Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената", заяви президентът Руменм Радев.

По думите му днес "Булгаргаз" е обявил за първи път днес открит търг за доставка на втечнен газ, и то 3 вида.

"Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще - открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни", допълни Румен Радев.

„Да се търсят не решения месец за месец, както досега. А стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе и на цените”, е мнението на Радев.

Президентът поздрави служебния кабинет за „енергичната работа” и сключения договор с „Газтрейд” за гарантиране на 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис.

По думите му сигурните доставки на газ за зимата зависят от слотовете.

„Продължават усилията и за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година. Много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени”, каза още той.

Радев се надява, че интерконекторът с Гърция ще бъде приключен в срок. На въпрос дали зимата е гарантирана, държавният глава каза: „Зависи много от това дали ще се намерят слотове за втечнен газ. Това е най-трудният проблем”, посочи президентът.

Президентът коментира и предстоящите избори и борбата с купения вот. 

"Една от най-важните задачи пред нас като общество е да се проведат не само честни и прозрачни избори, но и да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламнет. Да излъчи стабилно и устойчиво правителство. И служебният кабинет и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес - с прозрачна и детайлна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии, организации и експерти, с навременна и пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот. За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания. Това поведение трябва да насърчава гаржданското участие, а не да отблъсква хората", отбеляза още Радев.

Президентът Румен Радев днес е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завода за модерно оборудване за високо напрежение. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод, предаде БНТ.

 

Коментари

  • Светльо

    20 Sep 2022 12:35ч.

    Това ли е работата на президент? Да договаря цени и доставки. Когато политиката превземе икономиката, както идва? Фашизъм, е отговора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 20 Sep 2022 12:35ч. Това ли е работата на президент? Да договаря цени и доставки. Когато политиката превземе икономиката, както идва? Фашизъм, е отговора!

    20 Sep 2022 12:55ч.

    Малък шлем от танкери, а и за идеология акъл трябва и по-бавно се печели, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСЯКА държава продава газ с дългосрочни договори

    20 Sep 2022 12:38ч.

    Понякога има малки излишъци или някоя държава препродава вече заплатен танкер. И излишъците и препродаването са по-скъпи от договорите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • математика

    20 Sep 2022 20:14ч.

    ТАКА НАШИТЕ ХОРА ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ ОГРОМНИ СУМИ НА ГЪРБА НА ИСТРАДАЛИЯТ И ОГРАБЕН НАРОДЕЦ.НА МАФИЯТА НЕ СЕ ИНТЕРИСУВА ОТ НАРОДА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    20 Sep 2022 12:44ч.

    В България всеки прави това, което не му е работата. Радев и ти подведе хората. Ще вдигнеш телефона и ще се обадиш на руския президент. След като ти домъкна онзи нарушител кирчо, сега ако трябва ще пълзиш, но ще си оправиш грешката, която, между другото, НИЕ плащаме, а ти си под държавната стреха на сито и топло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С търг или без втечнения газ е двойно по-скъп от тръбния

    20 Sep 2022 13:00ч.

    Няма нужда да отбелязвам кому е изгодно, важното е, че за държавата и в частност за потребителите, подобно действие е неизгодно..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тези избори спокойно можем да ги прескочим

    20 Sep 2022 13:57ч.

    защото е факт очаквано успешна подмяна на дневния ред на българското общество. Големите въпроси пред България произтичат от геополитическата матрица и са разрешими само в нейния контекст. А тази матрица въобще не се поставя в настоящата кампания. Пореден срам и заслужен позор за участващите партии и личности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Sep 2022 14:11ч.

    Търгове, търгове до дупка, само това му е майката, също като нашите избори и все файда няма . То по-голяма е вероятността да видим Ум-белият делфин в морето, отколкото ефтин танкер с газ, та дори и демократичен, американски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически милитаристи идиоти

    20 Sep 2022 15:19ч.

    А кога ще премахнем практиката едно проаметиканско нищожество да е президент, за да лъсне неудобната истина, че той е прост американски РЕЗИДЕНТ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи