Радев: Парламентът започва с конституционна криза, силно се надявам разумът да вземе връх

Радев: Парламентът започва с конституционна криза, силно се надявам разумът да вземе връх

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Самият факт, че аз отново съм тук, а те вече взеха да свикват, не е добре. Крайно време е да намерим изход от политическата криза, в която се намираме". Така президентът Румен Радев коментира от Брюксел кризата с избора на председател на Народното събрание.

.Радев заяви, че е крайо време да се намери изход тази политическа криза, в която се намираме в момента.

Той направи връзка между политическата ситуация в България и във Великобритания, след като премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс подаде оставка. „Още един, макар и бивш член на ЕС остана без правителство", коментира държавният глава.

"Силно се надявам разумът да вземе връх, като нашите народни представители най-сетне конституират това Народно събрание. Това означава да се обединят поне около председателя на Народното събрание, за да може то да започне да функционира. Да започнем и консултациите, защото в момента и това не можем да направим. Най-важното е механизмът на работа на това Народно събрание. Ние очакваме да даде продукт, а в момента се занимава с вътрешни проблеми. Учудващо е, че още в началото на Народното събрание вместо да даде резултат, то започва с конституционна криза", посочи Радев. 

Президентът наблегна, че е много важно да бъдат приети бюджетът, както и подготвените от служебното правителство проектозакони по Плана за възстановяване и устойчивост. 

На въпрос как ще коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която намекна за унищожаване на парламентаризма и еднолична власт, Радев беше лаконичен: "Лидерите на политическите партии, особено парламентарно представените, трябва да поемат най-сетне своята отговорност и да направят така, че да привлекат така българските граждани към урните, че да имат едно много по-сериозно представителство и да не се стига дотук", допълни държавният глава. 

 

Радев е на работно посещение в Брюксел на 20 и на 21 октомври, където представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет.

Във фокуса на срещата на държавните и правителствени ръководители в Брюксел се очаква да бъдат темите за войната в Украйна, последиците от енергийната и икономическата криза за Европа, теми от външната политика на Европейския съюз и борбата с измененията в климата.

"Ще разгедаме възможностите да се разработят нови мерки и механизми за намаляване цената на газа чрез съвместна доставка на газ. Също така и нови механизми за разработване на нов индекс при ценообразуване на втечнен газ, както и чрез прозрачно и солидарно ползване на структурите. Най-важната мярка е да осигурим достатъчно много и надежни източници на доставка на газ”, каза Радев за разговорите с евролидерите.

„Тук не се обсъждат нови пакети санкции за Русия. Ще обсъдим как да се увеличи помощта за Украйна, защото е заплашена от хуманитарна криза, от ударите върху електроенергийната си система”, каза Радев. 

По думите му новата бежанска вълна от Украйна вече е факт. „В последните дни у нас са пристигнали над 2000 души. С падането на температурите – когато няма ток, отопление, ще има по-засилен трафик. Тези помощи, които се отпускат от ЕС за подпомагане на държавите, приемащи бежанци от Украйна, трябва да бъдат разгледани и като количество, и като механизъм”, каза Радев.

Относно информацията за това, че Словакия е получила системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", президентът призова журналистите да проверяват информацията си. 

„В Словакия има 2 дивизиона - немски и нидерландски, не е получила „Пейтриът". Тя няма нищо общо, освен да включи тези дивизиони в своята ПВО. Тепърва трябва да си доставя „Пейтриът". Това ще стане след доста време”, каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос във връзка с информацията, че само Словакия и България имат ракети С-300.

Източници: dariknews.bg, "24 часа", NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

 • тъпотията е сила

  20 Окт 2022 16:41ч.

  а Зеленски кога ще поканим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелена трева

  20 Окт 2022 16:43ч.

  Надай се коньо на зелена трева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  20 Окт 2022 16:46ч.

  Със 70% негласували нямате представителност, нищо не може да направите и докато политическите субекти не се променят ще е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  20 Окт 2022 16:50ч.

  Няма как да се очаква разум от случайни хора, пребиваващи в НС единствено за заплати! Вдигане 10% бариера за влизане в НС, образователен ценз и специфичен опит. Това е единственото спасенеие от непрекъснатите избори, за които се харчат милиони левове на данъкоплатците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • премисли за 10% бариера

  21 Окт 2022 1:03ч.

  С 10 значи влизат само козяшки машинници.Защо не 0 бариера,нека пъстра черга,за да са представени повече общ.кръгове и съсловия; плаващи пясъчни мнозинства -няма да минават мизерии с гласуване под строй,край на партийния феодализъм.По-чести избори,плебисцити,референдуми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Висок Ток

  20 Окт 2022 16:54ч.

  Да обобщим евроценности на президента: ..очакванията са за "продукт". А продукта: - парите от плана за възстановяване - бюджета И двете са продънени каси от които се краде като за последно. Ало, президента, сори, ама на мене такъв "продукт" не ми трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румен Мустафа Радев

  20 Окт 2022 16:55ч.

  @дниците на Д. Митов и А. Василев са национално богатство за всеки, който иска да ги посети за удовлетворяване на „човешкките потребности“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Окт 2022 17:02ч.

  Да де... взима връх, ти създаде тази криза - оправяй се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Окт 2022 17:02ч.

  Какво по-напред да кажеш в 5 реда?! Не вярвам точно сега г-н Синергия да иска държане на властта. Сигурно би предпочел г-н Нато да държи, пък той да шушне нещо отстрани (на ухо)! БСП позеленява и пожълтява - от жлъчка и злоба! Това действително е само ниновски проект вече! Тя си мечтаеше да има партия и президент под ръка, които да активира с натискане на копче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Окт 2022 17:05ч.

  Дори имам ясен спомен - как се активира президент с натискане на копче. Вяно е, че демонстрацията я направи БХ на пресконф. при избора на Пастирката. Дори уточни, че и магаре щяха да изберат потурковците, стига да е било посочено от Него! После посочи отблизо челото на Пастирката и нареди: Реви, магаре Марко! И магарето рева 5 годин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Окт 2022 17:08ч.

  Та е много вероятно и Нинова да си е пожелала подобно нещо. Със сериозно основание си е задала въпроса: С какво аз да съм по-лоша от БХ?! И е права - тя поне знае как да си строи мислите и приказката, идиотщини не приказва, а БХ основно с това се занимава. Е, още не е приет в Кралския Шекспиров Театър, но това е само заради факта, че не е кандидатствал! Разбираме драмата на Нинова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Окт 2022 17:13ч.

  Заключение :)) Нинова подаде заявка да монтира бутон на Радев, но не и бе разрешено! Радев сам си монтира бутон, един път синергетично го натиска, друг път кримски не го натиска. Това е малко объркващо, но само за тези, които не внимават. Ако изходим от чистата теория и документалните твърдения, че видите ли, ОТАН била отбранителна, Радев е логичен и последователен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  20 Окт 2022 17:18ч.

  Той не иска "враговете", които и да са те, да ни хванат по бели гащи! Дважди повече не иска да воюваме, защото той чудесно има представа какво е война, за огромната разлика от онесвестения красивитет, от рискуващи килия при Ставри, които заради защита на грантовете и собствената си лудост е готови на всичко. А отан и членовете му стават само за приспивни детски приказки - колко са добрички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На посещение

  20 Окт 2022 17:38ч.

  Или на инструктаж? Не може да има народно събрание, без преди това изборите да са били честни. А честни са тези избори, които се провеждат по закон, който да защитава българските ГРАЖДАНИ, тези които живеят в България и си плащат данъците тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан д-р Чолаков

  20 Окт 2022 18:33ч.

  Така е като не поканихте Зеленски да ви произнесе реч облечен по зелен потник. И Кулеба можеше да поканите мискини такива ама глави-дървени....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  20 Окт 2022 19:04ч.

  "Разумът да вземе връх" е силно утопично. Радев го казва само от благоприличие. По- тъжно и жалко НС едва ли е възможно. Единственото, което можаха да вземат като решение досега беше за " медиаторите" Паси и Плевнелиев, и което не можаха да вземат / слава Богу/ за откриващата реч на Зеленски. Нищо не говори за наличие на разум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Портиерът на американското посолство е заповядал на слугата си румен мустафа радев да

  20 Окт 2022 22:42ч.

  ... връчи третия мандат за съставяне на колониалната администрация лично на Херо Мустафа. https://afera.bg/wp-content/uploads/2022/10/HERO885.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи