Радев към властта: Времето за анализи изтече, чакаме резултати

Радев към властта: Времето за анализи изтече, чакаме резултати

Снимка: БНТ

 

„Времето за анализи и добри намерения изтече - чухме ги. Чакаме резултати. Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убиват българската икономика. Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Пловдив след посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“. Той посочи, че и гражданите, и бизнесът следят действията на правителството за компенсаторни механизми и за поевтиняване на цените на тока и природния газ. По думите му, кабинетът е назначил нови хора в ръководството на енергийния сектор,  но хората не усещат резултатите. „Всеки ден увеличава риска от фалити, от загуба на пазари“, посочи президентът и акцентира върху трудностите пред малките и средни предприятия.  

 

Държавният глава обсъди с ръководството на предприятието необходимостта от навременни и работещи мерки за справяне с високите цени на енергийните ресурси и трудностите пред бизнеса на международните пазари.

 

Радев каза още, че не може в условията на остра енергийна криза енергоинтензивните предприятия да бъдат изоставени, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. 

 

„Следим какво прави правителството, така че да поевтинеят токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се рискът от фалити и загуба на пазари", посочи държавният глава

 

Президентът заяви, че не може в условията на остра енергийна криза да изоставим енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия. По думите му са необходими навременни, адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика, защото от това зависи конкурентоспособността на бизнеса ни, на който страната ни разчита. 

 

Президентът отбеляза и нуждата от неотложни законови промени, за които са призовали и от ръководството на металургичната компания. Според Румен Радев трябва да се направят нормативни изменения, които да гарантират по-добро функциониране не само на българската независима енергийна борса, а и за предсказуемост, реална ликвидност и реална конкуренция в страната, като цените не се формират само на базата на механизма „ден напред“. Бизнесът се нуждае от ясни ангажименти, без законови промени това няма как да стане, допълни Румен Радев.

 

В отговор на въпрос за АЕЦ „Белене“ президентът заяви, че категорично България има бъдеще като ядрена държава, затова е необходимо  възможно най-бързо да се вземе решение по темата. „В проекта са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не може да оставаме в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване“, каза Румен Радев и посочи, че на фона на държави без опит в ядрената енергетика, които в момента трудно изграждат нови ядрени мощности, България не може да си позволи лукса сама да се откаже от потенциала си и направените инвестиции.

 

„Ние имаме и човешкия капитал – хората, които да гарантират ефективност и най-вече безопасност, и е престъпление да се откажем“, допълни Румен Радев. Той посочи, че заедно с други европейски държави България е постигнала успех с решението Европейската комисия да обяви ядрената енергия за чиста, но в същото време се налагат високи изисквания към инвестициите. „Зелената сделка е бъдещето, но трябва поне десетилетия напред инвестиции в базови мощности, а най-чистата такава е ядрената енергетика“, допълни Румен Радев.

 

 

 

Коментари

  • рукола

    17 Фев 2022 10:50ч.

    Колко още резултата искаш бе Радко? Що се правиш на дръж ми шапката? Окрадохте 9 млрд., подготвихте още толкова за крадене, съсипахте Булгаргаз, настанихте ваши хора на митницата и количествата дрога увеличихте, не се знае още какви обвързващи договори сте подготвили в САЩ, заложихте бомба на АЕЦ Козлодуй, а Белене го ликвидирахте,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    17 Фев 2022 10:51ч.

    отказвате се от руската редовна газ, за да вкарвате втечнен скъп американски газ, унищожавате ни енергетиката, сваляте ветото за Северна М , вкарвате джендърите през задната врата ... има и още, ама много внимание ти обърнах, не струваш! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червена шапчица Цирконка

    17 Фев 2022 11:16ч.

    Резултатът ще е както от ПОМОЩТА от страна на Сатанинските Античовешки Щати : НИЩО, НО ОТ СЪРЦЕ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    17 Фев 2022 11:23ч.

    Забалежете че летеца прави всичко за да излиза всеки ден по ТВ екраните! Същия е като Бойко! А вчера Костадинов много добре го каза загубихме 6 часа да си говорим че армията била зле!! И добави че то това не е държавна тайна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    17 Фев 2022 11:54ч.

    Румбата сега се чуди как да си измие ръцете от Проказата на Подмяната, ама не му се получава! Напънала се планината и родила... мишка! Такъв автогол досега не сме регистрирали, ще си изкара бленувания мандат и ще бъде окачен до плювналиф, до края на жалкия му, безгръбначен живот!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    17 Фев 2022 15:24ч.

    той няма да седи мирен, едно шило в торба не седи мирно! Може да е първия президент дето ще си е тръгнал предсрочно!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши коментар

    17 Фев 2022 12:03ч.

    Мистър Биг се изживява като конституционен монарх?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    17 Фев 2022 15:24ч.

    така итака дойдоха испанците, да ходи там да ръчка самолетите и да си почите и да смъкне нервите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Премиерът на подмяната

    17 Фев 2022 12:03ч.

    Радев да каже каква му ще му бъде комисионната от поръчката за нови мед. хеликоптери за спешна помощ, изграждане на 10 площадки за кацане и 10 нови медицински центрове "Сърце и мозък"/Тихомир Каменов - приятелят на Кацацаров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    17 Фев 2022 12:57ч.

    Вчера се "загрижил внезапно" за състоянието на армията, днес - пак "внезапно за състоянието на енергетика". А само сляп не вижда, че "Променливите" ги бива само за "добри намерения", но никак за "неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения", утре чакам да се загрижи внезапно за здравеопозвонето, вдруги ден и за селското стипанство. Провал, г-н Радев, тежък Ваш провал се задава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ачо

    17 Фев 2022 13:08ч.

    др. Радев, излезте на площада с високо вдигнат юмрук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    17 Фев 2022 13:12ч.

    Отново новия ни Вожд даде напътствия от КЦМ. Слава на Вожда и вдигнатото му юмруче! Той донесе Промяната .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно и точно

    17 Фев 2022 14:05ч.

    Каквито им са анализите,такива ще да са и резултатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един българин

    17 Фев 2022 14:27ч.

    Радев не можеш да се скриеш и да бягаш от отговорност ! Ти натресе тези некадъници !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакаме резултати!

    17 Фев 2022 14:28ч.

    Президента май не е съгласен със себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Висок

    17 Фев 2022 16:28ч.

    WIKILEAKS: ОЩЕ ОТ 2009 -ТА РУМЕН РАДЕВ ПОСОЧЕН ОТ САЩ КАТО ТЕХЕН ЧОВЕК – „ЕДИН ОТ НАЙ-АНГАЖИРАНИТЕ КОНТАКТИ НА ПОСОЛСТВОТО“! https://afera.bg/wikileaks-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%be%d1%82-2009-%d1%82%d0%b0-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b0%d1%89/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • синергетикът

    17 Фев 2022 16:41ч.

    Кво се превиш на умряла котка! Кой инсталира във властта тия вагабонти? ТИ! ТИ!Цялата отговорност е твоя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи