Радев поиска участие на България в управлението на порт Александруполис

Радев поиска участие на България в управлението на порт Александруполис

Президентът Румен Радев се срещна с представители ръководствата на компаниите "Gaztrade" и "Copelouzos Group", за да обсъдят доставките на газ до нашата страна през Гърция. На разговора присъстваха също премиерът Гълъб Донев и енергийният министър Росен Христов, съобщава Нова телевизия.

„България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е важен не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, но е от особено значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите и в региона чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция”, заяви Румен Радев.

Той подчерта, че всичко това изисква терминалът да бъде свързан с междусистемната газова връзка IGB, която България очаква да заработи до 1 октомври. Аучастието ни в терминала ни гарантира около 500 куб. м природен газ годишно.

„На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за увеличаване на доставките на втечнен газ през Гърция в краткосрочен и дългосрочен план и възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис”, каза още Радев.

Това е дългосрочно партньорство, отбелязаха от гръцката страна. И допълниха, че изпълнението на проекта се движи в срок, забавяне не се очаква и той ще бъде завършено догодина.

Междувременно се очаква “Газпром” да отговори на България дали ще се върнат на масата за преговори. Според енергийния министър това трябва да се случи най-късно днес. 

В края на миналата седмица правителството официално влезе в контакт с руската компания. Целта на евентуалните преговори е Кремъл да възстанови доставките на природен газ към България в рамките на настоящия договор. От ресорното ведомство ще настояват за промяна в механизма на плащане, както и за удължаване на доставките до края на отоплителния сезон. 

Източник: Нова телевизия

 

 

Коментари

  • j.jelevban-като се роди гърк

    29 Авг 2022 12:39ч.

    Евреите плачат.В момента гръцките корабособственици правят милиарди от превоз на руски нефт,бензн,нафта. Ще се трогнат за ЕС и България ама друг път.Поправете ме ама мисля че руската газ за Гърция през България си тече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-грешните сметки

    29 Авг 2022 12:44ч.

    Да стоваряме танкери в Гърция а да взимаме от тръбопровода от газа за Гърция?Е с 30% надбавка?Се правят без газпром.В договорите на Газпром има клауза за краен получател.И като нищо да затегне гръцкото кранче.Малко вероятно,нали гърция извозва руската нафта но е възможно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Радев .Радев

    29 Авг 2022 12:46ч.

    ''Защо не умря при Гренадин''Тъжна и срамна гледка за български ''генерал''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    29 Авг 2022 12:56ч.

    Смях в залата, Радеф тоя американски генерал ни докара проблем след проблем и накрая щял да оправя проблемите!?? Номера е че същия иска да влезе в голямата игра на комисионните!! Неговите хора Кирчо и Кокорчо лапат комисионни, а той само на една президентска заплата, егати и генерала!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    29 Авг 2022 13:41ч.

    Ние последния път Президент ли си избрахме, или търговски представител/посредник!?? Каква работа има българският Президент за уреждане с някакви търговци!?! Радев, пусна ли химна преди срещата? Майната му на газа, тази пасмина предаде всичко свято и малкото останало достойнство! ПОЗОР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sendar

    29 Авг 2022 16:40ч.

    Както обикновено, изпуснахме питомното, за да гоним дивото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи