Радев: Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен

Радев: Независимо от проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Позитивно е, че въпреки проблемите, актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на трупата на Народния театър „Иван Вазов“, които по рано този месец изпратиха отворено писмо до него. Държавният глава подчерта, че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

СНИМКА: Прессекретариат на президента

Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции, призоваха артистите по време на срещата. Те определиха като недопустима политическата намеса през последните седмици в работата на театъра и изразиха подкрепата си за работата на неговия директор Васил Василев. Артистите подчертаха също така, че отворените им писма до медиите и институциите изразяват позицията на огромното мнозинство от екипа на театъра и с тях демонстрират солидарност и защитават честта и авторитета на трупата и на културната институция.

Румен Радев СНИМКА: Прессекретариат на президента

По думите на артистите всеки има право на своите политически убеждения, но политиката има място единствено на сцената на театъра, а не и зад кулисите, нито да експлоатира междуличностни конфликти или да води до опити за политическо вмешателство отвън. Те отправиха призив за нормализиране на обстановката в театъра, за което е необходимо да бъдат преустановени спекулациите и каквато и да е политическа намеса. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

СНИМКА: Прессекретариат на президента

Срещата между президента и част от актьорския състав на Народния театър е по повод назначения в културната институция, които предизвикаха недоволство в част от творческия екип. През ноември служебният министър на културата Велислав Минеков заяви в телевизионно интервю, че ще започне финансов одит в театъра и проверка за това как са извършвани назначенията. На 24 ноември директорът на Народния театър Васил Василев беше изслушан в парламентарната комисия по културата и медиите.

На 1 декември артисти от театъра изпратиха отворено писмо до медиите, в което изразиха подкрепата си за директора на институцията. Същият ден служебният министър на културата Велислав Минеков каза на пресконференция, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо Василев, но посочи, че ще изчака резултатите от назначената проверка.

Източници: БТА, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Маймуната Дарвин

    30 Дек 2022 16:42ч.

    Апартаменти раздавал ли е ? Или това е извън протокола ? А се присмивахме на др. Тодор Живков, че се радваше на компанията на младите актриси и разрешаваше проблемите в театъра. СоциализЪм, демокрация власта изпържва мозъкът на всеки властолюбец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Именно...

    31 Дек 2022 6:00ч.

    Еадевия неостър министър натвори куп проблеми, най-вероятно с користни цели, а сега тато ходи да решава проблема. Радев се оказа голяма нула, ... двойна. Много народ подлъга, този негодник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като доставките на ядрено гориво за народната ни АЕЦ...

    31 Дек 2022 8:12ч.

    ...получиха най-сетне евро-атлантическо хоризонт, на бившия военен му остана време да сложи ред и в Народния театър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновено

    30 Дек 2022 16:48ч.

    властта развращава. И да има изключения, те са твърде малко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поразен

    30 Дек 2022 21:55ч.

    Едно време (преди комунизма) този театър е бил институция, а какви актьори са играли! Как може великата Петя Герганова да се сравнява с тези кифли! Скъпи билети, претенциозни модернистични спектакли. Даринчето Радева там ли ще я устроим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поразена е главата ви отвътре

    31 Дек 2022 5:55ч.

    Искате да кажете, че по време на социализма не е имало актьори, сценаристи и режисьори, и всичко останало ли..? Къде са ви правили, човече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Искате да кажете, че по време на социализма не е имало актьори, сценаристи и режисьори"

    31 Дек 2022 10:24ч.

    Явно е расло в Криво уйно "човечето" и българската култура за него започва с Въргала, Трифонов и Рачков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    30 Дек 2022 17:09ч.

    Какъвто президент е Радев, такова и нивото на Народния театър . Дерьмократите ликвидираха всичките достижения на НАРОДНАТА република.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От къде ги събраха

    30 Дек 2022 17:17ч.

    Тези звезди на Народния театър? Половината дори повечето са от други театри. Защо са се преместили. Заради престиж? Халтурата добре се развива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    30 Дек 2022 17:22ч.

    Радев с тази риза бяла на Хамлет мяза. И как царствено е възседнал стола, даден му от реквизинта н Народния театър столът участва в първо и трето действие. В първо той но четири крака и мълчи В трето по правилата на Станиславски става активен и чрез него Хамлет разбива главата на скрития зад завесата Полоний.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун антрополог

    30 Дек 2022 17:46ч.

    Столът, възседнат от Радев е прочут с това, че е играл заедно с Масалитинов. В първо действие на Хамлет Прочутият актьор седи на него в ролята на Клавдий повече от 10 минути, дори тихичко пръцка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    30 Дек 2022 17:24ч.

    Бай Радев, започваш да се оливаш...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    30 Дек 2022 17:57ч.

    Коя е актрисата до Радев? На лисичка прилича, оченатата и хитри и игриви, същинска орална синергетичка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JKJKKKK

    30 Дек 2022 19:24ч.

    Как се нарича президент, предал държавата, Родината, България?! Какво имам предвид?! Задал е собствен курс на "евроатлантическа ориентация", без да се е допитал до СУВЕРЕНА! Задал е собствен курс за въвеждане на еврото и е престъпно самоволно премахване на 140 годишния български лев! Отново решава БЕЗ допитване до СУВЕРЕНА! Ето това е държавна измяна! Измяна на българските християнски семейни ценности, заменяйки ги с нещо друго, без допитване до СУВЕРЕНА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БОЕЦ георги борис0ф

    30 Дек 2022 19:35ч.

    Хайдеее, радеф, време е да поръчаш още 8 самолета от сащ, нали си зависими от сащ! Поръчай направо още 20 самолета за 2023 година! Отказа на Коледа да идеш в църквата Александър Невски, но в синагогата ще идеш и такето ще сложиш, пак ще си на подчинение! Презираш българския народ, но и ние искаме твоя импийчмънт!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    30 Дек 2022 20:05ч.

    Цар РРадев проведе среща с творческия колектив на Народния театър. Запозна се с проблемите и даде ценни напътствия на трупата. Поздравявайки ги за новата година им пожела нови още по-високи творчески успехи. Колектива изпрати Царя с бурни аплодисменти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • klawdia

    31 Дек 2022 2:51ч.

    дано президента най-накрая вземе правилото решение. Минеков е отровата в този конфликт, наистина ли не го разбирате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    31 Дек 2022 9:47ч.

    минеков е протестър и взема страната на протестърите от ДБ, директорът върна морфов и ето проблеми, защото бил "гениален" само защото го харесват в Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Позитивно" било...

    31 Дек 2022 10:20ч.

    Единственото позитивно би било да си разкараш синергитичните служебни чучела от МС и да започнеш да се държиш като БЪЛГАРСКИ президент. И к'о станА с ветото ти за оръжията за Украйна - да не си си навехнал кунката?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи