Радев посрещна Илхам Алиев с 21 артилерийски салюта

Радев посрещна Илхам Алиев с 21 артилерийски салюта

Следвайте Гласове в Телеграм

Започна официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в България. Той е у нас на двудневна визита по покана на президента Румен Радев. Това е четвърто посещение на Илхам Алиев у нас след визитите му през 2005 г., 2009 г. и 2015 г.

Президентът Илхам Алиев беше посрещнат от президента Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския представителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при изпълнението на  националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите приеха строя на  почетния гвардейски караул. Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Сред присъствалите на церемонията бяха служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията  Христо Алексиев,  служебните министри на външните работи и на икономиката и индустрията Николай Милков и Никола Стоянов, представители на администрацията на президента.

След церемонията по официалното посрещане, на „Дондуков“2 президентите Радев и Алиев ще проведат среща на „четири очи“, ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан, след което държавните глави ще дадат съвместни изявления за медиите.

Двамата президенти ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата. 

Програмата на посещението на президента Алиев предвижда също участие в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Азербайджан е стратегически партньор на България в усилията за постигане на реална диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна. В момента страната ни има договор с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб.м природен газ годишно, сключен от „Булгаргаз“ през 2013 г. По силата на споразумението доставките започнаха през 2020 г. и са за срок от 25 години. Количествата бяха договорени още през 2008 г. при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в пълен обем природен газ от Азербайджан с пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Радев посрещна Илхам Алиев с 21 артилерийски салюта

  30 Sep 2022 13:25ч.

  Че с първите 20 не можахте ли да го улучите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Sep 2022 18:10ч.

  А-а,не така - нашите,и то потомствени диктатори не са диктатори.Тях ги къткаме,цалуваме,молим им се и им падаме на колене.А ако не дават газ,ще оближем праха под подметките им!И всичко това е политкоректно и евроценностно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Sep 2022 13:46ч.

  Напоследък Радев се среща с най-кръвожадните хора на света - беше в Саудитска Арабия, сега хитрата лисица Алиев. Утре ще посреща една кръвожадна женичка и едни съседи, които смятат България за досадна случайност. Много лош избор на компания. И на всичко отгоре 21 салюта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аведис

  30 Sep 2022 14:06ч.

  Кеворка, Хампарцуто, Киркор и Гарабед какво ще кажат по въпроса?! Или може би те лично са зареждали със снаряди оръдията за салютите?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев, национален предателю, да вриш в катрана при англосаксите

  30 Sep 2022 14:25ч.

  Амин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  30 Sep 2022 19:56ч.

  Дано се сети, утре да посрещне Сурсула не къпан и не бръснат, та да й грабне сърцето от раз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи