Радев освободил от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН

Радев освободил от администрацията си кандидат-министърката на отбраната на ИТН
Президентът Румен Радев е освободил Теодора Генчовска като главен експерт в администрацията си, научи "Гласове" от свои източници. Генчовска е номинирана за министър на отбраната в проектокабинета на "Има такъв народ", който трябва да бъде гласуван в сряда.

 

Според източниците на "Гласове" официалните мотиви за това решение били, че Теодора Ганчовска е кандидат за министър и не може да продължи да работи в президентството. Всъщност истинската причина е в настъпилия разрив между Румен Радев и Слави Трифонов, след като Мая Манолова и Христо Иванов предложиха ИТН да номинира трима от служебните министри в своя кабинет. Последва остра реакция на Трифонов и неговите хора.

 

Дотогава между президентството и Слави Трифонов се наблюдаваше синергия. Лидерът на ИТН беше намекнал, че би подкрепил Радев за втори мандат, а президентът помогна да се приемат поправките в Изборния закон, които облагодетелстваха ИТН, като даде време на депутатите, забавяйки връчването на втория мандат в миналото Народно събрание. Промените бяха скандално приети за един ден, но въпреки противоречивите оценки за тях и хаотичните текстове Радев ги обнародва, изневерявайки на принципа си да налага вето върху подобни законодателни авантюри. Само допреди две седмици говорители, свързани с президентството, се изказваха положително за ИТН и опитите му да състави кабинет.

 

Най-странното е, че Теодора Генчовска бе номинирана за министър и в първото предложение на Слави Трифонов за правителство с премиер Николай Василев, което той обяви в деня след последните избори на 11 юли, но продължи да работи за президента и не бе освободена от поста си. Въпреки всички скандали, които Слави Трифонов и ИТН предизвикаха в последните месеци, Румен Радев не каза нито една критична дума за тях, докато в същото време не пестеше критиките си към ГЕРБ. Сега обаче идилията е приключила, а освобождаването на Генчовска е знак за настъпилия разрив, твърдят нашите източници.

 

Коя е Теодора Генчовска

 

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Генчовска има допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в Генералния щаб на Българската армия.

 

Преминава през всички нива и достига до поста началник на отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната, като задълженията ѝ включват изработка на експертни позиции и доклади за нуждите на политическото ръководство на ведомството.

 

Като главен експерт в президентството е била член на координационното звено за реализацията на българското домакинство на инициативата "Три морета" в София. По време на кариерата си във военното министерство е била член на всички български делегации в последните срещи на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Също така е била подчинена на настоящия служебен премиер Стефан Янев по време на работата му в МО. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • зелен чорап от НАТО

  09 Авг 2021 23:30ч.

  Това е най важното в момента - не само пълният разрив между чалгарите и Льотчика, а вече откритата война между тях.Помня как в една от редките си изяви Славчо обсипа с рози Зеления чорап и не намекна, а направо заяви, че го подкрепя за втори мандат.Но чалгарите осъзнаха, че са използвани като инструмент за налагане на режима на Радев, като тия, които му вършат мръсната работа, и го отсвириха.Че ще си имат свой кандидат е несъмнено.Същото се отнася и за ДБ, които след като имат претенции за сериозна сила, са длъжни да си издигнат свой кандидат. И в крайна сметка зад Синергетика няма да има партия, а някакъв смешен инициативен комитет.Много скоро чудовищните балони за огромната му популярност ще се пръснат. Второто разпускане на НС и оставането на хунтата му, както и победата на ГЕРБ на изборите през октомври, ще са стъпки към целта за дерадевизация на държавата. Другият вариант, Шнорхела да състави кабинет, пак е неизгоден за Тримореца и затова сега с такава бяс работи срещу ИТН.Някой да не е наясно, че зад.отказа на ДБ, Мутрите и БСП да подкрепят кабинета, седи Радев? Дай Боже във войната Радев Трифонов да победи Славито, по малкото зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АлоВаньо

  10 Авг 2021 1:05ч.

  Армия под чуждо командване. Жена министър е само козметична фигура. Да не се излагаме пред чужденците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  10 Авг 2021 1:29ч.

  Радев на няколко пъти демонстрира че не му пука за хората му по-линия на експертност т.е тези които са във президенството защото са експерти.С лекота ги жертва.Обратно с всички сили защитава хора които са в президенството по незнайно какви лични отношения.В това отношение приликата с Борисов е 100%.Тя приликата с ББ и по много други критерии е 100%.Но човека който си защитава експертите и не ги жертва в личен интерес го нарочиха за новия Б.Б.Медиите пишат,анализират и мислят наместо нас.А с машините скоро ще гласуват наместо нас.Скоро ама не сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майко мила

  10 Авг 2021 4:41ч.

  След Добри Джуров, военните ни министри, винаги са били карикатури. Имаше един Александров - не бил служил в армията, ама дядо му бил царски генерал. Ходеше препасан върху цивини дрехи с офицерски кожен колан. Имаше един Сталийски (дядото на Котарака на Борисов), пак не е служил в армията, но вечно пиян антикомунист. Беше и Димитър Луджев, който даде списъка на нашите военни разузнавачи на “партньорите” по НАТО, а Доган го занесе и в Турското посолство. Беше и един царист Свинаров, който боядиса служебните беемвета в розово, за да иде дъщеря му на абитурентски бал. Имаше и един Николай Цонев (от интендантската служба), когото арестуваха в една болница. Дойде ред и на Шкембе войвода, с трите остъклени тераси, търговец на паспорти с българско гражданство (оня с торбичката Билла, който омокряше гащите на учение). Пропуснах и един друг шемет Аньо Анев (за него не ми се говори). Че сега, след всичките тези смешници и жена. Това е вече прекалено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  10 Авг 2021 5:30ч.

  Майко мила на 10.08.2021 в 04:41 ----------------------------------------------------------- Пропуснал си много министри, ама много! Ето ги всичките от 1990г. до днес: Добри Джуров Йордан Мутафчиев Димитър Луджев Александър Сталийски Валентин Александров Бойко Ноев Димитър Павлов Георги Ананиев Николай Свинаров Веселин Близнаков Николай Цонев Николай Младенов Аню Ангелов Тодор Тагарев Ангел Найденов Велизар Шаламанов Николай Ненчев Стефан Янев Красимир Каракачанов Георги Панайотов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  10 Авг 2021 7:51ч.

  Най-важно е Триморието и неговите синергисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " твърдят нашите източници."

  10 Авг 2021 9:11ч.

  А ще се подпишат ли под твърденията си вашите източници, господине Дачков? Знайно е, че не харесвате президента и какво по-хубаво време за завъртане на интрижки от смутното, нали? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урсула фон дер Л.

  10 Авг 2021 9:37ч.

  Пропуснали сте най-важната част от сивито! Тази г-ца има ли генерали в рода си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Супер предложение, министър на отбраната дете

  10 Авг 2021 10:23ч.

  Следващия път вместо жена, сложете дете. Поне на детето да му бъде интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  10 Авг 2021 10:45ч.

  Детето вместо с играчки,ще си играе с истински войници на стражари и апаши.За официален химн на Армията госпожата,отвсякъде видна НАТО-овца,да сложи "Оловният войник" на Тангра:в нея има места и за маршируване,и места за почивка на уморения личен състав.И накрая представете си всичките тия военни министърки на мощните НАТО-вски армии на среща с Шойгу:та те косите си ще оскубят коя първа да се докопа до тоя расов мъж-победител.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Авг 2021 11:48ч.

  До "Майко мила на 10.08.2021 в 04:41" Само да Ви допълня, че на Аньо Анев много удачно му бяха прикачили прякор Аньо Ньойски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славчо си хареса повече другата група на олигархията, за това е този рев срещу него.

  10 Авг 2021 12:20ч.

  Ако се гласува утре анонимно правителството ще бъде избрано. Нека после т.нар. "протестъри" и БСП да доказват, че нямат сестра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Dimitrov на 10.08.2021 в 05:30

  10 Авг 2021 13:02ч.

  Благодаря за уточнението. Верно е, че не съм изчерпателен, но не мога да запомня всички идиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  10 Авг 2021 14:43ч.

  И с'я кво? Този велик експерт, стигнал в иерархията до н-к отдел, очевидна отива на борсата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голконда Евсеевна

  10 Авг 2021 20:56ч.

  "Кариерата ѝ започва в Генералния щаб на Българската армия". За мен точно това е притеснителното. На нормалните военнослужещи - випускници на ВА (преобладаващото мнозинство-онези без връзките) кариерата е започнала в Н-ското поделение на майна си райна като командири на взводове, младши пилоти и приравнени...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи