Радев: Намалената партийна субсидия задушава опозицията преди местните избори

Радев: Намалената партийна субсидия задушава опозицията преди местните избори
Намалената партийна субсидия задушава опозицията преди местните избори. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в София по повод законодателната инициатива на премиера Бойко Борисов за орязване на държавното финансиране за политическите формации на 1 лев за получен глас. Според държавния глава управляващите партии се финансирали директно от властта, без дори да се прикриват. По думите му при определянето на финансирането трябва да се търси баланс между партийния и обществения интерес, съобщава "Банкеръ".

 

За споровете в БСП Радев заяви, че ще се въздържи от коментар за политически партии. Все пак той посочи, че България не трябва да остава без политическа опозиция, защото това ще е пагубно за демокрацията. "Процесите в БСП пораждат такъв риск, затова ги следя с тревога", добави държавният глава. 

 

Запитан за отношенията с Бойко Борисов, президентът подчерта, че той никога не е изнасял държавните проблеми зад граница и не говорил лошо за правителството при посещенията си в чужбина. Според него обаче това не може да се счита за одобрение към изпълнителната власт.

 

"Подкрепям добрите намерения на правителството, но при изхарчени огромни европейски и национални средства, резултатите са далеч от възможното и очакваното, като обем и най-вече като качество", обобщи Румен Радев.

 

Президентът беше категоричен, че налагането на вето на промените в Закона за държавната собственост и последвалото сезиране на Конституционния съд не касае процеса на изграждане на национални обекти като автомагистрали, скоростни пътища, пристанища, газопроводи, ж.п. линии и т.н.

 

„За тях отдавна си има ясна законова процедура за ускорено отчуждаване и предварително изпълнение и те изобщо не попадат в това вето и сезиране“, заяви президентът и призова управляващите да правят разлика между национални обекти и обекти с национално значение.

 

„Ако техните юристи не могат да им го обяснят, да си наемат други“, заяви Румен Радев.

 

„Напълно разбирам, че премиерът е зает и няма време да чете Конституцията и законите, но това е непростимо за хората около него“, допълни държавният глава.

 

Той посочи, че ако за 10 години магистрала „Хемус“ не е изградена, то не бива сега да се търси вина в президента-

 

Автомагистрала „Хемус“ беше заложена от премиера като приоритет преди 10 години, но колко километра се изградиха и колко километра се отчуждиха оттогава досега, попита Румен Радев.

 

Той апелира за разбиране и отговорно отношение към промените в закона и заяви, че новите законови поправки дават неограничени, безконтролни възможности на правителството без никакви критерии да определя за „обект от национално значение“ каквото си поиска.

 

"Много хора от администрацията, от министерствата на работно ниво търсеха достъп до мен да ме молят да наложа вето, за да предпазя правителството от хаоса, който само създава и от това, че ще бъдат забавени тези проекти като реализация“, допълни президентът.

 

В отговор на въпрос за липсата на напредък при дебатите в Смесената комисия между България и Република Северна Македония по отношение на личността на големия български революционер Гоце Делчев държавният глава припомни, че вече е изразил позицията си в изказването си на Петербургския международен форум. Тогава Румен Радев цитира думи на Гоце Делчев, който заявява, че разбира света „единствено като поле за културно съревнование между народите“.

 

Според президента Двустранният договор за добросъседство с Република Северна Македония в момента все още има характер на „декларация“ и се нуждае от промяна. Президентът отново призова актуализираната версия на Двустранния договор за приятелство и добросъседство да залегне в правните задължения на Република Северна Македония в процеса по присъединяването й към ЕС.

 

Източник: "Банкеръ", Офнюз

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Задушава я, и точно затова Борисов го измисли.

  13 Юни 2019 12:29ч.

  Той пари да купува гласове и цели партии си има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 60 години стигат!

  13 Юни 2019 12:56ч.

  Боже, само в теб ни е надеждата. Само ти решаваш, кой колко рожденни дни да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът Радев каза също:

  13 Юни 2019 13:44ч.

  “Финансовите проблеми принуждават медиите да влизат в политически и икономически зависимости, подкопават етичните стандарти. Наемат се армии от полуграмотни тролове да се дискредитират публични личности“. - И това е самата истина. Как иначе да си обясним, представящи се тук за привърженици на БСП, да си служат с изрази като СерГей, Гоце Трипера. Същата изкривена картинка е и в десните сайтове, където тези внезапно станаха от добрите, но пък има русороби, азиатци, ушанки, алкаши, мръсни комунисти и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  13 Юни 2019 13:48ч.

  kak пееше Чебурашка: "...к сожалению, день рождения только раз в году" :-) Не всичката опозиция ще се задуши, тази с обръчите/далаверите няма дори да разберат, но който не е крал обществени средства, вече няма шанс на изборите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четец

  13 Юни 2019 14:15ч.

  това им е целта на герб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  13 Юни 2019 16:04ч.

  аз съм за ам модел симпатизантите даряват средства за кампанията сега като ни заливаха от медиите с реклама за различните партии защо над 4 милиона не гласувахме защото нямаме доверие на никои въпреки рекламата и продажните политолози социолози псевдожурналисти същото ще стане и на местните избори всеки ден арестуват кмет а за колко къщи за гости не знаем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора

  13 Юни 2019 16:40ч.

  Празни мисли на един празен човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • червеният президент

  13 Юни 2019 18:51ч.

  пак се изложи. Та нали точно Нинова от 3 години плямпа за субсидия 1 лв и заплати в НС на половина!!!! Нинова победи, ББойко клекна и стана както искаше БСП- 1 лв! Ся що реват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трифонов искаше 1 лев субсидия

  13 Юни 2019 20:00ч.

  А на БСП нещо друго беше, но не помня. Излиза, че Трифонов и Борисов го игратя заедно доста време. А сега вече е наложително да се затвори устата на опозицията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ефрейтора

  13 Юни 2019 20:03ч.

  До 18.51... Уважаеми , да си виждал у комуне : признание , рационален аргумент или логична мисъл ? Няма и да видиш...Тази порода не притежава такива качества...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  13 Юни 2019 20:22ч.

  Грешите момчета.... точно Ниновичока 3 или 4 пъти предложи намаляне на субсидията на 1 лв и орязване на депутатските заплати. Имаше период в който всеки ден поне в две ТВ студия го повтаряше повече от месец! Вместо Нинова и РРадев да се радват, че победиха и орязаха субсидията... сега реват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 14 Юни 2019 1:10ч.

  Времето лети.Наближават и президентските избори.Ако Радев не се отдалечи равно от всички партии му е спукана работата.Най вече от Нинова.Тя не е БСП,тя се мъчи да я приватизира но за сега не и се получава.Тези,които я спъват са обявени за врагове на партията,”мадам”В мощно работи срещу тях/гаврейки се със състоянието на Стефан Данаилов/ и всякакви знайни и незнайни лекета впрегнати в личната битка на Нинова.От тези еднодневки Радев ще пострада,ако не ги отсвири овреме.Дано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи