Радев: Конфликтът в Украйна ще ескалира, критично важно е да има устойчиво редовно правителство

Радев: Конфликтът в Украйна ще ескалира, критично важно е да има устойчиво редовно правителство

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

След провелата се днес извънредна консултативна среща със служебните министри за последиците от ескалацията на войната в Украйна държавният глава Румен Радев призова политическите партии да надмогнат демагогията и личните нападки.

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори и сега е времето да чуем партиите с амбиции да управляват как ще преодолеят политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство.

Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство да вземат тежки, но важни стратегически решения с дългосрочен хоризонт.

Сега е моментът партиите да изразят по-ясно своите програми и мерки за справяне с тежките кризи и повишаване на доходите, така че да надмогнат демагогията и личните нападки. Сега е моментът да разберем как новият парламент и редовното правителство ще преведат българите през тежката криза особено най-уязвимите социални групи."

"Очаквам политическите партии да имат ясна позиция по важните за бъдещето на България въпроси, преди гражданите да са дали своя глас и да започнат преговори и договорки за съставяне на коалиция."

Според Радев решенията на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на студената война отново да се разиграва ядрената карта, но заплахата не може да бъде пренебрегвана.

"Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и тези на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, доставките по море, а всичко това, взето заедно, знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза", заяви президентът.

Изявлението на президента:

На проведената днес консултативна среща обсъдихме рисковете за България и заплахите вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна.

Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустимо.

От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията.

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи тази заплаха не може да бъде пренебрегвана.

Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае. Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашия регион, за Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране.

България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса.

Трябва да е ясно, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Като отговорен член на ЕС България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза. Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капаците ти конкурентоспособност.

Виждаме, че расте политическата и икономическата ни стабилност. Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени. България е сред най-засегнатите.

Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и тези на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, доставките по море, а всичко това, взето заедно, знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза.

Служебното правителство полага всички усилия, за да се смекчи ефектите от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиката на процесите, поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно да има парламент и устойчиво редовно правителство.

-----

На срещата присъстваха министър-председателят Гълъб Донев, вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, вицепремиерът по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия на 21 септември. Тогава българският военен министър Димитър Стоянов заяви, че риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха за страната ни няма. 

Източници: бТВ, "24 часа", dnes.dir.bg, dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • прочетена книга

    23 Sep 2022 18:40ч.

    предсказуеми декламации в нестихотворна форма. ние отдавна знаем какво ще каже и направи радко, защото той нищо не определя; но този път и глобалистите няма да определят пътя на България;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    23 Sep 2022 19:52ч.

    Макар и с половин уста, Радев осъди варварството на путлер, заяви, че няма да признаем "референдумите" на рашистите и заслужава поздравления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до бандерлока

    23 Sep 2022 20:15ч.

    чиба ве, нацик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аман от надрусани пубери

    23 Sep 2022 21:07ч.

    с име бандеровец...Нямат ли си родители

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан

    23 Sep 2022 23:17ч.

    Ти вероятно си отслужил, м?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Sep 2022 18:46ч.

    Какво значи редовно правителство, когато е съставено от олигофрени като Кики тъпото и другите психично болни, некадърни майкопродавци?! Румба, завиждам ти че можеш да летиш, и аз се готвя за отлитане, кочината скоро ще изгори, барабар с всичките прасета, всичко е съдба проклета :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    23 Sep 2022 18:49ч.

    Споко, ще си изберем Костя Умното, Кречеталото ще се разбере с кремълското джудже,,,,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    23 Sep 2022 18:57ч.

    Пиши как си се устроил в Русия, пък може и на нас да ни помогнеш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Sep 2022 19:00ч.

    Няма за кога, но все пак Коцето за разлика от другите ковид-глобалистски зомбита се доказа покрай пландемията! Ти взе ли си бустера?! А йодни таблетки? Да живей западният прогрес, зелената сделка, Уруспия, Грета и Швааб...и Сорос, добре ви подредиха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами от това изявление

    23 Sep 2022 18:47ч.

    Излиза, че са се събрали на съвет без никакъв смисъл, освен ако не са мъдрили нещо друго там. Дали са слагали престилки? Ами това е положението, вчера празнувахме Независимост, днес делата показват зависимост. Напълно ненужни изявления, значи са поръчани от друг!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ко ?

    23 Sep 2022 18:59ч.

    Престилки ли ? И Гергов ли е ходил да им направи церемонията ли ? В сградата на Мин съвет ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истински новини

    23 Sep 2022 18:51ч.

    Мъж в безпомощно състояние почина пред спешен център. Радев да поеме отговорност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щрак

    23 Sep 2022 18:55ч.

    Аз просто съжалявам Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    23 Sep 2022 18:56ч.

    А както отлично знаем, устойчиво може да бъде само правителство, което е изцяло контролирано от ДпС! Това е смисъла на думите му и се радвам, че го разбрал и не се страхува да го заяви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Критично важно е да има

    23 Sep 2022 18:59ч.

    не "устойчиво редовно", а национално отговорно правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • среща за самозалъгване

    23 Sep 2022 19:02ч.

    Не решенията на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, а безумната, но съвсем умишлена и целенасочена, поредица от решения на псевдолидерите на евросъюза, в това число ясно декларираната от тях неподкрепа за мирен процес, което на езика на недипломацията е склоняване и подклаждане на пълномащабна континентална война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    23 Sep 2022 19:56ч.

    Радев е президент на държава от ЕС и НАТО и изразява позициите на цивилизования свят срещу руския тиранин. Зад него стоят само тия велики държави Белорус, Сирия, КНДР, Куба, Никарагуа и Еритрея, където за щастие нас ни няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев действа в синергия със САЩ, ЗАВИСИМ! И той!

    23 Sep 2022 21:05ч.

    Брой и 19- те въздражали се. И изведнъж си еба майката, ами то по-голямата част от света. СЛАВА НА РОССИЯТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    23 Sep 2022 19:13ч.

    Верно ли бе? Ми кво ще си играем на избори. Току виж украинското пушечно месо не стигнало. Я направо чети списъка на козяк. "Рапорт даден, рапорт приет."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Sep 2022 19:20ч.

    Аз Радев така го разбрах: Сега е момента да си изберем евро-атлантическо правителство, дето да пази демокрацията и ценностите и да се откаже завинаги от руските енергоносители и да поддържа безусловно партньорите от НАТО, ЕС и Украйна във войната срещу Русия до последния украинец (а по-натам и до последния българин).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сетила се Мара да се побара

    23 Sep 2022 19:23ч.

    къде бяхте през тези осем години да реагирате на жестокостите в Украйна? Ако ви имаше, сега нямаше да ги има сегашните жестокости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Радев много му

    23 Sep 2022 19:23ч.

    Се ще редовно правителството но няма да има такова за негова жалост. А ние българите, ще се отправяме сами както винаги през последните 30 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синергийното кречетало

    23 Sep 2022 19:28ч.

    Облаците се сгъстяват , а той дудне едни и същи тъпизми. Срам !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умен и красив Бойкикев

    23 Sep 2022 19:28ч.

    Законът на Глиги от най-умните и най-красивите е трябвало да бъде приет след раждането на резидента Радев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какво ще да е то?

    23 Sep 2022 19:33ч.

    Харвардските палячовци или банкянския бодигард? От трън та на глог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко си идва на местото

    23 Sep 2022 19:35ч.

    Това изложенийце сигурно Решетников му го е писал? Нали жълътопаветници?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Sep 2022 19:37ч.

    Някой ще ескарира, някой ще минира,някой ще бомбардира и ......., ама кой е тоя бе, мъцни, та го назови, ако имаш съвест ! Но няма шанс, въпросът е до западните чипове за перални, дето не струват за чеп ! Зелените извънземни човечета ни нападат, та мъдете ни провиснаха чак до окъселите крачоли и вече са на показ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    23 Sep 2022 19:38ч.

    Радев-ти и кликата ти сте боклуци!Викайте си синовете и дъщерите от Америка да се готвят за война и да си защитават ценностите.Аз моите си ги знам.Ако имам оръжие ще е срещу такива като вас.Мръсна гадино! И дайте всичкото ни оръжие на уСрайна-още има по складове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    23 Sep 2022 19:42ч.

    Радев е моето голямо разочарование. Инсталира мошенниците Кирил и Асен, но след това на думи се разграничи от тях. Какво направи Радев когато Кирил Петков изгони дипломатите и почти доведе до скъсване на дипломатическите отношения с Русия? - Нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десислава

    23 Sep 2022 19:44ч.

    А служебното правителство какво напрви, за да намали цената на енергоизточниците? Сега редовно правителство му трябвало. Президент на българите ли е Радев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    23 Sep 2022 19:43ч.

    Сега сме в шах - как да искаме оставката на Тримореца след това негово изказване? Оказва се, че нашите господари са и негови!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    23 Sep 2022 19:48ч.

    Радев иска да избяга от отговорност май го хвана шубето. Правителство няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Sep 2022 20:10ч.

    Радев е добре да види на какво ниво е бълг. армия и тогава да се изказва за други армии. Какво прави за попълване на свободните позиции в БА ? Нещо за превъоръжаването да сподели/освен прословутите самолети / ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • снарядите

    23 Sep 2022 20:14ч.

    Референдумите били правен абсурд, когато край урните падат снаряди, казва Радев. А чии са снарядите - на Украйна. Осем години падат снаряди върху руското население в Донбас и сега според Радев, то няма право да бъде защитено. Пълно разочарование от Радев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миналата година ни разиграваха

    23 Sep 2022 20:14ч.

    през няколко месеца да гласуваме и какъв беше резултата протежетата на Радев ,Кирчо и Асен Василев ,които ни доведоха до срив на държавата и милиарди заеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Р. Радев пропусна да каже

    23 Sep 2022 20:20ч.

    че "снарядите, които падат до урните", са натовски снаряди, изстреляни от Украйна. "Цивилизованият свят" твърде дълго въоръжаваше Киев и го подтикваше към война, Русия твърде дълго търпя това, но повече няма как да го търпи. САЩ са тези, които съсипаха процъфтяващи светски държави - Ирак, Сирия, Либия - за да крадат ресурсите им. Не Русия, а САЩ трябва да отговарят за престъпленията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    23 Sep 2022 20:22ч.

    Направо ги побърка тоя Радев своите избиратели. Накара ги да се въртят като пумпали. От “Осанна” до “Разпни го”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    23 Sep 2022 20:25ч.

    Някои безмозъчни същества явно искат Радев да поздрави путлер с мобилизацията, да признае порното с референдумите и да обяви присъединяването ни към ШОС. Че е путинска патерица е ясно, но чак дотам няма да падне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Истината и псетата

    23 Sep 2022 20:52ч.

    Представете си тези от снимката без мундирите/костюмите.Е това е истината.Гола и без гащи като България.Какво общо имат псетата?Тези без гашници подлайват Русия!Щеше да бъде смешно ако не бяха цвета на нацията.Срамно и тъжно ми е.Заради тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • козяшката грозотия

    23 Sep 2022 20:55ч.

    Хериона Мустафа махна ли се най-накрая от България или това ще стане след като подтикне България към активни военни действия, както е правила с други държави, в които е била... без Португалия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Sep 2022 20:59ч.

    Цената на твоя втори мандат е завоюването на приза "Първи синергетик", който заявява, че "Крим е руски". Замижах с едното око и подминах, дори бях явен и активен твой поддръжник с/у недоразумението Герджиков. Ако сега смяташ да изхвърлиш отговорността си, но с цената на връщане на власт на тоталните корумпирани и крадливи идиоти от геппс и кокорите, няма шанс повече да се разбираме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    23 Sep 2022 21:05ч.

    Радев и цялата му клика са национални предатели и престъпници към всеки един българин, както бяха киро и асан, както беше тиквата от Банкя, както бяха служебните правителства на гореспоменатия и почти всички правителства назад във времето след 89 год. ПРЕДАТЕЛИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Sep 2022 21:06ч.

    Подмини с презрит. усмивка, можеш да си позволиш, в сравнение с президента аз съм буквално никой! Просто искам да споделя, да споделя чисто човешки, че подобен род хлъзгави приказки, които не се разграничават решит. и безкомпромисно от: 1. този, дето искаше да ти го набива, защото си бил някакъв там пилот и 2. този, дето беше видимо пратен със списък от разрушит.и за Бг задачи, са неприемливи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Sep 2022 21:08ч.

    Другарят Радев май го напляскаха от ЕС и риториката му на кремълска подлога изчезна :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Расте икономическата и политическата ни стабилност"? -

    23 Sep 2022 21:11ч.

    това част от някакъв виц ли е или е откровена подигравка? Наистина, Р. Р. е най-голямото разочарование. Защото при избирането му имаше надежда... Трябва да се признае - Козяк ни "изработи" тотално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленин

    23 Sep 2022 21:14ч.

    На Радев му е ясно, че Русия приключи и че това му е последен мандат. Сега гледа да осигури образование на децата си в престижен западен университет и добра сума, която ще му позволи безгривни старини. Това вероятно е причината да се обърне против кремълските си господари и да прави всичко възможно да върне Тиквун на власт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Sep 2022 21:28ч.

    Правителство не може и не трябва да има! Защото!!! ще бъде уродливо изчадие, което е противник на Бг национален интерес. Тежката корона за съдбата българска ще се падне на президента. Ако му е тежка, да я свали! Личните му отнош с Брюксел и Козяк не ни интересуват! Е, жена му ще го презре! Такива са жените, донякъде са ербаб, но после викат: Ти си мъж, направи нещо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Sep 2022 21:33ч.

    Така грубо стоят нещата, но короната е тежка! Редно е да го е знаел, ако някой е обещавал друго, лъгал го е! Ето и пример: Антонина презря бат Петьо, Президентина-лапацало, защото "позволил на селянчето от Сирищник" да го победи на изборите! И така - 20 години, едва напоследък започна да демонстрира ужкимски, формално социално лицемерие и да се появява тук-там с него!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    23 Sep 2022 21:37ч.

    Какъвто и да е г-н Радев, в тия кофти времена, той е човекът, който ще взема решения и ще задава посока. Даже и след изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    24 Sep 2022 1:03ч.

    Радев има уникална дарба да чете, запомня и възпроизвежда написаното, даже с такава особена артистичното на фатмак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    23 Sep 2022 21:39ч.

    Просто няма време и аралък за дипломатични и пилиткоректни приказчици. Раздумката може да не е много приятна за слушане, но е откровена и отговаря на помислите и чувствата на мнозинството от гражданите на тази страна. Всекиму неговото! Всяко нещо има цена! Едното води до другото! Така стоят нещата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев

    23 Sep 2022 21:40ч.

    как ще ме привлече партия да гласувам? Айде , кажи ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ мерки за справяне с тежките кризи”

    23 Sep 2022 22:13ч.

    Както казвахме по времето на Т Живков: Партиите с успех ще се справят с кризите които сами създадоха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    23 Sep 2022 23:14ч.

    Правилно, безродници. Сплотете се около американското посолство, направете правителство и защитавайте интересите на глобалистката върхушка ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • румцайс

    23 Sep 2022 23:45ч.

    радев е под всякаква критика; доближава се до точката на абсолютната нула;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен

    24 Sep 2022 0:11ч.

    Време е за война от сериозно правителство на обединените евроатлантици. Това се иска от пРезидента. Гласувайте за войната. Без война не може да се зачисти тази територия. Хазария отпадна за нов Израел. Следва България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    24 Sep 2022 3:35ч.

    Всите български политици съвсем изперкаха и станаха я за бесило , а за лагер в Белене! Толкова ли не можаха да видят какво правят съседите? И дедо Реджеп Ердоган, и тариката Вучич, и Виктор Орбан? Па да си бяха спомнили историята и цар Борис 3... Задава се СВЕТОВНА ВОЙНА, при която пак сме на страната на губещите! Някой да преброи поддръжниците на ШОС?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво значи устойчиво?

    24 Sep 2022 9:23ч.

    Ако се съюзят всичките партии на отчет в Козяк, съберат мнозинство, направят правителство и вкарат БГ във война, на това устойчиво правителство ли му казваш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    24 Sep 2022 9:24ч.

    Само аз ли виждам тая зависимост. Най-бедната държава в Европа с най-много путинофили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    24 Sep 2022 9:40ч.

    Радев чете спуснатите инструкции -на всяка цена правителство на герб, простокирококоровските олигофрени и тунеядците от дъбъто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи