крайно време и тебе

    19 Юли 2023 21:15ч.

    Да те сложат там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    19 Юли 2023 22:09ч.

    Здрасти, Урко !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Колев

    19 Юли 2023 21:17ч.

    В този сайт всяка втора новина за Радев. Същия евроатлантик като останалите, човека, който докара шарлатаните, въведе зеления сертификат, сключи договора за вторите Ф16, сключи договор за американско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй, изгаври се с подписите на 604 хиляди българи и не свика референдума и още и още. С една дума фалшивата алтернатива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    19 Юли 2023 22:05ч.

    Ако И сега правителството на смачкaната дървeница денков НЕ реагира, ще отпаднат всички илюзии, че това е българско правителство, а не укpoпо-американска колониална администрация. В такъв случаи трябва да се използват всички законни методи то да бъда свалено от власт и всички негови членове да бъдат съдени за държавна измяна. Ако законните средства не свършат работа, това ще означава, че И в парламентът се извършва държавна измяна. Тогава остава едно - народът да свали престъпниците на власт. Това право на всеки народ е заложено в преамбюлът на Всеобщата декларация за правата на човекът. Не знам дали хората осъзнават изцяло в какво положение се намираме. Държавата ни вече фактически е спонсор на тероризма, финансирайки и въоръжавайки една очевидно терористическа държава !!! Въпрос на време е да бъдем обявени и за споснор на тероризма де юре, защото всъщност повечето държави по света подкрепят Русия и ще я подкрепят още по-явно, когато войната свърши... и Русия и нейните съюзници очевидно ще имат мнозинство в ООН. Как после ще се освободим от това клеймо? Да не говорим за издънките на денков, например одобрението за предаване на терористите на касетъчни заряди, въпреки че България е страна по международна конвенция, забраняващи този вид оръжия. Дори САМО заради това денков трябва да носи наказателна отговорност по разделът от НК за престъпления спрямо обичаите за водене на война. Да не говорим и за това, че правителството на държавтата измяна дават оръжие на тези, които убиваха Българи в Бесарабия и сега се заканват да убиват и Български граждани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • луд гидия

    19 Юли 2023 22:18ч.

    Той не е никаква смачкана гнида (Денков). Той е веселия жабок Кермит. Хайде да се костюмираме, хайде да се нагримираме. Започва кукленото шоу. Кукленият кабинет с куклените научни степени, с куклените политици манекени костюмирани, с кукления речник. Започва кукленото шоу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Партньорите това измислиха.

    19 Юли 2023 22:24ч.

    Миротворец - за общественици, и Магнитски - за политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ястреб със заешко сърце

    19 Юли 2023 22:37ч.

    Магаренко уж министър на войната, а се оказа голямо шубе. Никаква заплаха не е отправяна, просто един от народа му обясни какво бъдеще сам си гради, щото той е тотално заслепен от поста на който го катапултираха и не осъзнава какво прави

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    19 Юли 2023 23:22ч.

    Тагаревич осъзнава, че може да изкара на наш гръб много негривни и после да избяга на някое хубаво местенце. Въпросът е дали така ще стане. Бъдещето ще покаже. Аз бих предпочел справедливостта да победи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    19 Юли 2023 23:38ч.

    малко уточнение - въпросният христо-не-знам-кой-си не е българин. всякакъв друг, но не и българин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи