Радев: Необходимо е повишаване на доверието в машинния вот

Радев: Необходимо е повишаване на доверието в машинния вот

От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни  решения. Важно е също това мнозинство да се ползва с висока легитимност, която идва от висока избирателна активност. Това каза президентът Румен Радев на работната среща на „Дондуков“ 2 с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори. 

Държавният глава заяви, че високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и кандидатите за народни представители, с ясни програмни послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес.

Радев посочи, че на първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот. Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи, допринесе и за намаляване на купения вот, отбеляза президентът Радев. Затова са необходими ясна методика и публични и прозрачни действия, които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите - от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата, заяви държавният глава.

Необходима е също и активна информационна кампания за машинното гласуване, каза президентът, като изрази надежда всички разяснителни  материали за кампанията да бъдат изготвени навреме, а също медиите да се ангажират с тяхното регулярно излъчване.

Румен Радев посочи като друга задача във връзка с изборите борбата с купения вот. Изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства, показаха, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот. Уверен съм, че борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство, и на органите на реда, които натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата към самите източници на това финансиране, каза Румен Радев.

Президентът очаква също и тази година Министерството на външните работи с помощта на държавната администрация да даде възможност на всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да упражни своя вот.

В срещата участват председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Кауза пердута

    09 Авг 2022 11:40ч.

    Към никакъв вид вот нямаме доверие, защото нямаме доверие във вас и господарите ви от Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КЕВР прие 60% увеличение на цената на газа

    09 Авг 2022 11:42ч.

    Служебното правителство ще обясни ли дали са провеждани преговори с Газпром за подновяване на доставките поне до края на договора? Ако не са провеждани преговори, защо? Някой изобщо мисли ли как българите ще изкарат зимата или са заети само с партийни пазарлъци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    09 Авг 2022 11:48ч.

    За да имаме доверие в машините трябва да има начини за доказване на това твърдение. При липса за какво говорим тогава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехехехехе...

    09 Авг 2022 11:52ч.

    Точно! Анонимният вот бил той хартиен или машинен е гаранция за възможност за фалшифицирането му, ако след гласуване гласувалият разполага с квитанция за кого, къде и кога е гласувал ще се окаже, че няма проблеми с мъртвите души и с истинността на изборите. Бъдете здрави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев: Необходимо е повишаване на доверието в машинния вот

    09 Авг 2022 11:50ч.

    Радев, Радев, Радев... В цивилния живот ходенето на баня не става по заповед, та и с доверието е така...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    09 Авг 2022 11:54ч.

    Колкото на ротативките може да се има доверие че ще спечелиш толкова и на тези машини...30-70% като са настроени за казиното, блъскай цяла вечер...Та и с тези машини-зададени предварително проценти за различните партии ( най-малко в големите градове и секции), а ти ходи да гласуваш....Различни машини-едни и същи шмекерии...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необходимо е повишаване на доверието в машинния вот

    09 Авг 2022 11:55ч.

    Демек, свиквайте ! Ще ви лъжем и мамим машинно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Триморец, не ни ги пробутвай на нас тия...

    09 Авг 2022 12:25ч.

    Радев, най-добре е наесен да отидем на референдум в Херсон, Харковска и Запорожка област. Какъвто там излезе резултатът, такъв да бъде и тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ние изобщо не ви вярваме

    09 Авг 2022 12:45ч.

    След като хората се разочароват и от Възраждане, белкем си набийте в алчните си глави да престанете да правите излишноточещи избори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • готинпи4

    09 Авг 2022 12:46ч.

    Ами защо ви нямам вяра г-н Президенте. Под ваше вещо ръководство бяха манипулирани подходящо машините, известни като Мадуровки. Тогава си избрахте Про100Киро и компания. Сега ги хокате същите гащници. Хаааааааааах

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Smartmatic - машинките на дявола. https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Malloch_Brown

    09 Авг 2022 12:53ч.

    "Необходимо е повишаване на доверието в машинния вот." Така Радев повтяра дадената му заповед от дявола. А дяволът е представен като новият президент на "Отворено общество" (към ада). Преди това е бил президент на Smartmatic. Точното му има е Кафяв Молокх (дявол). Baron Malloch Brown. Барон=лорд=господар. Молокх= един от семитските идоли/дяволи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фалшификациите - в реално време

    09 Авг 2022 13:00ч.

    Фалшификациите чрез машинките на дявола се реализират в реално време от щаба за фалшификации. Който владее щаба за фалшификации, той управлява резултата от изборите. Машинките са приемо-предаватели, които ползват мрежите на GSM операторите. GSM мрежите не са под контрола на ЦИК. За ретанслатори се ползват обикновени смартфони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ролята на каките за въвеждане на машинната фалшификация. Пътят към ада...

    09 Авг 2022 13:07ч.

    Каките Корнела и Мая бяха основните агитаторки за въвеждане на машинките, с цел премахване на купуването на гласове. Дали така им е било запоявдано или само внушето от американското посолство, само те си знаят. Кака Мая е изхвърлена, след като беше употребена. Кака Корнела е на изхвъргачката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радеф,не нам,

    09 Авг 2022 13:01ч.

    не ни пробутвай тия лакърдии щото и последният идиот от т.н. партия на Борисоф,Методиев е наясно че който настройва машинките,той печели т.н. избори!Не ни прави и на на идиоти,Борисоф и твоето Леле Петков и Василев ни стигат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хартиен вот !

    09 Авг 2022 13:09ч.

    Придружен с хиляди наблюдатели на вота ! И то предимно от страни извън Еврокочината ! Екзитполове от НЕбългарски агенции ! Не че така няма да има фалшификации, но поне ще са по-малко и по-затруднени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 09 Авг 2022 13:09ч. Екзитполове от НЕбългарски агенции ! Не че така няма да има фалшификации, но поне ще са по-малко и по-затруднени.

    09 Авг 2022 14:21ч.

    Наивно желание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Международни наблюдатели от цял свят !

    09 Авг 2022 13:16ч.

    Иначе от сега е ясно, че "резултатите" са зададени от Козяк 16 ! Предложения от кои страни да се поканят хилядите наблюдатели - Сърбия, Русия, Иран, Индия, Бразилия, Аржентина, Египет, Мароко, Еквадор, Перу, Мексико... Нулево доверие към колониалната ни управа !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всикчо ще се получи след измитане

    09 Авг 2022 13:53ч.

    Да започнем с радев и свършим с най-дребните предатели. Сливи за смет!!!! Викам сливи за смеееетттт!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    09 Авг 2022 14:02ч.

    Триморец, не ни ги пробутвай на нас тия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • надявайте се на стабилно правителство

    09 Авг 2022 14:04ч.

    Хората вече са готови да свалят следващото, което ще му натрапят. Защото със сигурност ще е натрапено, а не избрано. Отсега да е ясно. Ще ви свалим пак!!!! Този път с радев начело, че и той стана нетърпимо зло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Paul Craig Roberts Institute for Political Economy

    09 Авг 2022 15:56ч.

    Триморец, във ФАЩ обискират офис и жилище на ДОНАЛД ТРЪМП във Флорида: Gestapo Democrats https://www.paulcraigroberts.org/2022/08/09/gestapo-democrats/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Тъп до безумие

    09 Авг 2022 16:20ч.

    Народа няма вяра в машинният вот.Следователно няма да има вяра и в изборите и в избраните.Но место да отменим машинките отменяме българските граждани.И кой ще Ви плаща генералски заплати,пенсии?Президенски разходи?САЩ?Че като загробите България загробвате и синчета и плейбойки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-10м.

    09 Авг 2022 16:22ч.

    От такова разтояние машинките са ДИСТАНЦИОННО МАНИПУЛИРУЕМИ.Доказано.Горната граница на разтоянието не извесна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-кой го прокара

    09 Авг 2022 16:27ч.

    Рекламната кампания извърши Слави.НО ставаше въпрос за гласуване по интернет.Някак по приемвливо беше.+/- се уравновесяват.После го подмениха с машинно!За да лишат България от ВСЯКА възможност МИРНО да отхвърли колониалната зависимост от САЩ и ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Аржентина

    09 Авг 2022 16:37ч.

    - В началото на 20век. в топ 10.Сочена като бъдеща свръх сила.Далеч пред Австралия и Канада.Днес в пермаменти кризи.От един към друг мораториум върху външния дълг.Вечен длъжник.Към момента мисля 300млд и 70% от БВП.Ние сме 30млрд и 30%от БТП.Но нямаме ресурсите на Аржентина.Бъдеще-смях.С такива като Радев толкоз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи