Радев: Историята не е мъртво минало. Свободата трябва да се отстоява

Радев: Историята не е мъртво минало. Свободата трябва да се отстоява

Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес, заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово във Враца по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Държавният глава беше гост на митинг-зарята на 1 юни на централния площад „Христо Ботев“ в града.

Събрали сме се, като всяка година, да почетем саможертвата на героите, на които дължим свободата си. Правим го тук, пред паметника на Ботев във Враца, в чийто Балкан лежат костите на храбрите му четници. Те платиха цената на свободата, която други ще отстояват век и половина във войни и изпитания  - свободата, на която се радваме всички, посочи президентът.

"Но историята не е мъртво минало и почитта към нея не е просто ритуал. Историята е лоното, в което се раждаме, което ни оформя като хора, историята е онова, което наследяваме, понякога като бреме, друг път като достойнство, отбеляза Румен Радев. Но именно нишката към общото минало е това, което ни прави народ. Ако допуснем тя да излинее от безпаметност, ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ни, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи, които днес търсят приют по пътищата на миграцията", каза той. 

 

Радев продължи с думите, че трябва да помним Ботев и Априлците от 1876-а, Гоце Делчев и Илинденци от 1903-а, полковник Дрангов и загиналите край река Черна и Дойран герои.

„Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели. Те са нашата същност. Свободата, отвоювана с жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес“, подчерта президентът.

Той благодари на всички хора, които са се събрали на площад „Христо Ботев“, и на участниците в традиционния поход от Козлодуй до Околчица.

„Вие показвате, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата. Че над българската земя има само едно знаме - нашият трибагреник, символ на история, традиции, доблест и общност, които вярвам, че ще устоят на всички бури отвън и недоразумения отвътре. Защото това е нашата мисия като българи. Вечна слава на героите. Да живее България!“, завърши държавният глава.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • j.jelevban-ПРЕДАТЕЛ

    02 Юни 2022 9:36ч.

    Нека днес получат заслуженото.Дължим го на тези дето измряха за България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    02 Юни 2022 9:37ч.

    Всички бягат като дявол от тамян от основния въпрос - защо в Македония има само 4500 българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жълтите плочки с/у България - мача продължава!

    02 Юни 2022 10:04ч.

    Ние може да си нямаме свобода, но си имаме цивилизационен избор! На 24-ти май се целува ръка на Папата! Тчк! Свободата е абстрактно понятие, а членството в съюзи - не е. Свободата не се отстоява като се гърчиш като червей и спазваш цензурата и говориш за "САЩ".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    02 Юни 2022 10:19ч.

    Радеф няма право да говори за устояване на свободата, той излъга борещите се!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи