Радев: На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля, бюджетът е първостепенна задача

Радев: На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля, бюджетът е първостепенна задача

Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които ще привлекат значителни финансови средства и ще ускорят реформите, необходими за модернизация на страната. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на 49-ото Народно събрание.

Скъпи сънародници,

Свиках 49-ото Народно събрание в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това Народно събрание, с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност.

Предизвикателствата пред това Народно събрание са големи и без съмнение приемането на Закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на кризи и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Силно се надявам и е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет, като крайната дума ще е на Народното събрание, особено в най-проблемната част за бюджетния дефицит.

На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество.

Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс зададен от служебното правителство като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Така не само ще бъдат привлечени значителни финансови средства, но и ще бъдат ускорени реформите, необходими за модернизация на страната. Очаквам Народното събрание да подкрепи и внесените законопроекти, които да "отпушат" пътя ни към Шенген, за което служебното правителство вече постигна ясен времеви ангажимент.

Очаквам приемането на закони, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна, а Народното събрание да докаже, че правосъдната реформа е осъзната и реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании.

Очаквам най-сетне да се подходи с цялата отговорност към националната сигурност и да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива, ще решим проблемите за модернизацията на Въоръжените сили. Такъв подход е бягство от отговорност, вменена от Конституцията и законите. Това е бягство от отговорност и спрямо нашите съюзнически задължения, които изискват развитието на съвременни отбранителни способности. Истинската модернизация изисква сериозно ангажиране на национален бюджет, изисква компетентен и всеобхватен подход към превъоръжаването, с грижа за хората в армията, за тяхната подготовка и мотивация.

Пред страната стоят още множество проблеми от вътрешната и външната политика, по които неведнъж съм заявявал ясни позиции от трибуната на Народното събрание. Но днес българите очакват да чуят позициите на народните представители. Защото каквото и да бъде следващото управление, то може да бъде устойчиво и ефективно само ако се основава на ясни и споделени принципи, приоритети и ценности.

Предизборната кампания приключи, а обществените очаквания и залогът пред това Народно събрание са огромни. От решенията на народните представители зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания, а с действия и загърбване на личните и тяснопартийни интереси и с единение в името на националните цели.

 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    12 Апр 2023 11:22ч.

    Престани бе Мунчо... гледай си служебното правителство и не се натискай между шамарите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Апр 2023 15:34ч.

    "Съдбовната " роля е възложена от любимото място на Радев -синагогата и другаря Кенет Мортън !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смирениено на бесовете

    12 Апр 2023 12:40ч.

    Избори до дупка. Европейският път приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждам правителство чак другата есен

    12 Апр 2023 17:06ч.

    В 53-тия парламент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питам се

    12 Апр 2023 13:45ч.

    Радев, Радев бедна Ви е фантазията колко бели направихте.Вие ли така мислите, не познавате ли хората, а на всичкото отгоре търсите виновни другаде. Как командир на ескадрила прави толкова фатални грешки? Да не би жена или дете да управлява вместо Вас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не на войната!

    12 Апр 2023 13:46ч.

    Съдбовна, защото ще ни вкара във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВеликоБългария GB

    12 Апр 2023 13:54ч.

    България е близо до театъра на военните действия. Трябва изключително внимателно да се води външната политика да не стане грешка. Бюджета е най малкия проблем. Във България има депозити на граждани и фирми за над 100 000 000 000 лева ! Пари има , просто българите са манипулирани от пропагандната машина на знаете кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади Горанов малко преди да сдаде поста министър на финансите отписа над 20 милиарда вземания

    12 Апр 2023 17:09ч.

    И това не се случва за първи път. Ето от къде идва основната маса пари на депозит. ДДС измами и други подобни. Тези хора инфлацията никак не ги притеснява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гражданин

    12 Апр 2023 13:58ч.

    Г-н Радев, нима се надявахте причинилите толкова беди от огромен мащаб Ваши питомци, правилно да разтълкуват Вашето доста объркано послание за смирение. Навсякъде им се привиждат стартъпи и пари, оперирани са от подобни морални категории. Те са заслепени, преди да са прогледали. Сигурно се чувствате крайно неудобно както и аз заради Вас. Посоката дадохте Вие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гаф след гаф

    12 Апр 2023 16:38ч.

    Числя си за времето преди три години, когато беше в пълна изолация, никой не щеше да го вижда и чува по Европа и не само! Бяхме много, много по-добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • равноотдалечен

    12 Апр 2023 17:44ч.

    Да избират Цончо Ганев за Председател на НС. Да насрочват датата за Национален Референдум "еврозона". Следващо заседание на събранието - когато бъде готова следващата подписка за Референдум "нато". НС да бъде мокрия печат на народната власт. Всичко друго са глупости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи