Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не е нормално, коментира президентът Румен Радев пред журналисти. Той не коментира трябва ли да се смени главният прокурор и заяви, че по-важен е Висшият съдебен съвет:

"Надявам се, че след всичко, което излезе наяве за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост и подчинение единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт. Има нещо по-важно от личността на Иван Гешев. Това е Висшият съдебен съвет - органът който кадрува и от който зависи всичко".

Според държавния глава е крайно време да се обнови парламентарната квота на ВСС, което се бави повече от година.

Той коментира и признанието на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че Гешев ѝ е звъннал да я попита дали е знаела предварително, че предложената от партията за премиер Мария Габриел ще поиска отстраняването му.

"Не е нормално главният прокурор да си общува с политици. Наблюдаваме това, за което говорим от години - че има политическа намеса в работата на прокуратурата и съдебната власт", каза още президентът

Попитан за коментар относно изявлението на премиера на Северна Македония по адрес на България, Радев посочи, че през 2021 г. е поставил проблема за правата на българите там.

"Една година удържах този процес, две вета на Съвета за разширяване, докато нашите европейски партньори не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство - недопускане на дискриминация"

Посочи още, че няма никакъв прогрес по протокола за добросъседство, подписан от двете държави. По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към РСМ както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичк нива, могат да заемат всички изборни длъжности в ншата страна. А българите в РСМ са подложени на системен тормоз".

Сред темите на конференцията са въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите държави. В събитието участват ресорният министър Димитър Стоянов, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Във фокуса на дискусиите е партньорството на Балканите за търсене на иновативни пътища за коопериране.

 

Коментари

  • Към Радев са въпросите

    18 Май 2023 11:35ч.

    Радев беше този, който замени българската позиция спрямо Сев.Македония. Отказахме се едва ли не от историческата истина, отказахме се от това да настояваме да не ни се краде историята и го заменихме с искането да се впишат българи в македнската конституция. И като се впишат какво - колко хора ще имат смелостта Сев. акедония да изявят българската си принадлежност. Отделно, че сърбоманите в Македония след такова нещ постоянно ще натякват и изискват и България да признае "македонско малцинство". Чудя се понякога чии интереси защитава Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без думи

    18 Май 2023 12:27ч.

    https://glasove.com/media/2022/06/24/112914/original.jpeg?_=1656068042

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Масонът Радев и Как тайна мрежа от масони контролира западните правителства

    18 Май 2023 12:21ч.

    Изследователят Дионис Каптар за тайното паралелно правителство, което съществува в Западна Европа и за масонските корени на съвременната италианска власт. https://www.youtube.com/watch?v=shQNB6P2nWM&t=2s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво нищожество излезе всъщност този уж "офицер"

    18 Май 2023 14:29ч.

    Изобщо, цялата ни "елитна" върхушка е на път да засенчи некадърниците от края на XIV, които ни завряха зорлем под турците, и даже са на път да постигнат същия резултат. Аферим, евроатлантически безродници...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прецедент

    18 Май 2023 15:08ч.

    А след всичко, което Афера изписа, за "пътя на копринката", някой ще покаже ли независимост?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи