Радев към ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет, нужен е диалог

Радев към ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет, нужен е диалог

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред, но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила и това е явен знак към всички политически партии, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения, а не само предизборни обещания и зацикляне в поредните избори". Така президентът Румен Радев се обърна към представителите на „Продължаваме Промяната”, които са на „Дондуков” 2 за консултации за съставяне на кабинет.

„Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки. В същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство”, добави той.

От своя страна съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков посочи, че се радват да бъдат в Президентството. Уточни, че ще бъдат водени от два принципа при взимането на решения - да решат максимално голям брой реални проблеми на гражданите, където са заявили 16 политики.

За първия мандат Петков изрази готовност да разговарят с ГЕРБ по политики, но подчерта, че няма да подкрепят тяхно правителство.

Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия? И около какви идеи бихте се обединили?, попита Радев лидерите на ПП.

Кирил Петков напомни, че партията му държи да си спазва предизборните обещания. "Ето защо за първия мандат ние ясно изразяваме готовност да говорим по нашите 16 политики, но да не подкрепяме техния мандат, защото това ще бъде измятане", каза той по адрес на ГЕРБ. 

"Но чуваме от хората, които ще получат първия мандат, че ако вие не ги подкрепите, и те няма да ви подкрепят. Смятате ли, че това е отворена врата към предсрочни избори?", продължи да пита държавният глава.

"Всичко, което дойде при нас, ще бъде прозрачно, но няма да правим задкулисни договорки с който и да било. Но сега очакваме от партия ГЕРБ, като най-голяма партия, да успее да направи това, което ние", каза Кирил Петков. Той допълни, че договарянето на кабинет "не става с лозунги".

"Не става и с контактьори. Позицията "контактьор" не съществува в българския политически живот", допълни го Асен Василев, въпреки че призна, че познават добре и Плевнелиев, и Паси, които бяха излъчени като контактна група от ГЕРБ-СДС.

"Българските граждани са ни отредили ролята на опозиция", каза още Асен Василев.  

Сред важните задачи президентът изреди бюджета за следващата година, законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, антикризисни мерки в помощ на домакинствата и бизнеса, проекта за придобиване на вторите осем изтребители Ф-16, както и внесената от служебния кабинет програма за инвестиционни разходи на министерството на отбраната.


Източници: бТВ, NOVA, dariknews.bg

 

 

 

Коментари

  • Радеф и тия които стоят зад него

    31 Окт 2022 10:44ч.

    въртят някаква игричка но да видим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крумов

    31 Окт 2022 11:56ч.

    Нищо няма да видим. Всички далавери се потулват и прикриват от хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и какво излиза накрая

    31 Окт 2022 11:05ч.

    депутатите не искат да работят; ами да си ходят тогава и на такива да им се забрани да участват в избори;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама ние сега да не би да трябва да молим депутатите?

    31 Окт 2022 11:07ч.

    Такива не ни трябват. Концертът пожелание и инфантилното поведение - в къщи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да не работят и само да взимат заплати ще ни излезе далеч по-евтино от "работенето" им

    31 Окт 2022 14:46ч.

    Идеалният вариант за българите е блокиран парламент и "държава" в ступор. Защото тази "държава" е изцяло антибългарски евроатлантически райхскомисариат с гаулайтер пиндостанския посраник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия ги знаем от преди

    31 Окт 2022 11:29ч.

    как лъжат, а сега мажат. Затова никаква власт на лъжци и народни вредители. Да се махат по живо, по здраво!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Проф. Генчо Начев е управлявал болницата на Чирков като бащиния в пълен…

    31 Окт 2022 13:22ч.

    Одитен доклад разкрива нарушения, които обясняват как може един директор на държавна болница да бъде сред най-богатите хора в България https://www.big5.bg/2022/10/31/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84-%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d0%b5-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bb-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    31 Окт 2022 14:16ч.

    Тази среща в Президентството е била пълна загуба на време- ПП са си издекламирали опорките, президента е получил очакваните отговори. Резултатът е едно голямо нищо. Има една приказка, която се употребява от възрастните хора-"Много приказки-на пазара"! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    31 Окт 2022 16:33ч.

    Румен Мустафа Радев ще връчи тртия мандат лично на Херо Мустафа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва направо първия

    31 Окт 2022 20:16ч.

    Така и така тя е гаулайтер на райхскомисариата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи