Радев отложи връчването на мандата за понеделник

Радев отложи връчването на мандата за понеделник

Правителството обяви двудневен траур за кончината на патриарха, а президентът отложи връчването на мандата за понеделник в 12:00 по обед. Това стана ясно след посещение на държавния глава в Синодалната палата.

Решението на президента за отлагане на връчването на мандата идва, след като от Министерския съвет съобщиха, че ще обявят 15 и 16 март за Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Знамената на обществени сгради ще бъдат свалени наполовина, а тържествата трябва да бъдат отменени, както се прави в такива моменти.

Президентът също така смята, че в ден на преклонение няма място за политически страсти.

"Кончината на патриарх Неофит е огромна загуба за Българската православна църква и за целия български народ. Ще го запомня като човек, като патриарх, който ни учеше на смирение и мъдрост. В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни и затова отлагам върчването на мандата за съставяне на правителство за понеделник от 12 часа", заяви държавният глава, след като се разписа в съболезнователна книга в канцеларията на Светия Синод.

На свое извънредно заседание Светият Синод по повод кончината на Светейшия патриарх Неофит на 13 март взе решение на 15 март, петък, от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх да бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 16 март, събота, от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" до митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ще бъде положено, посочват още от правителствения пресцентър.

Държавният глава трябваше да връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, а именно номинираната Мария Габриел, в петък, на 15 март, след като на 11 и 12 март проведе консултации с парламентарно представените политически сили. 

Коментари

  • рукола Z

    14 Март 2024 16:19ч.

    Пеефски ли те срита... смешко? 😆

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Март 2024 17:14ч.

    Получил е ценни указания от мандато носителя !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Март 2024 20:04ч.

    Явно му се е обадила Галя от Посолството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    14 Март 2024 16:30ч.

    Прав е. Така е редно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1945г. роден

    14 Март 2024 16:31ч.

    Никаква възраст за днешно време. Жалко за човека, рано си е отишъл. Баба беше много религиозна и никога не се плашеше, като се разболее на стари години. Казваше, правилно съм живяла, в рая ще отида. А дядо беше атеист. И се плашеше. И светият отец дано да си е отишъл така, със съзнанието, че е жиовял правилно и го чака заслужения покой. Да е мир на праха му! На свят човек приличаше, нищо олбщо нямаше с изкривените от алчност муцуни на политпасмината! Да Ви е светъл пътя в отвъдното, Ваше преосвещенство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гастролог

    14 Март 2024 17:10ч.

    Плитката лъжа, която уж е предназначена да направи някакво мерзко деяние по-смилаемо, предизвиква само неконтролируемо повръщане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маркетинговият враг от Банкя

    14 Март 2024 18:38ч.

    Отлично изпълнение. Звънни после на Нокията - Горския иска да те похвали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Страстите

    14 Март 2024 18:55ч.

    Дядо Максим почина на 6-ти ноември 2012 г., вторник. Тогава властта реши, че в държавата ще има 1 ден за траур и този беше определен на 9-ни ноември 2012 г., петък. Открояваме важното! Има достатъчно време за реакция, отстояние от кончината 3 дни, траурът се отбелязва в присъствен ден. Има аргументи и в двете посоки - доли официалният ден за траур да е в присъствен или неприсътвен ден. Сега са включили съботата, следователно няма никакви канонични пречки! Някак принудено, прибързано и с очевидно прикрита цел сложиха петък, 15-ти ден за траур. В деня за траур е неподходящо да се празнува! Няма никаква връзка с работата, работи се! Връчването на мандата е една чисто техническа процедура, която се изпълнява за минути. Заявлението, че петък не било време за политически страсти е неискрено. Няма никаква политическа страст в една техническа процедура. Мотивът е очевидно съвсем друг! Триещите блюстители на истината - ТЕ ДА КАЖАТ! Те много ги разбират нещата! И понеже сте определено много разбиращи, може ли да изяснят по неопровержим начин, дали френското дете на кандидат-премиера Габриелова е имало Свето Кръщение в БПЦ. Други ритуали? Тогава евентуално можем отново да вкараме в повествованието темата с политическите и верските страсти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Март 2024 19:18ч.

    Интересно ми е ако Главният мюфтия, равина или католическият епископ починат ще обяви ли правителството национален траур в една лаицистка, секуларна Държава или само православните са Нацията? За атеисти не питам-направо ще ги бесят кат в Иран .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такива са нещата

    14 Март 2024 21:43ч.

    Заявлението на държавния глава е пред вас. От него блика нежност и примиреност пред Божийте закони! То носи със себе си и тъга поради непрежалимата загуба, то апелира към свеждане на глава в знак на признателност! Всичко това е прекрасно, но има един непоправим недостатък! Това, което четем, не е истината! Заявяваме, че сме против политическите страсти в този момент, но в действителност сме изцяло доминирани и владяни от тях!Както обикновено се случва - истината е грозна и неприятна! Посланик Мъртън е вдигнал телефона на Радев и в типичния за американците директен, грубиянски и безпардонен стил е изрекъл: Г-н Синергия, онези тъпанари са се оплели като пилета в кълчища. Завих им гайките до скъсване, знаят какво трябва да се прави, но понеже както чудесно знаем и двамата, те са пълни тъпанари, шарлатани и аматьори, продължават безцелни и безсъдържателно да се надприказват, та имат спешна необходимост от още два работни дни за опаковане на работата. Измислете там някаква Ала-Бала! Нали знаете, това не е молба, но аз все пак да си кажа! Вие, европейците сте по-надарени в низането на разни празни приказки, което ние американците, не го можем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи