Радев и Петков заедно на приема за 24 май

Радев и Петков заедно на приема за 24 май

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков са заедно на тържествения прием по случай 24 май, даван в Националния исторически музей в Бояна от държавния глава. На тържеството са и повечето министри.

"Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението. За мен е чест и удоволствие, след две годишно прекъсване, отново да бъда домакин на приема по случай 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура. Този най-светъл и съкровен за всеки българин празник."

Така Румен Радев започна тържественото си слово. В него той изтъкна, че "на този ден всички сме българи и всички сме единни."

"Буквите, езикът, културата, са нашият общ дом. Те са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност. Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди благородната мисия да бъдем държави на духа. Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес. Това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към отечеството и света, и към бъдните поколения", допълни Радев.

По думите му "днес всички сме само българи".

"В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са миродавни. Тук важното е благородството на духа. Затова се радвам, че днес тук са толкова съвременни български будители. Благодаря на всички вас, които съхранявате една вековна култура и обогатявате с таланта си, които със слово и дело градите бъдещето на България и задълбочавате връзките с нашите приятели от голямото европейско семейство и от целия свят. Дълбок поклон и честит празник", завърши речта си президентът.

На церемонията присъстват и бившият президент Петър Стоянов, омбудсманът на Републиката, преставители на съдебната и местната власти, учители, творци, дейци на културата, военни, депутати и представители на вероизповеданията у нас.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Христо

  24 Май 2022 20:11ч.

  ...нещастници...заради вас сме на това дередже...нещастници..пфуу

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисия Лондон

  24 Май 2022 21:37ч.

  Пешо шамаро Селянски да не е пристанал на другарката Йотова, щото се е намърдал там като нейн "кавалер" без шантонина?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожарникар

  24 Май 2022 21:47ч.

  Що го мъчат Румбата да се прави на "култур-трегер", "дипломат", "наци-възродител", "политик", "държавник"?! На него му дай един лост за коремни и един МиГ-29 да прави лупинги и циркаджилъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  24 Май 2022 22:29ч.

  Защо тези хора ми изглеждат грозни и неинтелигентни? Нямат одухотворени лица, нямат светло излъчване, телата безформени, отпуснати, шкембета, прическите неглеже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  24 Май 2022 23:12ч.

  Не знаех откъде е това "Просто Киро".И в тубата намерих тая проста мома от ПП ,ухилена на трибуната на НС и дрънкаща глупости,която го е дарила с прякора.Гениално.Шопа го е казал-ще мина през селото където ще ме бият,но ще ми мине,а не през селото където прякор ще ми лепнат, че е за цял живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десито на Радев , Илаяна също със сирьозин напреднал Бъзед

  24 Май 2022 23:49ч.

  Дъртуфели, па на Петков булчето свежичко, щот налий ънглосъсконска раса, твай най-дубрата пурода, устават свежи като булката на Шрек

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрес код

  25 Май 2022 0:01ч.

  Черното не е подходящо за дамите, освен ако не са в траур. Днес е ден на Светлината! Защото в началото бе Словото и Словото беше у Бога, и Словото беше Бог! Черно и бяло се носи от други хора, в интернет има доста обяснения за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радев и Петков заедно на приема за 24 май

  25 Май 2022 0:39ч.

  И един кон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е това е резултата

  25 Май 2022 10:14ч.

  33 години отрицателна политическа селекция на елита, а народа в хроничен геноцид няма сили да се обади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи