Радев: Не се боря срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат

Радев: Не се боря срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат

Много е важно за едно правителство, което идва с големи обещания,  в тежки кризи да следва своите обещания и политиката му да бъде прозрачна, отчетна, без сиви зони, без скрити процеси. Това заяви президентът Румен Радев на среща с българската общност в Берлин, запитан дали не допринася за падане на правителството и предсрочни избори, съобщава БТА.

Държавният глава увери, че с говоренето си не цели да сваля правителството. Винаги съм се придържал към своите конституционни права и задължения като президент. Винаги съм се старал да бъда коректив, да изразявам нагласите на българите. Моята борба не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат, отбеляза държавният глава. Като цел номер едно, която е изразил с няколко обръщения, той отбеляза укрепване на държавността. Каквито и икономически и социални програми и политики да правим, ако не укрепим държавността, те ще рухнат като всички досега. Това означава борба с корупцията, върховенство на правото, отчетни, отговорни институции, подчерта Радев.

Действията на правителството трябва да водят натам чувството за справедливост у гражданите да расте, да не отива надолу, каза той.

Президентът изясни пред събралите се ситуацията с поръчаните от България изтребители F-16. Самолетът е чудесен, не съм налагал вето срещу него, каза той. Според него обаче проблем е подходът на правителството предвид силното нарастване на цената, много над финансовата рамка, определена от парламента.  

Относно реалната цена на първите осем поръчани самолета трябва да е ясно, че това не е само цената за самолета - тя дори е сравнително малка част от нея. Това е наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и много други неща, каза Радев. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разходи е  "един вид измама на българския данъкоплатец, защото тези разходи ще трябва да се плащат впоследствие". 

Ако се бавим, следващите осем самолета ще дойдат доста след 2025 година, а с 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници, подчерта президентът. Не можем да е откажем от тази способност и да я хвърлим на плещите на съюзниците, заяви той. 

Рискуваме, след като вече не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на руската страна -  явно няма как да стане в тази геополитическа обстановка и не трябва да става, но МиГ-29 ще може да лети още около година, най-много, и ще се появи пропаст - поне 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят призив е да се търсят заместващи решения, призова Радев. Правителството трябва да реши това бързо и по най-добрия начин за България, допълни той.

Представители на българите, живеещи в Германия, изразиха безпокойствата си и потърсиха становището на президента по редица вълнуващи ги теми – от проблемите с образованието като цяло и конкретни казуси до позицията му спрямо актуални политически въпроси.

Срещата с вас за мен е най-важната от моята визита, защото гласът на България в тези динамични и предизвикателни за цяла Европа времена трябва да се чува, нашата позиция трябва да се разбира, заяви президентът Румен Радев на среща с българи от множество провинции, събрали се в Берлин.  

Това е силата на ЕС и НАТО – всеки глас, всяко мнение е важно. Искам да чуя у вашия глас, обърна се държавният глава към сънародниците ни.

Българската общност е седмата по численост чуждестранна общност в Германия, както и една сравнително млада общност, добре интегрирана в германското общество и трудов пазар, каза посланикът ни Елена Шекерлетова при откриването на срещата.

Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия. 

Преди срещата с Щайнмайер в двореца "Белвю" българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на германската столица. 

Сред темите на разговора ще бъде подкрепата, която местните власти оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), производството и хранително-вкусовата промишленост. България и провинция Берлин споделят общи приоритети за развитие на икономиката, сред които - информационни технологии, изследвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също така ще се подпише в "Златната книга" на града. 

При срещите на "четири очи" с Щайнмайер и Шолц в центъра на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Радев предател, който вкара България във война

    16 Май 2022 8:35ч.

    Тоя рецитатор докога ще плещи глупости за наивници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме пробив в здравия разум!

    16 Май 2022 9:13ч.

    Дамата Македония показателно отсъства. Управленския мандат е порочен тогава, когато идват да се борят с корупцията, не го правят, а въвличат държавата във война, в съучастие с корумпираните, които ужким са дошли да изчегъртват. И БСП в коалиция с фашистите използва гласовете на русофилите, за да крепи русофобско правителство, воюващо с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • император Рекс

    16 Май 2022 9:21ч.

    Грешката е вярна. По-лошото е, че този пробив в здравия разум се случва първо при началниците, след това тръгва надолу и стига най-отдолу до нас. Това германските партньори, които не са нацисти могат да го обяснят по-добре от Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай ти Сократ

    16 Май 2022 9:40ч.

    Не е зле да се изясни значението на думата "полит-коректен". Напр. - БСП е полит-коректна партия. Какво означава това? Въобще - думите имат ли значение? Сърцевина, ядро и т.н. Както каза преди години един роднина, който си беше хапнал и пийнал - това философията е голяма работа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешка, грешка, голяма грешка

    16 Май 2022 11:33ч.

    Радев е системна грешка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 12:52ч.

    Бориш се против народа. Невъзможно е от американска подлога да се очаква нещо положително за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 12:56ч.

    Радев е най-голямата политическа измама в България. Народа бе подведен и някои дори го определяха като русофил. Радев НЯМА НИЩО ОБЩО с Русия. Това, че се е возил на руски самолети, не означава, че има нещо общо с Русия. Той е продукт на САЩ. "Специализирал" е във военни академии на САЩ, където допускат САМО предани на САЩ подлоги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако иска поне малко да 'бори' "всеки порочен управленски мандат"

    16 Май 2022 15:00ч.

    да се разпореди закупените неотдавна избирателни машини по технологията SmartMatic (компрометирана в световен мащаб) да бъдат заменени с български механични табулатори, по проекта на БАН (Бл. Сендов) без Интернет, ЦИК да ги поръчат и организират производството им и да се приключи както с купения вот, така и с машинациите още на следващите избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • документален филм "2000 Mules" на Данеш Д'Суза

    16 Май 2022 15:42ч.

    за последните президентски избори в сащ. https://www.bitchute.com/video/oixT54v5mO10/. Сега се разбра вече как се печелят избори в повечето демократични страни... За нас единственият начин да си върнем малко вярата в изборния процес е ИЛИ да се върнем към хартиени бюлетини, ИЛИ да забравим онези 142 милиона лв. които Сиела похарчи за машините, и да ги заместим с българските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако искаха честни избори щяха още след първото изцяло машинно гласуване

    16 Май 2022 16:42ч.

    да променят Изборния кодекс и да изхвърлят машините на SmartMatic за тотална фалшификация на изборите. Но всяка от партиите на власт + ГЕРБ, които се търкалят в краката на американците, тайно се надява да бъде толерирана с помощта на машините. Затова сега си трайкат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Май 2022 15:11ч.

    А срещу порочния мандат на ЕС, кой ще се бори ? За намазаните със свинска мас, борбата е лесна и хлъзгава, ама за всички други е плъзгава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Май 2022 16:30ч.

    Нали вие натрапихте тези недоразумения начело на държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus И ние така!

    16 Май 2022 17:12ч.

    Управлението на царете в миналото се е преценявало по спечелените войни, прибавените територии и справедливите закони и правораздаване. Радев първи изиска официално българите в Македония да се откажат от българския си произход и език и да се разграничат от нас. Той си крие соросоидната Конституция в тайно чекмедже, от срам, вероятно и воюва с прокуратурата и останалите власти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекаляването по хелеборуски

    16 Май 2022 17:48ч.

    Прекалявате и тълкувате ограничено! Поиска вписване на бг в конституцията. Идете Вие там да им обяснявате (особено на младежите), че са българи и да се заявят като такива. Неизбежно ще сте толкова успешна, че ще станем мнозинство. Няма научна норма, която деф. минимален срок, след който една нация има право да се чувства различна. Не говорим за етнос и гени, а за усещане за принадлежност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекаляването

    16 Май 2022 17:54ч.

    Трябва реализъм и скъсване с фантазмения максимализъм. Признали сме им държавата. В някаква степен и езика. Измислили са го на основа на бг-ия през 09.1944 До 1944 сме едно, обща история, общи гени, общ език. Историята се е извъртяла така, че след тази дата текат мощни събития и днес те се усещат в болшинството си различни. Поради причина, че Бг не е страна за пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прекаляването

    16 Май 2022 17:57ч.

    Но има и друга по-важна причина! Майката не се почита и обича, защото тя е по-красива от другите майки, а защото е Майка. Слабаците и предателите, муфтаджиите и продажниците заради корист и изгода са готови да предадат майка си. Други са сега - поне твърдят, че така се усещат, а по отношение на младежите съм склонне и да го повярвам, но са гадове и заслужават забрава и презрение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи