Радев: ЕС да гарантира правата на българите в РСМ със същата енергия, с която настояваше за евроинтеграцията ѝ

Радев: ЕС да гарантира правата на българите в РСМ със същата енергия, с която настояваше за евроинтеграцията ѝ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Крайно време е институциите в Република Северна Македония да противодействат ефективно на насилието и на словесните прояви на омраза срещу българите. Това е заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев е подчертал, че зачестилите случаи на агресия срещу българите в югозападната ни съседка изискват категоричен институционален отговор. 

И още: Опитите за омаловажаването им и тяхното третиране единствено като криминални случаи не е в интерес на двустранните отношение и европейската перспектива на РСМ. Бездействието и липсата на наказания стимулират престъпленията от омраза.

Държавният глава е призовал Европейският съюз да гарантира спазването на правата и сигурността на българите в РСМ със същата енергия, с която настояваше за ускоряване на нейната европейска интеграция, се посочва в съобщението от прессекретариата на президента Радев.


Източник:БНР

 

 

 

Коментари

  • teridan

    26 Яну 2023 19:58ч.

    ЕС със същата енергия подкрепя приемането на България в Шенген, с каквато защитава правата на българите в Македония - енергия, достатъчна за декларации по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Яну 2023 20:23ч.

    Аз не мога да разбера нещо, ако ти си мазохист и ти харесва да те тъпчат и мачкат, защо реши, че и аз съм същия и ми харесва как унижаваш държавата? Ако исках да напусна държавата и да я оставя на произвола на съдбата, отдавна да ти я бях оставил, ама не искам, кът така че, съобразявай се какви ги вършиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Яну 2023 20:24ч.

    Крайно време било... беше, преди да вдигнеш ветото, сега си надупен срещу албанците от См.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    26 Яну 2023 21:37ч.

    ЕС ще гарантира синергията със Чичо САМ! Македония я загубиха Фердинад Кобургота, заедно с ВМРО, Димитров с Интернационала, Бойко Борисов и предпоследното НС начело с Кокорчовците. Не плачете за душегубката на България, плачете за Беломорска и Източна Тракия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи