Радев към Янев: Вместо да състави правителство, НС се занимава с Изборния кодекс

Радев към Янев: Вместо да състави правителство, НС се занимава с Изборния кодекс

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След месец консултации не виждам резултат за правителство, бяха първите думи на президента, след като прие ръководството на най-малката парламентарна група в НС, тази на "Български възход", на консултации за сформиране на кабинет цял месец след началото им. Радев посочи, че съзнателно е дал повече време на формациите, но вместо да решават неотложните проблеми на хората, партиите загубили часове за поправяне на Изборния кодекс.

"От началото на консултациите измина вече месец, предоставих достатъчно време на парламентарните партии да излязат от конфронтационната риторика на изборите и да намерят разумен консенсус за съставяне на кабинет, но не виждам резултат в тази посока", заяви президентът.

"Вместо да се ангажира със съставяне на правителство, да се занимава с проблемите, които пряко касаят българските граждани, да се фокусира върху проектозаконите по Плана за възстановяване и устойчивост, попълването на персоналния състав на органи с изтекъл мандат и други важни проектозакони, парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс", разкритикува партиите Румен Радев.

"Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и четиричасовият дебат за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам", добави той.

Бившият служебен премиер и бивш президентски секретар Стефан Янев се съгласи с мнението на държавния глава, че парламентарните партии не се занимават с важните за хората проблеми.

„Ние сме най-малката парламентарна група и трудно бих могъл да кажа, че нашето поведение определя поведението на цялото НС, но заявявам, че нашето поведение е устойчиво и от самото начало не тръгнахме да търсим конфронтация, а зададохме тон на диалог“, каза Янев.

По думите му дебатът за промени в Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост.

„Разговорите, усилията за кабинет са основополагащи. Усилията са ни насочени към това диалогът да даде резултат. За нас не е от значение кой ще е водещият в дадена коалиция, а мисля, че гражданите скат да има управление и правителство. Ако се стигне до трети мандат, кризисният вариант пак включва разговори с всички партии, независимо на кого ще се даде третият мандат, добави лидерът на „Български възход“.

Той обясни, че подобна коалиция трябва да се базира на споразумение с ясни правила как функционира коалицията, с ясни приоритети, които се отнасят до дневния ред на обществото.

„Всяка партия трябва да има контактна група да комуникира по приоритетите и да подготви такъв тип коалиционно споразумение, а на по-късен етап ще се определят и личностите, които биха участвали в този кабинет“, каза още Янев. 

"Най-важното решение е да се състави мнозинство, което да подкрепи каинет, защото повтаряйки предизборната реторика, внушенията, че отивайки на предсрочни избори, ще решат някакви проблеми, проблеми, които вълнуват обществото, няма да бъдат решени", каза лидерът на "Български възход". Той отчете, че вече има условия за диалог и все още "има надежда този диалог да даде резултат."

"Водеща да бъде конструкцията на новото правителство, не името му, принципите и приоритетите му, и хоризонтът, до който ще действа това правителство", обясни визията си Янев в отговор на президента.

Той се обяви за задължително подписване на коалиционно споразумение с ясни правила как функционира коалицията и с ясни приоритети, ако се стигне до сформиране на правителство.

Според него е въпрос на технологии коя партия ще предложи политически лица или експерти. На въпрос на президента как вижда бъдещото правителство - дали ексепртно по-скоро, Янев посочи, че въпросът за експертите е на следващ етап.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев е последният, който влезе на разговор при президента преди връчването на първия мандат за правителство. Със срещата между Радев и бившия му служебен премиер и секретар завършва цикълът на политическите консултации, продължили почти два месеца.

А откритата част за медиите между двамата доскорошни съратници беше рекордно кратка - не повече от петнадесетина минути.

 

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа", бТВ

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Две гнусни американски проксита, маскирани като о.з. български генерали

    28 Ное 2022 15:02ч.

    Не ви искаме предателското правителство, което е нужно на господарите ви от ЦРУ единствено да ни вкара в унищожителна война. Позор за двамата предатели на снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    28 Ное 2022 15:12ч.

    - Моля, заповядайте на гевреците! - Гевреци-и-и. Мирно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    28 Ное 2022 15:04ч.

    Избори до дупка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    28 Ное 2022 15:19ч.

    Много се плашите от хартиените бюлетини! Много ви помогнаха машинките ...Джендъри и олигофрени това сте всички либерали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Ное 2022 15:32ч.

    На снимката: "шутовете на Хероин Мусака" ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    28 Ное 2022 15:44ч.

    Консултациите при Радев продължиха прекалено дълго/2 мес./ и доведоха до "Много шум, за нищо"/извинете ме, за заемката/. Всички знаеха позициите на партиите, които участваха. За БВ и "тефлоновият" Янев е ясно- те са за "евроатл. правителство"- ако ги поканят, ще участват.Защо тези политици не се постараят да направят "пробългарско"правителство? Някой/отвън/ май не е съгласен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    28 Ное 2022 16:43ч.

    А ти дали искаш ,г-н Радев ?!?Не е работа на президента да казва с какво трябва да се занимават в НС ...парламентарните групи си имат избиратели .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трънката

    28 Ное 2022 17:44ч.

    ..парламентарните групи си имат избиратели """" Които са безгласни букви в парл ементарното боричкани

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ах тези машинки...

    28 Ное 2022 18:12ч.

    Те избраха и Радев за втори мандат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    28 Ное 2022 18:38ч.

    Впечатляващо бе присъствието на "Български възход" - поредната отегчителна и безполезна среща на президента. Ако в парламента имаше не 7, а 10 партии, то на Радев щеше да му предстои малко преди Коледа да направи мила среща с Дядо Коледа, Снежанка, джуджетата Алабастър Снежната и Шини Упатрий Инак се зарадвах как Комитова дискретно оправяше полата си, мощно опъната от напрящялата й дупара. Любопитен съм да видя нейните безсмислени записики от срещата, които тя старателно водеше. Сигурно езаписала нещо като "Твоята китара с нежни струни звъни, твоята китара дори звездите плени, защото ме зове и с бързи ветрове тя песен ми изпраща…". Питам защо Янев все още няма генералска брадавица на носа. И кой е възрастният българовъзходец, присъствал на срещата - имаше вид на отегчен пенсионер, преял с шкембе чорба. Инак всички присъстващи на срещата приличаха на неевклидови политици, чертаещи червени и оцветени в патешки дрисък линии. Препоръчвам на следващите владетели на страната да разжалват Радев и Янев в звание подполковник. Ще се радвам ако успеят и двамата да ги направят бодри капитани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи