Радев: Отхвърленият кабинет на Габровски няма политическа физиономия. ГЕРБ заложиха на амнезията след 12 години на власт

Радев: Отхвърленият кабинет на Габровски няма политическа физиономия. ГЕРБ заложиха на амнезията след 12 години на власт

На проектокабинета на проф. Габровски липсва политическа физиономия. Това обяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев. Според него предложеният кабинет се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Държавният глава Румен Радев e на посещение в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет. Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи.

Президентът говори пред журналисти преди срещата ЕС-АСЕАН.

Сходството във визиите дава възможност да продължим сътрудничеството по сигурността, борба с климатичните промени. Надявам се днешната среща да даде възможност за задълбочаване на диалога, който беше възпрепятстван от Ковид пандемията.

Липсва политическата физиономия, това правителство се явява посредник, хората не искат посредници, а ясна политическа отговорност, заяви президентът Радев. По думите му от ГЕРБ са заложили на амнезията след 12 години управление, нещо което няма да е печелившо пред българския народ, каза Радев по повод отхвърления по-рано проектокабинет "Габровски".

Държавният глава каза, че няма еднолична президентска власт, има политическа неспособност да се състави правителство.

За ветото на промените в Изборния кодекс Радев каза, че с този закон на практика се променя машинния вот, който е добър инструмент срещу контролирания вот и то вече на практика е гласуване с хартиена бюлетина, отпечатана от принтера на машината. Допуска и разкриване на вота, например ако само един човек гласува с машина. Радев не допуска и стесняването на участието в гласуването на българите в чужбина.

"Що се отнася до ветото, знаете, че машинното гласуване преодоля един от най-големите недостатъци на нашия изборен процес - недействителните бюлетини. С този закон не се променя характеристиката на машинното гласуване. Гласуването с хартиената бюлетина вече не е алтернатива. Този закон допуска разкриване на тайната на вота", това зави президентът Румен Радев преди минути пред журналисти в Брюксел по повод ветото на Изборния кодекс.

Президентът не даде конкретен отговор кога ще връчи втория мандат.

"Пред българския парламент има изключително важни задачи, трябва да се приемат няколко много важни закона, държа те да бъдат приети", каза Румен Радев.

По думите му е по-важно да има ясен календар на българския парламент как смятат да движат приоритетите оттук-нататък.

 

Източници: БНТ, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Присмял се хърбел на щърбел

    14 Дек 2022 15:10ч.

    И ти и те сте американско ГМО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Дек 2022 15:23ч.

    Абе ти си един критериййййй... видохме те с кирчу, киркорчо, гълъбин и пеканката ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    14 Дек 2022 15:43ч.

    Вярно е, ама да го беше казал преди гасуването.Сега не важи да си прави уста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каска

    14 Дек 2022 16:01ч.

    Зелен ОЛИГОФРЕН!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Според него предложеният кабинет се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани" - МНОГО ТОЧНО!

    14 Дек 2022 16:15ч.

    Но по-интересното е, подготвя ли се Президента за кабинет на ген. Стефан Янев? Защото от това изказване човек остава с впечатлението, че Президентът има пристрастия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • най-големите недостатъци на нашия изборен процес

    14 Дек 2022 16:38ч.

    не са недействителните бюлетини,защото още далече преди тях всичко е недействително. Недействителен е въобще целия ни политически процес,поради следните обективни предхождащи изборите обстоятелства: допускат се до партийна регистрация шайки и кохорти,които по своя ефект са агенти на влияние; те нямат абсолютно никаква пряка или опосредствана връзка с каквито и да било групи или слоеве от българското общество,а след узурпиране на властта се заемат с"усвояване" на публичните финансови потоци и кадруване тип калинка.На следващо място, огромни законови бели полета по отношение обследване на политически лица и висши държавни постове за конфликти на интереси и триъгълни схеми с чуждестранни правителствени и неправителствени, медийни и бизнес структури,упражняващи въздействие върху вътрешната политика на нашата държава.С натрупване на недъзите на политическата ни система тя към днешен ден напълно е изгубила дори най-малки остътъци от електорална представителност, значи и легитимност,дефакто това не е политическа система и това не са никакви избори.Относно "разкриване на вота, например ако само един човек гласува с машина",е преиграване-СИК са служебни лица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ааааа

    14 Дек 2022 17:14ч.

    А мъртвите души и двойните адресни регистрации, що ги забрави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, дъ връщъми старити пузнати психуфизуномии

    14 Дек 2022 16:59ч.

    щом тес ни ставъли. Бе тос сал на чурап е расъл у глъвътъ сал мераци зъ псилутнъ влас. Aviateur Soleil XIV

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    14 Дек 2022 17:43ч.

    Исках си гинеколога обрзаователен министър

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Начи, бръчет я съ сети зъ фон лайнян

    14 Дек 2022 18:10ч.

    дет ша доди нъчелу на ЕС и щти улекни. ма що сички мислити чи таткувинътъ й униКАЛНЪ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    14 Дек 2022 19:50ч.

    радев е ляв или десен според интереса му .ветропоказател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи