Радев към Карън Донфрид: Очакваме реални стъпки от РСМ за изкореняване на езика на омразата

Радев към Карън Донфрид: Очакваме реални стъпки от РСМ за изкореняване на езика на омразата

Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа. Това изисква преосмисляне и реални действия в рамките на ЕС и НАТО за промяна на подходите за гарантиране на сигурността и мира. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на посещение у нас, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Във фокуса на срещата бяха теми от стратегическото партньорство на България и САЩ, въпроси за стабилността и сигурността в контекста на войната в Украйна, както и политиката на разширяване на Европейския съюз. 

Румен Радев призова по време на срещата за своевременна подкрепа от страна на съюзниците ни за недопускане на загуба на отбранителни способности от българските Военновъздушни сили до получаването на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета F-16. „Гарантирането на въздушния ни суверенитет е изключително важно не само за България, но и за нашите партньори“, заяви държавният глава. Той изтъкна и необходимостта от интегриране на основните проекти за модернизация на Българската армия чрез общи системи за контрол и логистика. 

На срещата беше обсъдено, че постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани е стратегическа цел в подкрепа на сигурността и стабилността на Европа. „България е най-заинтересована от по-бързото започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, но очакваме ясни и категорични правнообвързващи механизми и реални стъпки за изкореняване на езика на омразата и на системните примери за дискриминация на гражданите с българско самосъзнание“, заяви Румен Радев.

Той допълни, че от ключово значение за ускоряването на европейския път на РСМ е изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, постигането на устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права, се посочва в съобщението. „По тази тема в българското общество е формиран широк консенсус, потвърден от парламента, и всяко отстъпление застрашава стабилността в самата страна - член на ЕС“, подчерта още президентът Румен Радев. 

 

Коментари

 • Няма такава война "Русия срещу Украйна". Има гражданска война в Украйна, започната от фашисткия преврат

  19 Май 2022 9:10ч.

  на майдана в Киев от февруари 2014 г., с подкрепата за фашизма и укро-нацизма от САЩ и от ЕС, вкл. и от България. Когато един президент е насран по въпроса за войната и мира в Украйна, е по-добре да не го демонстрира, за да не унижава собствения си народ. Триморието срещу кого е, ако не срещу Русия и срещу държавата на духа - България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пинокио

  19 Май 2022 10:04ч.

  Хе, Радефф, този персонаж не е на нивото ти! Защо й даде аудиенция, а не прати една от секретарките ти? Излагация!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • арсений

  19 Май 2022 10:43ч.

  Каква омраза, г-н Резидент?!? Често съм при роднините в РСМ, ядем пием и пеем. Няма омраза, освен ако не се заговори за тъпи политици и тъпи пРезиденти!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  19 Май 2022 11:53ч.

  Еми л Азар идиот 1/2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи