Радев към „Възраждане”: Референдум за въвеждането на еврото е невъзможен

Радев към „Възраждане”: Референдум за въвеждането на еврото е невъзможен

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Провеждането на референдум за уредени във вече приети и ратифицирани международни договори въпроси е невъзможно. Така президентът Румен Радев отговори на искането на „Възраждане” за референдум за въвеждане на еврото у нас. Представители на партията, включително лидерът Костадин Костадинов, се отзоваха на поканата на държавния глава за консултации за съставяне на кабинет.

Радев обясни, че за организацията за такъв тип допитване до народа има ограничения, поставени и от Конституцията ни. „Международните договори, особено когато се касае за Европейския съюз, са над националното законодателство”, категоричен бе президентът.

Костадинов пък поясни, че партията му иска референдум за запазване на лева, докато доходите у нас достигнат 90% от средноевропейските. Това, според прогнози, цитирани от лидера на „Възраждане”, щяло да се случи след около 20 години.

„Нямаме задължение за влизане в еврозоната в точно определен момент. При слабите икономики еврото може да се превърне в отрова, вместо в лекарство”, каза още Костадинов.

Според него най-важната задача пред властимащите в момента е съставянето на стабилен кабинет. „Възраждане” можела да подкрепи всички политически сили, които подкрепят основополагащите за партията ценности. Формацията изрази готовност и да поиска третия мандат, ако се стигне до връчване на такъв.

„В парламента сега очевидно има диалог между глухи – всички повтарят онова, което избирателите им искат да чуят”, коментира още Костадинов.

 

Коментари

  • рукола Z

    09 Ное 2022 15:32ч.

    Няма такова нещо, слугата зелен чорап може да прави като вятъра!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи веднъж като си сглупил, тска остава завинаги?

    09 Ное 2022 15:38ч.

    Защо нямаше референдум за влизането ни в ЕС и НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чччч алоу Радеффф

    09 Ное 2022 15:39ч.

    ти пък, откога се взе за господ? И що да няма референдум? Щото е задължително да плащаме чужди дългове ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАХАХХАХА

    09 Ное 2022 15:43ч.

    "Международният договор" с ЕС явно ни забранява и референдумите, според колониалното тълкувание...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    09 Ное 2022 15:48ч.

    Радев, Радев НАТОвски генерал от Варшавският договор, Въпросът ще е " Кога да въведем еврото" - А) на върба в сряда или Б) на 01.01.2024.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    09 Ное 2022 15:51ч.

    Лъжеш, куче, британците как напуснаха ЕС!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Британците НИКОГА не са използвали еврото,

    09 Ное 2022 18:44ч.

    а винаги само националната си валута, паунд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Ное 2022 15:52ч.

    По-умните от зелените чорапи ви го казаха, ще въведете еврото, когато докажете, че страната е готова за него... както е по договор ? Баба ти Пена с 220 лв. пенция, няма как да плаща хляб от 2 евро без да патакса за норматив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    09 Ное 2022 19:09ч.

    Тези, дето ни натискат за еврото, пет пари не дават за баба ти Пена. Те си имат техни си планове и според тях светът ще бъде едно по-хубаво място без баба ти Пена. Лошото е, че и тези, които ще вземат решението за еврото, на местно ниво, 5 пари не дават, какво мисли баба ти Пена, нито пък баба ти Пена може да ги контролира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лествица

    09 Ное 2022 16:04ч.

    Да не забравяме, че днес е 33-ата годишнина от едно предателство, материализирано на утрешна дата. Радев, ти нови Юдо, за колко сребърника продаде България? Има ли българи, които да не са видяли още истинското ти лице? Кичиш се с портрета на Левски зад гърба си, а заставаш редом до подписалите смъртната му присъда. Позорище си ти Радев, и страхливец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чии е Крим?

    09 Ное 2022 16:11ч.

    Радев се измъкна доста елементарно с референдума за еврото, както впрочем и преди на въпроса за Крим...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:18ч.

    Със всеки свой следващ ход Президентът Радев ме разочарова все по-дълбоко. Не съм стигнал до състояние да изрека, че съжалявам за даването на гласа ми за него, защото все още негласуването не е опция за мен, а претендентът Герджиков беше напълно абсурден. На прага съм! Отдалече личи, че той е отишъл на тази среща с готов отговор, знаейки много добре за обстоятелството, че ще му се зададе такъв въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аз пък не само го мисля, но му го и написах

    09 Ное 2022 18:54ч.

    че оттеглям подкрепата си за него! Още когато се заплесна да ни разкрива плюсовете от т.н. "Триморие"... адреса: [email protected] До президентството всеки може да му напише! Естествено, че някой негов съветник (като Николай Милков, отявлен еврооптимист, по настоящем служебен външен министър) или Паси - отявлен евроатлантик-натовец ще го прочетат, но поне да знаят, че нито сме тъпи, нито ще търпим заигравки с еврочиновниците и хамер...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Михайлович

    10 Ное 2022 7:22ч.

    Да не забравяме, че дженералът е масон, от което следва, че други "граждани ни света" са подготвили отговора му, знаейки много добре за обстоятелството, че ще му се зададе такъв въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:24ч.

    Поразмислих се и решавам, че изнесеният аргумент по референдума (правна недопустимост), не само е бил предварително подготвен, но на юридическите съветници е разпоредено да намерят алгумент, ЧЕ ДА НЕ СТАНЕ! Думата "съветник" запали в главата ми друга алармена лампа! Кой е съветникът на Президента по икономически и финансови въпроси? Чукнах ... и ме посрещна изненада! Такъв НЯМА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и да търсят аргумент,

    09 Ное 2022 19:40ч.

    но няма да намерят, още повече, че има прецедент. Дания се ОТКАЗА от еврозоната с референдум, а доколкото ми е известно, още са в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конституцията над всичко

    09 Ное 2022 19:58ч.

    Българската конституция е над всичко. Обратното твърдение означава, че България е поробена държава. Конституцията на несуверенна България допуска международното право да има приоритет над националното, но Конституцията може да бъде променена като в Русия. Договорът за ЕС може да бъде денонсиран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Конституцията над всичко

    09 Ное 2022 20:04ч.

    Конституцията не забранява референдумите, а ги позволява. Радев е роб на САЩ, нАТО, ЕС и банкерската олигархия и превратно тълкува Конституцията, вместо да я спазва. Още повече, че Костадинов иска референдум за отлагане на влизането на България в еврозоната, като поставя критерий - достигане на българските доходи до 90% от средноевропейските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:29ч.

    Рекох си: Какво, за Бога, става тук?! Очевидно е, че самият той не разбира темата, вероятно няма и доверен човек, на когото да се облегне! Не е срамно, той е военен, а това сложна и далечна тематика. Нещо в думите му го издава - той има някакво свое виждане по темата, незнайно как формирано, но не желае да го изкаже, а търси формални, вкл. правни аргументи, за да отбутне от себе си тази тема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:33ч.

    Г-н Президент, неко да останем на полето на СЕРИОЗНАТА приказка! Нямате основание и нямате право с лека ръка да давате сложни юридически аргументи за/против, преди да сте видели ВЪПРОСА! Опитните хора чудесно знаят, че поне половината от работата по един един референдум Е НАЧИНЪТ НА ФОРМУЛИРАНЕ НА ВЪПРОСА! Вие бягате пред вятъра и предпоставяте отговор на един вероятен и крайно нескопосано поставен въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ресто

    10 Ное 2022 7:32ч.

    Баба ти е нескопосана, че е създала майка ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в Библията пише, че държава,

    09 Ное 2022 16:34ч.

    която няма собствена армия и собствена пара, НЕ е държава! (доста по-късно е развита в Европа дефиницията за Държава, а именно: когато имаш собствени граници, собствена парична единица и собствена армия!!! )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:41ч.

    Всичко това ме изпълва с много неприятни подозрения и някак не мога да се въздържа, та ще се наложи да си кажем отделни неудобни думи. Първо: Много добре знаете, че реф. предизвикан от Президента е просто една възможност (часте случай). Другите са: - група народни представители или; - подписка от народа. Подразбирам, че НЕ ЖЕЛАЕТЕ и щеше да е много по-честно да го заявите в прав текст, а не да се криете за правни разсъждения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Ное 2022 16:43ч.

    Живият въпрос е: Какъв международен договор сме подписали по тоз въпрос? Кой го е подписал, кога, къде и защо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:56ч.

    Новия, недей сега и ти! "2005 г, 25 април – на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписват договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    09 Ное 2022 17:28ч.

    То туй подписване не е по тоз въпрос, а по оня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:46ч.

    Вярно е, че до формулиране на коректен и допустим въпрос ще се наложи изминаване на сериозен път, но пак подчертавам, че ПРИ ЛИПСА НА ПРОЕКТ ЗА ВЪПРОС, вашето несъгласие е крайно неприемливо! Продължавам с неудобно звучащи думи. Второ: Референдумът е ИНСТРУМЕНТ! Той не битува в обществ. пространство заради самия себе си! Той е призван да реши един остър, спорен, наболял, важен ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:49ч.

    Най-същественото е, че нашият народ има правото, а Вие имате задължението да се ИЗКАЖЕТЕ ПО СЪЩЕСТВО относно вижданията ви по позитивите/негативите от приемане на еврото и вижданията ви за политиката на държавата, която следва да се провежда по тази тема. Добре, нека приемем, че межд.правна гл. точка в момента е неприемливо да говорим, че отказваме въобще еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hasmokar

    09 Ное 2022 16:51ч.

    Нивга не е била толкоз принизена волята на избирателя. ПОЗОР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев тук вече прекали

    09 Ное 2022 16:51ч.

    защото това е чиста манипулация на истината. Няма срок в нашия договор за присъединяване кога ще приемем еврото за национална валута, тогава защо да нямаме право да решим с референдум кога да стане това? Това е абсурдно и е чист диктат и орязване на правата на народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 16:53ч.

    Същевременно, ако хладният и убедителен анализ СОЧИ НЕДВУСМИСЛЕНО, че еврото ще донесе значителни НЕГАТИВИ на България, особено при бързо приемане в близко бъдеще, то нищо не ни възпира, да се каже, че Бг принципно стои зад поетия ангажимент, но конкретните действия се отлагат за някакъв бъдещ, по-удачен момент! Много страни вече направиха точно това, дори г о заявиха в ПРАВ ТЕКСТ! Нищо неудобно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    09 Ное 2022 16:54ч.

    Защо не се закрие това народно събрание, което се прави че приема закони, след като европейските са над нашите? Защо ще създаваме стотици милионери със заплати от бюджета ни? Приписвайте европейските закони и ги изпълнявайте, а не създавайте илюзия за хората, че вие сте законотвороци! Същото се отнася и за съдебната ни система. Европейският съд бил над нашия съд! Каква северенна държава сме тогава, когато всичко се решава от някакви си европейски чиновници, които са назначавани от "незнайно" кой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    09 Ное 2022 19:10ч.

    И Урсула президент.Поне е не прикрита к..............................!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 17:02ч.

    Г-н Президент, Нещо ми се струва, че поради липса на капацитет на Президентството (което е Ваша отговорнот) по финансови въпроси, вие сте избрали да слушате мнението на върхушката от бнб. Събитията от последните дни недвусмислено показаха, че дори вътре в бнб има един чисто експертен пласт, който сериозно се различава във вижданията си от тези на УС и лично на председателя. Това не ви ли кара да сте нащрек?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 17:07ч.

    Не усещате ли, че нещо не се връзва в цялата картина?! Попитайте, поинтересувайте се! Има ли някакво основание хипотезата, че в ръководството на бнб работят индоктринирани в глобалните "либерални ценности" хора, които се ръководят предимно от внушени отвън виждания!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    09 Ное 2022 17:12ч.

    Истината е, че има проблеми с паричната система на страната, но те трябва да се обговорят деликатно и експертно и да се артикулират подходящо пред широката общественост. Това, което вие конкретно в момента правите буквално ви злепоставя пред мислещите и информирани хора! Стоите много нефотогенично и това се случва за пореден път! Дали пък вече не е паднала и последната "крепост"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    09 Ное 2022 17:25ч.

    Не зная дали съм права, но ми се струва, че депутатите фиксираха датата за приемане на еврото, мисля че Пеканов го спомена- Плана за възстановяване? Подкрепихме със семейството ми Радев, защото ни се стори по-добър вариант от Герджиков, но действията му ни карат да съжаляваме почти всеки ден. Референдум за еврото- да!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Излъгали сте се

    09 Ное 2022 20:16ч.

    Предателят винаги е най-лошият вариант. По-добре ухилен, но честен натовски полуидиот като Плевнелиев, отколкото прикрит агент на ЦРУ, маскиран като агент на Решетников. Самият Решетников може да е агент на ЦРУ, доколкото КГБ стана филиал на ЦРУ от времето на Юрий Андропов, който неслучайно издигна за свой заместник архи-предателя Горбачов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    09 Ное 2022 21:50ч.

    Предателите, остават винаги предатели-дори американците го признават. Моите родители са ме научили, че човек може да греши-просто трябва да направи "трезв'' анализ,да отчете грешките и да продължи напред-колкото и да е трудно. Кой на кого е агент- няма достатъчно инфо. :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • работещ беден

    09 Ное 2022 23:27ч.

    Подкрепили сте мъж под чехъл, всъщност сте избрали Десислава Радева. Росен Миленов също беше претендент и беше удачен избор. Сега недалновидността на доста хора ще ни създаде още проблеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-2 Двойка

    09 Ное 2022 17:44ч.

    Имахме преподавател който не признаваше ''Не може'' Ако чуеше това следваше ;Седни.Получаваш двойка! И до днес мисля че това е най-ценният урок който съм получавал.Та Радев;Марш в строя/в пенсия/Двойка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Ное 2022 17:55ч.

    Само държавите, които имат дигитална валута ще останат... всички други ще бъдат погълнати или поне така се надяват. Глупаците в парламента си мислят, че ще бъдат оставени да управляват местното население, което ще бъде вкарано в цифров затвор, само дето не си дават сметка, че ние сме далееееч от цифровизация ? тъмни, мътни и кървави времена идват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вие подценявате народа Радев

    09 Ное 2022 18:19ч.

    докажете че в други държави не е проведен референдум за ЕС и за еврозоната примери много.И след като не е проведен референдум за влизането ни в ЕС ние можем да излезем от ЕС без референдум,защото незаконно сме набутани там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По делата им ще ги познаете...

    09 Ное 2022 18:26ч.

    Интересно е, че Радев си позволява да отрича правото на българския народ сам да решава съдбините си, като отрича правото му на референдум по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    09 Ное 2022 18:36ч.

    "Радев към „Възраждане”: Референдум за въвеждането на еврото е невъзможен"???? За всеки достоен народ референдума е народната воля,даже шотландците които са в границите на Англия имаха референдум дали да останат в границите на Англия.Щом държавния глава ни лишава от правото на референдум това значи че не сме народ а стадо офце и то напълно заслужено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Швейцарците провеждат референдуми по 5-6 пъти ВСЯКА година!

    09 Ное 2022 19:04ч.

    Взимат най-правилните решения за държавата си и ги обосновават с резултатите от референдумите - "Глас народен - глас Божи!" Какво пречи и ние да се поучим от тях?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    09 Ное 2022 19:48ч.

    Бяха попитали швейцарският президент,може и да сбъркам с точния текст, как такава бедна на природни ресурси страна е една от най богатите в света а той отговорил"Инвестирахме в народа си,хората са нашето богатство" .И си мисля че вулкан би изригнал в центъра на България отколкото това да се случи тук,у нас.Швейцария на Балканите,как ви звучи това? На мен ми звучи като голяма лъжа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    09 Ное 2022 19:57ч.

    Защото това би трябвало да е демокрацията, а не едни машини да избират докато едни (про)дават кодовете им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    09 Ное 2022 18:38ч.

    Нека не подценяване и хипотезата,че човека няма избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    09 Ное 2022 19:06ч.

    Помня Стоичков като обясни отношението си към журналистите- ''Не сте хора.''!Та Радев не е човек!И избор са нямали героите на Шипка,героите от войните!Те е трябвало да умрат и са умрели като герои.А този ''генерал президент'' има избор.Да си взема к................та и в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • андрей ковачев

    09 Ное 2022 18:51ч.

    Членството на България в Евросъюза също е невъзможно тъй като не е имало референдум и народа не е дал съгласие. Същото се отнася и за членството в НАТО. Следователно, члентвото е нелегитимно и незаконно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ник

    09 Ное 2022 19:51ч.

    ......но оръжието и боеприпасите които се изпращат в окрайна са напълно легитимни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Конституцията

    09 Ное 2022 19:20ч.

    Преамбюл;...като съзнаваме неотменимия си дълг да пазимнационалното и държавното единство на България Чл.1.(1)България е република с парламентарно управление.(2) Цялата държавна власт произтича от народа.Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите,предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа,политическа партия или друга организация,държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Международните договори, особено когато се касае за Европейския съюз, са над националното законодателство”

    09 Ное 2022 19:25ч.

    Какво повече искате за доказателство, че ЕС е новия СССР. Демоикрация никога не е имало. Властта и парите са основните ценности на ЕС

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Г- да президент генерали

    09 Ное 2022 19:31ч.

    И вся останала институционална сволач.Власта произтича и принадлежи на НАРОДА. С невежите си съждения г-да ,се самоопределяте като УЗУРПАТОРИ на НАРОДНА ВЛАСТ.Как се постъпва с такива като вас?Предлагам да постъпим според декларацията за независимост на САЩ.Вас нали там Ви учеха!Ще е справедливо.По Буда.Съд според обкръжението.Другото е смърт,но то е по Левски и Ботев.За тях е видно нищо не знаете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    09 Ное 2022 19:51ч.

    Защо бе, Радев? Нали уж глас народен, глас божи... Много мекотели на малко пространство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РБ е суверенна държава

    09 Ное 2022 22:45ч.

    Нали? Или - не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    09 Ное 2022 23:23ч.

    Изпълняващият длъжността президент на България доказа, че не е българин. Остава събирането на подписи, всъщност Радев не отказа на Възраждане, той отказа на българите да си кажат мнението и да покажат на алчните некадърници, свикнали евросъюза да ги храни, къде им е мястото. Така да се каже Радев ни обяви война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малък Тошко

    10 Ное 2022 8:09ч.

    Виждате ли защо трябва да вкараме Възраждане с абсолютно мнозинство в парламента? За да им отмени масонските закончета, дето поставят тяхнята пирамида с оченцето върху главите ни, без да ги интересува мнението ни. Никой не ни е питал за нищо през тези 33 г. те винаги си знаеха какво правят, а ние лапахме пропаганда. Значи сега трябва да се развали всичко и да се почне наново, като да ни питат ьа всичко. Няма валиден договор, няма легитимен закон, няма легитимна Конституция, държавата отначало, Аллаху Акбар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахмат сила

    11 Ное 2022 2:38ч.

    Нека съберем 500000 подписа и да обясним тогава на слугинажа какво може и какво не

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи