Радев е на посещения в Унгария, ще се срещне с Орбан

Радев е на посещения в Унгария, ще се срещне с Орбан

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Унгария по покана на президента Тамаш Шуйок днес и утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между българската и унгарската делегация. В рамките на визитата президентът Радев ще се срещне с премиера Виктор Орбан.

Задълбочаването на двустранните отношения в области от взаимен интерес, сред които енергетика, икономика, инвестиции, култура и образование, ще бъдат във фокуса на разговорите на държавния глава. Акцент ще бъдат и теми от регионалния и европейски дневен ред, както и въпроси в контекста на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС в периода юли-декември 2024 г. Двамата президенти ще открият в Будапеща Българския културно-образователен център, изграден с подкрепата на българската и унгарската държава.

В понеделник държавният глава Румен Радев ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария. В Берн президентът на България ще проведе среща  с швейцарския си колега Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни разговори между делегациите. Двустранното сътрудничеството в сферата на икономиката, иновациите, образованието и сигурността, се очаква да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си Румен Радев ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах. Перспективите пред България да бъде домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г. ще бъдат обсъдени по време на посещението в МОК.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • old_beggar

    25 Май 2024 10:31ч.

    ние легнахме под Хитлер (уж като негови „съюзници“), а руснаците счупиха гръбнака на Третия райх... „кохортата“ (cohors praetorian) от безродници ни вкара във фашисткия алианс на 54 страни, воюващи срещу православна Русия... а полуделият от безнаказаност касапин на украинския народ - евро-атлантическият (перманентно дрогиран) евреин Зеленски се кани в близко време да преименува Киев на Кибург - за да не знаят новите поколения корените си, за да забравят езика си, за да предадат предците си и да изгубят напълно връзката си със славянския род...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    25 Май 2024 10:43ч.

    Нека на срещата Радев каже, защо служебния кабинет назначен от нещо планира да спре газта за Унгария, която тече през Турски поток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В този ред на мисли

    25 Май 2024 11:30ч.

    Как е Фицо? Добре ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Май 2024 13:01ч.

    Първата ми работа /на 22 години/ беше на екскурзовод през малка агенция, веднага избрах Унгария. Пък после кажете, че Господ не си знае работата! И мъжете, и жените - без грешка, само езикът е мъка.... нито един гаф за 8 гдини. Поздрави за всичките ми унгарски приятели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи