Радев: Националната памет и достойнство се отстояват всеки ден

Радев: Националната памет и достойнство се отстояват всеки ден

Националната памет и достойнство не се наследяват, те се отстояват всеки ден. Ние днес продължаваме да отстояваме заветите на тези, които дадоха живота си за България. Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на откриването на военния паметник на войниците от 11-а пехотна Македонска дивизия под връх Тумба в планината Беласица.

"Преди повече от век, водени от свещения идеал за обединена и независима България, хиляди български доброволци от Македония се вливат в редиците на дивизията, за да вдигат оръжие в защита на родните земи. Склоновете на красивата Беласица приютиха мнозина от тях. Още тогава техните бойни другари белязаха пътя на дивизията и лобните места на героите с паметници, мемориални чешми и обикновени кръстове, включително тук, в района на връх Тумба. За съжаление, превратностите на времето и не една злонамерена ръка варварски заличиха много от тези места. Окуражаващо е, че днес все по-категорично преоткриваме своя дълг към нашите предци", заяви държавният глава.

Румен Радев изрази признателност към всички институции и личности, съдействали за изграждането на мемориала.  Най-голямата отплата за саможертвата е тя да не бъде забравена, отбеляза държавният глава. Убеден съм, че този паметник ще надживее всички предизвикателства на времето, допълни още той. 

На церемонията присъстваха още кметът на община Петрич Димитър Бръчков и представители на местната власт, народни представители и български военни. 

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Чудесни приказки

    03 Юни 2022 15:34ч.

    Сега като рукне една синергия от чешмите ще стигне за три морета, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    03 Юни 2022 15:47ч.

    Празни приказки на фона на простотията в Колонията.Дано Русия по скоро удари военните заводи и летищата в Колонията та се събудите от нахлузеният ви хомот.Смърт на фашистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подслушано

    03 Юни 2022 16:02ч.

    преди няколко дни в тролея без да искам чух част от разговорът между двама мъже и единият каза: “А бе няма ли най после Путин да натисне копчето.” Та така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Превръщащият думите във вятър

    03 Юни 2022 16:04ч.

    Рецитал в изпълнение на румбака. Празен човек не може да се напълни с приказки под диктовка. Жалко същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    03 Юни 2022 16:20ч.

    това преди, или след като си станал на цру/пентагона джендерал? разбира се бивш съветски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи