Радев обвини кабинета "Петков" за новата цена на газа и защити преговори с "Газпром"

Радев обвини кабинета "Петков" за новата цена на газа и защити преговори с "Газпром"

Президентът Румен Радев определи като шокираща цената на природния газ за септември, след като се прибра от официално посещение в ОАЕ. Вчера Комисията по енергийно и водно регулиране определи тя да се повиши с близо 19% спрямо август и да е 353.21 лв./Mwh. Помолен да коментира изказване на служебния премиер Гълъб Донев, че работата на правителството ще се оценява по цената на газа, президентът заяви, че задачите на служебната власт са провеждането на изборите и овладяването на инфлацията.

Радев подчерта, че "огромният скок" в цената се дължал на два танкера за втечнен газ, договорени през юли, когато на власт все още бе кабинетът "Петков" и предишното ръководство на "Булгаргаз". Добави, че цената на газа от тях е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите за пределно поносима.

"Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности", каза Радев.

"От вчера е новата шокираща цена на газа от 353 лв. И трябва да е ясно, че този огромен скок в цената се дължи на два танкера втечнен газ, договорени през юли. Чиято цена е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите пределно поносима цена. Дори миксирането с азерския газ не може да смали тези високи стойности." Това заяви с остър тон президентът Румен Радев пред журналисти при завръщането си от ОАЕ. Радев имаше предвид танкерите, договорени от кабинета на Кирил Петков. Тогава говорителят на правителството Лена Бориславова обещаваше България да получава четири пъти по-евтин газ от този, който е получавала от "Газпром".

При тези наследени обстоятелства служебният кабинет трябва да работи за постигане на надеждни доставки на поносими цени, изтъкна Румен Радев.

"Газпром" е една от възможностите, която все още не е изчерпана. Трябва да е ясно, че "Газпром" не е единственото решение и не е на всяка цена. "Газпром" е решение само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работа във всички възможни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата", каза още президентът Радев. 

Радев подчерта, че най-големите проблеми пред българските граждани са инфлацията и ръстът на цените." Те зависят от редица фактори, но най-важните са цените на горивата, на газа и на тока", посочи Радев.

"Надявам се политическите партии да направят кампания, насочена с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основана на фактите, а не на злоупотребата с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот", заяви президентът.

"Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство", заяви президентът Румен Радев.

"Краткият живот на последните парламенти и правителство са ясен резултат докъде може да ни доведе непрекъснатото чертаене на червени линии, негативните кампании и отказът от диалог", продължи Румен Радев.

Запитан трябва ли служебното правителство да изготвя бюджет, Радев отговори, че в условията на криза не трябва да има закъснение в бюджетната процедура. "Затова служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде на следващото редовно правителство и на парламента", каза още Радев.

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.

 

Източници: "Дневник", "Епицентър"

 

 

Коментари

  • може и да греша,

    02 Sep 2022 19:46ч.

    но не си спомням Радев да реагира по някакъв начин когато Асенчо рече, че няма да плащаме на Газпром и няма да се поддадем на рекет. Не реагира и когато простото Ленче обяви, че ще доставят втечнен газ на 4 пъти по-ниски цени от тези на Газпром. Къде беше Радев тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Sep 2022 16:40ч.

    Никой простосмъртен не знае какво са подписали. Боко поне показа кадри как размахваха саби покрай банкетите ..................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бобо

    02 Sep 2022 20:03ч.

    Не реагирал Радев на безумията на ПП за газа. Те тия двама безродници и олигифрени не слушаха никого. Те дойдоха с нагласата да свършат куп безобразие. И да крадат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре, де, това стана ясно

    02 Sep 2022 20:07ч.

    и на последните наивници. Аз питам защо досега Радев мълча? Защо мълча когато Петков изгони руските дипломати? Защо мълча когато Петков не пусна самолета на Лавров да мине през въздушното ни пространство? Защо мълча когато Асен категорично заяви, че няма да плащаме на Газпром? Петков си е Петков, Радев отговаря за себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    02 Sep 2022 22:14ч.

    Никоя европейска страна не преговаря с Гъзпром, бе Мунчо. Да не говорим, че тоя с който се преговаря го самоубива преди 2 дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    02 Sep 2022 22:18ч.

    На дъртите комунисти нищо не ви е ясно щото си живеете още със Сив и Варшавски договор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъжеш

    03 Sep 2022 8:48ч.

    Пак. Отново. Както обикновено. Винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само купуват

    03 Sep 2022 12:06ч.

    от Газпром , нали бе Мунчо (с хиляда ника).?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • замглавы МИД РФ Сергей Рябков

    02 Sep 2022 20:15ч.

    «Я напомню, что российская военная доктрина, а также такой документ как «Основы государственной политики в области ядерного сдерживания» исчерпывающим образом излагают все сценарии, при которых теоретически возможно применение ядерного оружия нами.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • замглавы МИД РФ Сергей Рябков

    02 Sep 2022 20:15ч.

    Эти сценарии сводятся к агрессии против России или ее союзников с применением оружия массового уничтожения, либо агрессии с применением обычных вооружений, когда под угрозу поставлено существование самого государства. Я напоминаю об этом вновь и вновь - у нас нет отклонения от этих позиций»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на вниманието на добрите еврейчета

    02 Sep 2022 20:17ч.

    ее союзников с применением оружия массового уничтожения, либо агрессии с применением обычных вооружений, когда под угрозу поставлено существование самого государства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    02 Sep 2022 20:45ч.

    "России или ее союзников ..." --- Абе кажете ги тия "съюзники" кои са, че да се пазим и от тях. Засега явно са тайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zaho47

    02 Sep 2022 21:11ч.

    "Гласове"?! И вие не знаете на кой господ служите?! Благодаря ви за цензурата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз мисля, че

    02 Sep 2022 21:55ч.

    Газпром изобщо не смятат да 'преговарят' с нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленин

    02 Sep 2022 22:24ч.

    СССР умре, време е да погребем и Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    02 Sep 2022 22:29ч.

    Димократити тъй и не вденаа, че двамата дресльовци си беха наети да ни саботират. Справиха се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • във всички възможни посоки и варианти

    02 Sep 2022 23:41ч.

    Вариант е разбирателство за създаване на смесено българо-руско дружество за добив и пренос на газ от определени находища в РФ до България. Тогава газът е 50 % български, т.е. заветните бойкови 100% ДИВЕРСИфикациЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемерен, но много строг

    02 Sep 2022 23:45ч.

    "Газпром" е решение само, ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките." Което означава нищо и половина, защото предпоставя пред Газпром промяна на Договора. А от Газпром дали ще са съгласни на промяна на Договора, която би ги лишила от спечелване на предстоящето арбитражно дело срещу Булгаргаз за неизпълнение от българска страна на съществуващия Договор?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев е отличник на школата "Максуел"

    03 Sep 2022 0:03ч.

    Там два пъти са го школовали за по една година! А "Максуел" е в щата Алабама, САЩ, а не в Москва. И ръководството на школата "Максуел" е от пенсионирани висши офицери на ЦРУ. Решетников се оказа най-обикновено решето или от онези руски разузнавачи, които замениха тихата война с ЦРУ с тиха служба на ЦРУ и високи позиции в руската държава. Което обяснява и боксуването на СВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленин

    03 Sep 2022 8:20ч.

    Очаква се над 100 млн европейци да емигрират в посока Русия, за да се спасят от студа и липсата на газ, 10 млн вече са тръгнали от Полша и прибалтийските страни. ВЪзраждане организира автобуси от Факултето и Филиповци :)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президентът Румен Радев

    03 Sep 2022 9:15ч.

    трябва да се върна към изпълнение на основното си конституционно задължение: да олицетворява единството на българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фермер

    03 Sep 2022 10:15ч.

    Давам ток на 5 съседни фермери, и вода.. Еди от тях взе всеки ден да ме обижда и хвърля развалени домати по джипът ми. Увеличих му токът с 5 стотинки. Каза, че използвам токът за оръжие..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фермер

    03 Sep 2022 10:23ч.

    Давам ток на 5 съседни фермери, евтин тор и вода му давам.. Един от тях взе всеки ден да ме обижда и хвърля развалени домати по джипът ми, прави всичко възможно да фалирам. Увеличих му токът с 5 стотинки. Каза, че използвам токът за оръжие.. КАК ДА ПОСТЪПЯ? Спорът започна, че негов и мой съсед, трови животните на децата си, заради това си взех нивата която му дадох до морето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Двуликият Янус "ръси бисери". Лявата ръка не знае какво прави дясната.

    03 Sep 2022 13:32ч.

    Мани, мани. Но, както е казай Сергей Мавроди: Балъците/баламите; наивниците/ не са мамути, те никога няма да измрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добра

    03 Sep 2022 16:27ч.

    българска поговорка - "Един път със стомна за вода, втори път, на третия се чупи". Всеки да я разбира както иска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи