Радев и Вучич откриват строителството на газовата връзка България – Сърбия

Радев и Вучич откриват строителството на газовата връзка България – Сърбия

Президентът Румен Радев и държавният глава на Сърбия Александър Вучич пристигнаха за откриването на специализираните строителни дейности по изграждане на междусистемната газова връзка „България - Сърбия" (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS), предаде БТА.

В момента двамата двамата държавни глави провеждат среща. На нея присъстват и служебният министър на енергетиката Росен Христов, както и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз" Владимир Малинов. 

След срещата Радев и Вучич ще се отправят на разходка на строителния обект. 

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия" ще бъде с обща дължина около 170 км. от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км. са на българска територия. След изграждането ѝ газовата връзка ще бъде с капацитет до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Газопроводът е проект от общ интерес за Европейския съюз, финансиран от Механизма за свързване на Европа.

На 12 януари директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон.

Коментари

 • old_beggar

  01 Фев 2023 12:50ч.

  на луд човек да обясняваш, че е луд, е кауза пердута - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА на р. радев вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Севда

  01 Фев 2023 13:52ч.

  Екстра, ще купуваме руски газ минал през България до Сърбия и след това обратно до Нови Искър. Супер сделка. Радев поЗдрави от Целия останал български народ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  01 Фев 2023 14:15ч.

  По единия газопровод руският газ ще отива до Ниш, а по другия ще се връща до Нови Искър. Но с друга цена разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  01 Фев 2023 14:52ч.

  Радев се опитвал да ба-лансира, но действителността не му оставала много възможности. Да ставаме п-резидентска ре-публика, та да се свършва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще стане като

  01 Фев 2023 16:15ч.

  мнооого скъпо подово

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • John

  01 Фев 2023 14:04ч.

  Оха, ще вземаме сръбска газ за динари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евтини на брашното, скъпи на триците.

  01 Фев 2023 14:19ч.

  Тримата глупаци и моста на езерото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резил Резилов

  01 Фев 2023 14:45ч.

  Лелеe, идиотизмът не ходел по дърветата, а най-вече по българските политици и дремещите им избиратели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Луд умора няма": Мутрите разбиха най-уникалната ни енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

  01 Фев 2023 15:02ч.

  https://www.actualno.com/economy/lud-umora-njama-razbihme-naj-unikalnata-si-energijna-moshtnost-pavec-chaira-news_1886330.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ердоган

  01 Фев 2023 15:05ч.

  Браво Радев, тази диверсификация си е диверсия срещу България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно е

  01 Фев 2023 15:14ч.

  Че по тази тръба ще тече руски газ, идващ от Турция. И че ще плащаме по-скъпо, в сравнение ако бяхме завършили Южен Поток, или по досегашната тръба си внасяме директно от Русия. Ясно е че сме прээ.ани както винаги, и сами сме се прээ.али. Но по добре с тази връзка, отколкото без нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последната задача на Херо

  01 Фев 2023 15:33ч.

  е изпълнена, рапорт даден и вече спокойно може да отлита. Интерконектора с Гърция - йес, Уестингхаус в АЕЦ Козлодуй - йес, плюс американски фирми да разширяват Чирен - йес, плюс НОВА газова връзка със Сърбия, при положение, че имаме!- йес. Е, не можаха главния прокурор да контролират с "върховенството на закона", ама и това ще стане. ......... Правим копка на ВТОРА ГАЗОВА ВРЪЗКА СЪС СЪРБИЯ? Грейт. По нея ще тече средиземноморския газ към горката стара Европа, връз която наблягат всички! Горкият Вучич какво ли не се стовари на главата на разбомбената му родина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи