Радев: Плашат с партия на президента, но ако продължават с безпринципни коалиции, алтернатива ще се появи

Радев: Плашат с партия на президента, но ако продължават с безпринципни коалиции, алтернатива ще се появи

Снимка: БТА

Преди всеки вот партийни оратори плашат с партия на президента, само и само после да може да си сглобят по-добре собствената си "сглобка“ - така Румен Радев отговори на въпроса дали е готов да излезе на политическата сцена с нов проект. Ако така продължават с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи, коментира Радев.

Дали, как и при какви условия ще се състави правителство, зависи изцяло от партиите, и аз се надявам те вече да са научили урока. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“. Държавният глава гласува на машина. „Последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици, и те сега се чудят как да си скрият срамотиите“, каза още президентът.

Българските политици, макар и по трудния начин, крайно време е да научат тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред своите собствени и партийни, заяви Радев. По думите му, това е гаранцията да има стабилно управление. Очаквам да има вече конкретни стъпки в тази посока, добави той. Отказът от защита на националния интерес води неизбежно до партийна и личността делегитимация, уронва доверието в институциите и самите устои на демократичния процес, коментира президентът Радев.

Гражданската активност не се изчерпва само с явяването пред урните, посочи президентът и добави, че гражданите трябва да помнят какво са обещавали политиците и да си го търсят. Ще спрем да ходим толкова често пред избирателните секции, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес, каза още той.

Преди всеки вот партийни оратори плашат с партия на президента, само и само после да може да си сглобят по-добре собствената си "сглобка“, отговори Радев на въпрос дали е готов да излезе на политическата сцена с нов проект, ако не се сформира редовно правителство. Крайно време е партиите да се водят и да съставят правителство, базирано на ценности, споделени програми, на това напред да бъде общественият интерес и той да бъде водещ, а не от страх, че ще излязат извън властта. Но, ако така продължават с безпринципни коалиции, рано или късно такава алтернатива ще се появи, коментира държавният глава.

„Последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици, и те сега се чудят как да си скрият срамотиите“, каза още президентът.

При всички избори някъде се появяват проблеми с машините, то е неизбежно при толкова много устройства, но машинното гласуване е една бариера срещу основния проблем в нашите избори – недействителните бюлетини, посочи Румен Радев. Той каза, че дали служебното правителство се е справило с организацията на вота може да се говори, след като приключи изборният ден.

 

 

 

 

Коментари

  • юю'ю''ю'ю

    09 Юни 2024 14:23ч.

    Борисоф: Мразя България! С Пеефски, с Христо Иванов и с Кирил Петков решихме след изборите да променим знамето на България чрез нови конституционни промени! Новото знаме ще е с цветовете на дъгата! Ще изпратим всички българи на война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Юни 2024 19:01ч.

    Проекта е готов, чака се удобния момент ........наесен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    09 Юни 2024 14:36ч.

    Крим да я кръсти Мунчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитана на колесника

    09 Юни 2024 17:52ч.

    Чий е Крим маймуно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    09 Юни 2024 19:04ч.

    с форумеца Копейкин пием от заранта, в селската ни бара се появи паламуд, надарени овчарчета се забавляват с нас. Отзаде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То “принципни коалиции” не може да има

    09 Юни 2024 15:37ч.

    Всички партии и партийки в България, са създадени от и за сметка на БКП (БСП). ДПС не се конкурира с никого и играе своя самостоятелна игра, от чуждото не взема, свойто си не дава (то е гарантирано). Всички новосъздадени партии, от самото начало крадат от БСП. БСП е вече обрана кайсия. Системата която действа е “всеки срещу всеки”, но никой не е срещу ДПС. При тая система не може да има доминираща българска партия, която самостоятелно да направи правителство и няма как да има “принципни коалиции” между враждебно настроени 330 партийки. Доган ще ви клати както си иска, защото неговата мръвка е гарантирана, а другите се бият за оглозган кокал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хах

    09 Юни 2024 15:50ч.

    За да се отстрани този цирей (след като вече е допуснато да съществува етническа партия), може само по един единствен начин - да има само една единствена българска партия, вместо гласовете на българите да се разсейват в десетки враждуващи помежду си партийки. Но като се има предвид историята на Нане и Вуте, това е невъзможно. Така че Сараят печели служебно всеки път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха

    09 Юни 2024 15:57ч.

    За да има демокрация, трябва да има поне две български партии (условно “лява” и “дясна”). ДПС не е нито едно от двете, но като се добави в микса и всичко се сговнява. Изводът е прост: Пътят към демокрация за България, минава през конституционната забрана за съществуването на партии на етническа основа. Това не се ли осъзнае, забравете за демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Axa, наивно мислене

    09 Юни 2024 16:35ч.

    Това е все едно да ти кажат, че здравото семейство е само това, в което има ясно разделение. Иначе не е здраво. Как повечето са излъгани, че "трябва да има винаги опозиционна партия, за да има здрава държава". Да, аргументите ги знаем: едните можели да се самозабравят. Нали за това уж били изборите или гражданското неподчинение? Ама друго е като има опозиционна партийка, защото така тя става меката полиция, която ужким брани интересите някаква част от народа, щото ако я няма, току виж тази част от народа грабне сопите. Същата работа като със заемите — да имаш заеми било лошо, обаче държавата да има заеми или фирмата ти — нужно било, здравословно едва ли не, учат по учебните заведения. Мислете малко, аналогии правете, вижте действителността и тогава правете заключения, които някой ви е втълпил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти какво предлагаш?

    09 Юни 2024 17:50ч.

    Да има само ГЕРБ и така до края на света? Никой нищо не ни е втълпявал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, наивно мислене

    09 Юни 2024 18:22ч.

    Много сте интересни такива. Когато ви кажат, че нещо не е добро сякаш сте научени да търсите само това, което ви се втълпява от медиите: Левски срещу ЦСКА, мюсюлмани срещу християни, ГЕРБ срещу ППДБ, САЩ срещу Русия. И когато кажеш, че едните са лоши веднага се решава, че си от другите. Ама, моля ви се, не толкова повърхностно. Ти първите записи слуша ли ги, където Киро вика, че с Бойко е враг само по медиите, а иначе не са врагове? Или пък как Коцето си приказва сладко с Бойко в парламента в почивките, виждал ли си? Всичките са от едната страна на бариерата. Народът е от другата. Избирате между това кой да ви яде: вълк и лъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опозиционната партия в Словакия

    09 Юни 2024 15:40ч.

    Печели убедително изборите за ЕП. Фицо, лапай системата.🤗😪😂🤣😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Намерила си на какво да се радваш...

    09 Юни 2024 16:35ч.

    на шарено парцалче - гей знаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    09 Юни 2024 17:16ч.

    Когато вземем властта ще ти зашием цици на гърба. Но не такива стегнати като на Мунчо, а по -увиснали като на Путя. 😁🤣😂🤗

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    09 Юни 2024 15:45ч.

    Остават 4 часа, а избирателна активност е под 18%?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • избирателна активност е под 18%

    09 Юни 2024 16:17ч.

    Значи на олигофрените като теб Часов Яр не им мърда :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    09 Юни 2024 19:10ч.

    Мен само гей прайда ме интересува

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кфкф

    09 Юни 2024 16:12ч.

    Машинно ли да гласуваме или на хартия ние, които не гласуваме....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кфкф

    09 Юни 2024 16:13ч.

    Президента предпочита машинното гласуване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сайтът на Баничарката

    09 Юни 2024 16:23ч.

    публикува информация, че най-много гласове (ябълки) има ГРОБ, следват ДПС и ПП-ДБ. Всички гласували за тези партии на войната да приготвят оръжията и мешките и да се стягат да заминават за Украйна - начело с лидерите на въпросните партии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Галя

    09 Юни 2024 16:32ч.

    Джипът на Генерала - 31.4 км/ч Теслата от Харвард - 15.9 км/ч Автобусът на движението - 14.1 км/ч Червената Лада - 9.8 км/ч Хамърът - 5.4 км/ч Опелът на възрожденците - 12.3 км/ч Новият ляв Москвич - 1 км/ч ............... Е и ? Както и да се юрите, победителят в състезанието е определен от мен !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    09 Юни 2024 16:37ч.

    Както беше ясно отдавна партията на мира се оказахте един файтон хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАБ 1500

    09 Юни 2024 16:41ч.

    Няма да усетиш как си се изпарил, олигофрене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цонка от Вгъзраждане

    09 Юни 2024 17:19ч.

    Толкоз.🤗😂🤣😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    09 Юни 2024 19:12ч.

    Както и беше ясно отдавна,партиите на войната купиха изборите с платен цигански вот. Аз например така започнах да работя за Шиши. А на магистралата съм известен и като Цонка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърева

    09 Юни 2024 17:20ч.

    Мунчо, покажи гърдички. 🤩🥳☺😍

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Юни 2024 17:24ч.

    Въпросът не е да се появи поредната партия, а да предложи и реализира смислена политика, която да възроди България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Юни 2024 17:46ч.

    Приказки от под шипковия храст... чудо е, че още се намират идиот, които да му връзват на тоя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не,

    09 Юни 2024 18:13ч.

    Чудо е че още се намират такива дето се връзват на другите двама. Но ти гората няма как да видиш зад малкото ти дърво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Юни 2024 19:54ч.

    Блажени са вярващите 🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цирк буш

    09 Юни 2024 18:17ч.

    Гледайте сега как нагласвачите от посолството на метрополията ще нагласят процентите така, че пак да бъдат поне 35% гласували минимум, а те реално едва стигат 25.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    09 Юни 2024 19:18ч.

    Отварям шампанското след половин час!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи