Радев: Не може да си позволим РСМ да гради идентичност върху антибългарска основа

Радев: Не може да си позволим РСМ да гради идентичност върху антибългарска основа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

За нас е от изключителна важност ускорената интеграция на РСМ в ЕС. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е на работно посещение в Черна гора. 

"Винаги съм подчертавал, че България е отговорен член на ЕС и като такива ние не можем да останем безразлични към бъдещето и устойчивото развитие на съюза", каза той. 
 
Държавният глава уточни, че целта на изпратеното от него писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ е да помогне на ЕС да разбере по-добре нашите проблеми и да не се отклонява от своите принципи. 

Според него другата важна цел е да се помогне на РСМ по пътя към европейската интеграция, когато виждаме, че тя се отклонява от своя път. 

"Това, за което се преборихме в преговорната рамка, вписването на българите в Конституцията и гарантирането на тяхната равнопоставеност е само предусловие за започване началото на преговорите. Има други важни условия, които са залегнали в нея, а към тях няма развитие. Още нещо важно с това писмо е, да не допуснем проникването в ЕС на идеология на омразата, на идеология на дискриминация на етнически признак, ние като член на ЕС не може да си позволим някой да гради своята съвременна идентичност върху антибългарска основа", каза още той. 

По думите му процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е основен формат за развитието на диалога в региона.

"Това е важна форма за задълбочаваме на интеграцията на всички държави. А България показа водеща роля в този процес. Нека не забравяме, че като идея, то е на България. От 1996 година досега тя не е отстъпила от своята роля", подчерта Радев. 

Той коментира, че предизвикателствата пред региона са много и надхвърлят възможностите на държавите.

"Трябва заедно да търсим дългосрочни решения. Ако ние не решим проблема със свързаността, ние няма да можем да се възползваме от всички шансове, които настъпват заедно с кризите, защото всяка една криза поставя и шансове", коментира още той. 

Румен Радев коментира и политическата обстановка в страната.

"Едно демократично управление трябва да се базира върху принципи и ценности, които да работя в интерес на обществото, а не върху страх", заяви той. 

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

 • old_beggar

  27 Юни 2023 18:52ч.

  „македонците“ са българските "украинци". и „македония“ може да съществува само като анти-България, а „украйна“ – само като анти-Русия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  27 Юни 2023 19:02ч.

  Вече го позволихте!Но така е,когато първо правите каквото ви заповядат,а после мислите /ако изобщо се замислите/ за последствията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  27 Юни 2023 20:33ч.

  Признаването на българско малцинство там е точно условието да градят такава идентичност върху антибългарска основа; защото те няма да имат друг избор освен да ни обрисуват като народ претопявал ги и извършвал насилие над техния „народ“ през годините. Радев беше първия, който поиска това да се случи и едиствено антибългарски сили му пригласят. Освен това някой ден ще се поиска от нас да защитим това малцинство от мнозинството и имаме украинския сценарий - братя срещу братя и едните и другите манипулирани в дух на омраза и разделение. Само осветляване на историческата истина е валидна като антидот и осъждане на Възродителния процес над българите там да се самоосъзнават като нещо различно от българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  27 Юни 2023 21:32ч.

  Незабавно да се наложи наново ветото върху членството в ЕС на тая псевдодържава. Чакам и реакцията на президента, парламента и правителството по повод наглите изказвания на изрoдът борел, според който позицията на България и нашите национални интереси нямат никакво значение и не са фактор за членството на т.нар. "македония" в ЕС !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Електората

  27 Юни 2023 21:49ч.

  Не можем да си позволим САЩ у нас да гради антируска ос върху антибългарска основа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи