Радев: Петков не може да внася чуждо предложение за РСМ без свое мнение. Той не е куриер, а премиер

Радев: Петков не може да внася чуждо предложение за РСМ без свое мнение. Той не е куриер, а премиер

Президентът Румен Радев пред журналисти:

Кабинетът така и не успя да изработи българско предложение за РСМ, а сега внася френското. При това прехвърля цялата отговорност върху Народното събрание, без да заяви позиция. Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер.

Моята позиция е ясна. Изразявал съм я и на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност през януари, и в обръщения към Народното събрание и българския народ. 

Предложенията на Френското председателство определено са стъпка в правилната посока, но остават редица въпроси, които трябва да бъдат изяснени преди да се вдигне ветото. Вписването на българите в Конституцията преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, за възстановяване на разрушени паметници и знаци на българщината по тези земи, за опазване на българското културно-историческо наследство, за изкореняване на езика на омразата, за реабилитация на всички жертви и репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи. Очаквам българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес.

По отношение на призивите за представяне на доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати – още от древни времена търговията е не само с парични средства. Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа.

Правилната страна на историята наистина изисква борба срещу задкулисието, но борбата с корупцията е съдебна реформа, която спря. Много от хората, с които водихме и продължаваме да водим заедно борбата с корупцията и беззаконието, днес са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия.

 

 

 

 

Коментари

 • ЧРД на президента

  18 Юни 2022 10:26ч.

  Обаче е в грешка. Петков формално е премиер, но реално е куриер на американското посолство. Като куриер той не изразява собствена воля, а пренася чуждата. По всичко личи обаче, че Петков по принцип няма собствена политическа воля, защото е в обективна невъзможност да състави такава. С ухилена физиономия и общи приказки могат да се спечелят избори, но не може да се задържи властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че ни чакат само празници

  18 Юни 2022 10:38ч.

  Ми колкото Зеленски е куриер на същите в Украйна. Не ти ли иди на акъла, че тоя маймун държи кормилото на най-мощната машина в държавата - правителството? И какво прави с него?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колка

  18 Юни 2022 10:42ч.

  Миии, браво на американците щом успяха да отхапят огромен къс от плътта на родната мафия/златния гьол и фитоконтрола/...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Месията

  18 Юни 2022 11:24ч.

  На тези 240 АЙДУКА не им дреме нито за образование, нито за културата, нито за спекулата по пазарите. Остана им само пазаруването през парламентарната трибуна !!! Мазните борби в булгаристанският биг брадър продължават. Да избираш между тези 240 АЙДУКА, които ни докараха до тука, е като да избираш между чума и холера !!! Защото от тенекия, БАКЪР не става !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  18 Юни 2022 11:36ч.

  Според мен няма и собествена лична воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жаме шанжер (game changer)

  18 Юни 2022 10:40ч.

  Предвид предложението за отпадане на ветото на 1 държава при гласуване - разговорът по темата с Македония не може да продължи, трябва да се изясни дали наистина ще се приема това, и ако ще се приема трябва да бъде предоговорено българското членство в ЕС, ако бъде отказано или условията не ни устройват, трябва да се махаме от там ASAP.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • асо в ръкава

  18 Юни 2022 10:45ч.

  Крайно време е българските политици да разберат, че ЕС е в структурна криза, и да използват това в преговорния процес - не само за Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jamais

  18 Юни 2022 11:15ч.

  Иначе съгласен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  18 Юни 2022 10:50ч.

  Браво! Достоен президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  18 Юни 2022 11:09ч.

  Не е достоен президент, защото той има главна роля при инсталацията на тези "куриери" във върховете на държавната власт! Що се отнася до израза му, че нашия министър председател е един куриер, а не премиер, може да се каже, че са точно в десятката! Той и самият Петков снощи си каза, че дори не ги е чел (предложенията на Макрон), а направо ги предал в Парламента за обсъждане и гласуване!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил даде държавата на късо и предизвика токов удар, от който падна покосен

  18 Юни 2022 11:33ч.

  Кирил си изтупва ръцете от брашното. Чистак работа в наивна и малоумна глава. Хубаво е да му се припомни какво означава премиерския пост; Той очевидно не знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колкото по-рано

  18 Юни 2022 11:09ч.

  Напуснем това свърталище на интриги и двойни стандарти, толкова по-добре за нас. А и повод и причини имаме. Ни мъже нямаме засега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ни лук ял, ни лук мирисал !

  18 Юни 2022 11:13ч.

  А кой го сложи този куриер - за премиер ? А ? Кой, бе льотчик ? Кой си затвори очите за поста му като министър в ТВОЕТО служебно правителство ? Кой изгледа как се подиграват с Конституцията и поне два члена от НК ??? И имаш нахалството да говориш "критично" за твоето "произведение" , сякаш е нечие друго ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те разчитат на това

  18 Юни 2022 11:17ч.

  Че хората са притиснати от проблеми, и няма да могат да си спомнят кой какво е казал. За това допринасят медиите, те бълват тонове "информация", която изтрива старата в съзнанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Юни 2022 11:34ч.

  То всички в Четворната куролация са такива, дори не можем да ги наречем куриери, а курделиери и онодиери, на чуждите интереси - българският вариант на Пинко розовата пантера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - Странна тишина и безметежност в редиците наши...

  18 Юни 2022 11:51ч.

  ...липсват ми свежите опорки декламирани от правоверните евро-атлантически чираци тъдява?! Къде ли са точно днес? Може би събират сили, назубрят текстове за "битката" от понеделник нататък? Не, по-вероятно са пратени да създават вид на масовост в днескашният "парад" на Дъгата. На "борците" срещу Съзиданието, Естественото, Бога!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - Уважаемият г-н Президент е прав, но ...

  18 Юни 2022 11:57ч.

  ... тази правота нагарча. Бе за пореден път изманевриран от Козяк да приеме Негодници и да ги тропоса на управленчески позиции. И то - какви! Затуй и щетите за Държавността са неизчислими! Няма сурване на Държавата в блатото и загниване. Не, видимо тя вече е в свободно падане! В пропастта на бездържавност, немотия, гибел и разруха. С ТАКИВА- ТОЛКОЗ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кжижижигиг

  18 Юни 2022 12:06ч.

  Радев,Радев, лековерието в политиката е също голям грях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Синергитикът въобще не е "лековерен" ,

  18 Юни 2022 13:13ч.

  Tой много добре знае в кой отбор играе и кого назначава в лицето на Простото ! Лековерни сте вие, дето още вярвате в легендите за Льотчика, как бил "народен човек" , пък как мислел за хората, пък даже имаше виц, който захапаха и руските медии - как бил "човек на Москва !" ... Смех. На един такъв тип само вижте СВ-то, биографията ! И ако още не разбирате от кои е, кой е "лековерен" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • престъпления против Републиката

  18 Юни 2022 13:24ч.

  Понеделник Петков може да бъде поканен в НС, за да обясни позицията си и какво иска да постигне с това, че изпраща френското предложение без становище на правителството. Също, да обясни чия позиция е защитавал - българската или друга? Българската е ясно определена. След което да бъде арестуван, тъкмо ще стане ШОО, както казва тука един.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  18 Юни 2022 17:09ч.

  С привикването му в НСС само ще му създадат ореол на мъченик в борбата с мафията. После ще тръби наляво-надясно как той се борел сещу корупцията и затова го репресират. Очевидно е, че Петков не се съобразява с българските институции, с българските интереси, води подмолна политика и трябва да бъде спрян, възможно веднага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  18 Юни 2022 17:15ч.

  Много по-ефективно би било Петков да бъде сполетян от скоротечен сюргюн, който да не му позволи да излезе с дни от тоалетната, да върши куриерски услуги, куролации и пр. злини. Някоя торта на Линда може да се окаже с повече глутен или с особено развалени яйца и Киро става заложник на физиологията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  18 Юни 2022 13:47ч.

  Президента знае как да закове някакъв паляк като Кирчо, или Боко глупака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Teodora

  18 Юни 2022 13:49ч.

  Дали е пратил предложението по "Еконт"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  18 Юни 2022 14:42ч.

  Колега горе громи лековерността ни (другият начин за назоваване на простотията)! Щипка здрав разум и чувство за естествен избор, като разбираеми подходи в реалполитиката, никога не са излишни. Каквото, такова! Вие, нелековерниий, с приноса си май твърдите, че наш Президент трябваше да е леля Цецка, а сега онзи ... Герджиков. Замених една много неприлична дума с ... .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  18 Юни 2022 14:46ч.

  В случаят сме изправени пред малоумник, начело на изпълнителната власт, който не разбира какви ги върши и какви са последиците от това, т.е. недееспособен, или пред изключително мерзък и безскрупулен тип. Едно е ясно. Краят на тази история няма да е добър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  18 Юни 2022 14:53ч.

  Това, на което сме свидетели от действията на Петков е смешно, жалко, недостойно, глупаво, унизително. Няма такава хипотеза - получих нещо и го препратих. Съгл Констит, чл. 105 и следв. МС има право да подготвя и внася законопроекти; да информира НС за ЕС, като предварит даде пълен отчет за действията си. Препращането на Петков не поражда ангажимент за каква да е реакция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не поражда ангажимент за каква да е реакция!

  18 Юни 2022 16:02ч.

  Дубрютрю! И нещо повече: не, че не поражда ангажимент - ТО НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА! Нарушена е процедурата, нарушени са правилата. Тука говорим за Наказателен кодекс, ОСОБЕНА ЧАСТ Глава първа. Престъпления против Републиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.)

  18 Юни 2022 16:07ч.

  Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 16,02 и 16,07 от съждител

  18 Юни 2022 16:24ч.

  Измествате въпроса! Защо го правите? Ние тук отдавна говорим, че ВЕРОЯТНО в действията на премира има нещо дълбоко нередно, но опитът това да се докаже в НС, просто пропаднаха. Отнесе го напълно справедливо Минчев, който с гърди на амбразурата защити Петков. Аз визирам съвсем друга тематика! Отношениета на правителство и НС. Колект органи, с права и зад. по Конст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев

  18 Юни 2022 17:02ч.

  ... "ако всички министри работеха като К. Петков"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Френска целувка

  18 Юни 2022 17:44ч.

  Ми те французите може да изпратят на парламента и жартиерите на макарон, ама от това следва ли, че парламента трябва да си развява байраците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 112

  18 Юни 2022 20:51ч.

  Благодарение на льотчика българският народец видя и какво е това канадско-харвардски лъжец и вече комай е склонен да си върне обратно пожарникаря - хем по-малко лъже, хем нещо върши...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи