Радев: Палежът на културния дом е поредната провокация в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония

Радев: Палежът на културния дом е поредната провокация в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония

Институциите в Република Северна Македония (РСМ) трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство. Това се посочва в позиция на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента.

Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония, посочва президентът. Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тя намираше години наред израз в рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места, тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни, отбелязва Радев.

Неслучайно България поставя като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата, посочва президентът Радев. Той изразява съжаление, че и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на тези основополагащи критерии на демокрацията.

Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ, решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ, пише Румен Радев в своята позиция до медиите.

Днес, когато усилено търсим да преодолеем трудностите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство, нито да осакатява и ограничава двустранните ни отношения, посочва още държавният глава.

Източник: БТА

 

Коментари

  • няма да стане вашата! тчк.

    04 Юни 2022 20:39ч.

    Радев каза, че няма да ходи в Париж, понеже няма промяна в обстоятелствата. Сега има влошаване на обстоятелствата. Не може ли официално да бъде отказана визитата на Шолц в България - просто да не си прави труда да идва, никой няма да го приеме, никой няма да говори с него. Нагли "дипломати" като него и Макарона заслужават така да се общува с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • германоцентричния модел на Вселената

    04 Юни 2022 20:41ч.

    И цялата тема отпада и няма да бъде обсъждана повече, докато не почне на нас да ни изнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    04 Юни 2022 20:59ч.

    Колвга, дали троемореца ще ходи в париж, или няма да ходи е функция на г-н бай-джон чорньий, И.Д. портиер на козяк фъкстийн, изобщо си преразгледайте концепциите и теориите, БГ е окупирана краварска кочина и нищо повече. Тчк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    04 Юни 2022 20:52ч.

    АТО за тия сепари или Специална операция за десърбоманизация :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не трябва да поддържаме дипломатически отношения нито с БЮРМ, нито със Сърбия

    04 Юни 2022 20:56ч.

    И да се оцявят за недействителни всички български паспорти, продадени от ВМРО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    04 Юни 2022 21:18ч.

    Пред посолството на Македония да се запали огън и пече македонска наденица докато не бъде ремонтирана вратата в Битоля !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    04 Юни 2022 21:33ч.

    Има и друга версия. Подобни провокации не са антибългарски (само така изглежда); те са анти-ЕС. Как иначе да бъде спасена РСМ от ЕС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    04 Юни 2022 22:27ч.

    Провокация е да наречеш Културен дом на името на Главорез с кървави ръце ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    04 Юни 2022 22:42ч.

    Макетата само дадоха повод на нашите тикви да се състезават кой е по-голям патриот. П.С. А името наистина меко казано не е най-удачното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А 200 цигани нападнаха Бърза помощ в Самоков с колове и брадви

    04 Юни 2022 23:50ч.

    възмутени, че любимецът на махалата им бил умрял.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независим

    04 Юни 2022 23:55ч.

    Въпросът е #КОЙ е замислил, организирал и изпълнил самото създаване на "културния" клуб, наименоването му на "Иван Михайлов" (вместо "Иван Вазов"), както и палежа на вратата му?! Нещата яко миришат на БКП+ДС-провокация!!! Май по-добре ще е да се направи задълбочено международно разследване на българските служби и началници в София и техните оперативни изпълнители-русофили от ДС-МВРо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    05 Юни 2022 0:27ч.

    А аз си мислех, че Путин е виновен за всички злини по света; забравих за "БКП+ДС".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така и не стана ясно

    05 Юни 2022 10:00ч.

    какво е “НЕЗАВИСИМото “ти,Щом дочуя ДС и БКП веднага ми става и друго ясно…..!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    05 Юни 2022 8:17ч.

    Песимист 04 Юни 2022 21:33ч. ми взе думите от устата. Нямам какво да добавя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин е дебил човек

    05 Юни 2022 8:25ч.

    Добро нещо са направили, кой тоя Михайлов? А фашистки бугаре?? .... Затворете 5 историчари от Македония, 5 историка от България, 5 историка от ЕС, и Меркел, Макрон, Радев, и главен политик от Македония. В една хижа за една седмица в Македония, и една седмица в ловната хижа на Тато. Докато се договорят, като всеки разбере позицията на другият, ТЕЗА - АНТИТЕЗА = СИНТЕЗА..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин

    05 Юни 2022 9:13ч.

    Иван Михайлов осъществява стратегически съюз с хърватското освободително движение Усташа след отмяната на Видовденската конституция в Югославия. Той осъществява тясно сътрудничество с водача на усташите Анте Павелич. На 14 април 1933 година Иван Михайлов, Анте Павелич и Хасан бей Прищина изработват проект за съюз между ВМРО, Усташа и косовския комитет за съвместна дейност срещу Югославия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин

    05 Юни 2022 9:16ч.

    След създаването на Независимата хърватска държава през 1941 година, Иван Михайлов се установява в столицата ѝ Загреб. По-късно Михайлов осъществява контакт с райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер и получава съгласие за създаването на батальони от бивши активисти на ВМРО под немско командване в зоната на Егейска Македония извън български контрол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    05 Юни 2022 9:11ч.

    Хайде да не се използва всеки полукриминален случай за трупане на патриотарски активи. У нас също има вандалски прояви, за които могат да ни изкарат първи фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    05 Юни 2022 13:23ч.

    Ай пак на македонската наденица леки и меки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи