Радев: Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма

Радев: Не трябва да допускаме легитимацията на македонизма

"Удивително е как Европа е готова да загърби свои ценности", добави той

Когато говорим за общия европейски контекст, не трябва да допускаме тенденцията нашата национална позиция по отношение на Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна. Това каза президентът Румен Радев от Германия. 

„Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация, човешки права, толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности”, добави той.

Според Радев не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна да намират място в ЕС. „Защото те ще имат дългосрочни, неблагоприятни последици за Съюза. Затова България като отговорен член на ЕС трябва да работи така, че да интегрира партньори, а не проблеми”, категоричен е президентът. 

Диверсификацията на газа

"По отношение на диверсификацията на газа ще е нужно време и много усилия с изграждане на необходимата инфраструктура, с нови договори, така че това да се случи. По-важното е, че имаме пълното разбиране и подкрепа на немската страна за дерогацията и за България за вноса на петрол", каза държавният глава.

Антиинфлационните мерки

Относно мерките на властта срещу инфлацията, държавният глава посочи, че отдавна призовава за отворен, конструктивен диалог, за дългосрочни решения за преодоляване на енергийната, икономическата и социалната криза и за предвидимост по отношение на бизнеса и гражданите.

„Такива решения трябва да бъдат в резултат на ангажирана политика, а не под натиска на улицата и потенциални протести. Затова и българското общество продължава да очаква ясна енергийна стратегия и дългосрочни мерки. Дългосрочни политики в тази област”, добави Радев.

Войната в Украйна

Радев коментира, че България е част от всички европейски решения и тези на НАТО по отношение на Украйна. Подчерта обаче, че там няма императив за предоставяне на оръжие.

„Користните призиви на някои наши политици да предоставим непременно оръжие за Украйна не трябва да допускаме да се опаковат като някакъв морален дълг, който дължим”, посочи президентът.

Той припомни историческата ни диаспора в зоните на конфликт. „Не искам с българско оръжие по един или друг начин да се убиват българи. Това е недопустимо”, каза президентът. И допълни: „Призивите за мир непрекъснато намаляват - залогът вече е победа на всяка цена. Независимо от пролятата кръв и разрушенията. В такава ситуация вече не се мисли и за жертвите. А една от тях е европейската икономика”, допълни държавният глава.

 


Източници: бТВ, NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Прекалено или невъзможно

    16 Май 2022 18:29ч.

    Картината е далеч по-сложна и не е точно това, което изглежда с невъоръжено око. Ако Радев беше един обикновен и блед синергетик и кариерист, той нямаше да си усложнява живота с подобни думи и поведение, които със сигурност дразнят козяк. А пък да се разиграва някаква супер изтънчена схема, при която Раден говори тези неща по поръка на козяк, това би било прекалено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нейно Величество

    16 Май 2022 18:36ч.

    Искаш ли война със Сърбия? Няма да е само със Сърбия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нейно Величество 16 Май 2022 18:36ч.

    16 Май 2022 18:38ч.

    Добре, ама нищо не разбрах!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    16 Май 2022 18:43ч.

    Трийте,трийте. Както и да е.Украйта и Македония просто ще довършат ЕС-И двете територии никога...никога не са били самостоятелни държави.Изкуствени.Това е добре за ЕС-да отмре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus Радев само подпомогна целта на „македонизма“

    16 Май 2022 18:44ч.

    Неговата позиция за Македония е точния аналог на „македонизма“. Навремето българите в онзи регион бяха насилствено накарани да се разграничат от другите българи, които сме ние тук, в България. С изискването си това разграничаване да се запише днес като факт в тяхната Конституция, Радев блестящо завършва пъкленото дело на световната българофобия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев ти къде живя в последните 6 години?

    16 Май 2022 18:55ч.

    СВАЛЯЙ антибългарското правителство, защото ти си отговорен и виновен за хаоса и разрушението на България и унищожението на българската нация. Никога няма да ти прости историята на тази държава, понеже държава въпреки всичко ще има, дори когато тебе те няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О летецо виртуозен

    16 Май 2022 18:56ч.

    защо пусна тогава тоя десант от македониски безродни Кирета, а сега лъжеш и мажеш. Подлец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Основното е да се признае ОБЩА ИСТОРИЯ на България и РСМакедония!

    16 Май 2022 19:00ч.

    За правата на българите в РСМакедония има други граждански закони, а НЕ в Конституцията им. Сто пъти го повториха българите от РСМакедония точно на Радев - да НЕ се вписват българите в Конституцията на РСМ, а да се гарантират гражданските права с гражданските закони. Хаосът в България и всички простотии, които ще ни стоварят са все заради Радев и втория му мандат. Той е виновен за страданието ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекалено или невъзможно

    16 Май 2022 20:59ч.

    Вие сте слушали други мак. българи. Аз пък слушах едни, които казват друго. Мак. Констит предвижда групови права. (Нашата - само индивид., гражд. права) Включване е условие и гарантира, че бг диаспора ще получи гарантирани места в държ. местна власт и др. В т.н. от вас граждански закони уж всичко вече е ОК, ама на практика не е! Да не си бг в РСМ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елмо

    16 Май 2022 21:36ч.

    Доколкото си спомням Радев беше човекът, който премести фокуса от кражбата на историята ни към записване на българи в северомакедонската конституция. Много хора му казаваха, че това ще доведе до искания да признаваме македонско малцинство, но той упорито си знаеше неговото. Какво се промени, че така си смени мнението?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи